Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Az arc árulkodik a jellemről?

Az arc árulkodik a jellemről?

Figyelt kérdés

Sokan mondják magukról "szerényen", hogy ők jó emberismerők, meg megérzik, hogy a másik ember milyen, tudnak olvasni a szemből stb. Aztán, ha tévednek, az már nem fog szerepelni a statisztikájukban :), mert általában csak az marad meg az emlékezetben, amikor bejött a megérzés.

Ennek ellenére a kérdésem: valóban árulkodók lehetnek a vonások, a tekintet? Főleg sunyiságra, a ravaszságra gondolok, ezek kiülnek az ember arcára? Vagy mindenképpen kell adni egy esélyt akkor is, ha kiráz az illetőtől a hideg? Ha totál bizalmatlanságot kelt bennem? (Mert lehet, hogy valaki meg velem van így, és tévesen ítél meg, amíg nem beszéltünk.) Igaz, ez előítélet, ami nem jó, dehát mégiscsak nagyon erős az érzés.

2012. jan. 29. 22:43
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
62%

"Az arc árulkodik a jellemről?"

Úgy, ahogy elképzeli a legtöbb ember, nem. De egyébként igen:

[link]

"Főleg sunyiságra, a ravaszságra gondolok, ezek kiülnek az ember arcára?"

Nem. Ha kiülne az arcára, akkor mitől lenne ravasz?

A "jó emberismerők" nem arcvonásokból olvasnak, hanem a beszédet és a viselkedést elemzik. Nincs mágikus módszer arra, hogy megállapítsd, ki a szavahihető vagy kinek jó a szándéka. Viszont vannak tapasztalt emberek: bírók, politikusok, rendőrök, pszichológusok, akik ismernek egy csomó tipikus viselkedésformát. Nem arcvonásokból olvasnak meg ránézésre állapítják meg, hanem jókor feltett kérdésekkel leleplezik a hazugságokat, és ismerik a bevett "rossz dumákat".

2012. jan. 30. 16:34
 12/24 anonim ***** válasza:

23:04

"Egy Lombroso nevű lüketóni odáig ment hogy felállított egy borzalmas elméletet miszerint az arc mindent elárul és ha valaki bűnöző vagy az lesz akkor azt az arcból meg lehet állapítani."

Nem mondott ilyet Lombroso. És egyáltalán nem volt buta ember.

2012. jan. 30. 16:35
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

"ha valaki boldog, az meglátszik, ha szomorú az is. Ha okos, tanult ember, annak is más az arcberendezése, és a butábbaknak is. Ha vagyonos, gazdag ember az illető, az meglátszik, és az is ha sokat nyomorog."

Gazdagság, szegénység, boldogság, szomorúság nem jellemvonások. A tanultság pedig nem látszik a külsőn. Rengeteg sztár és modell van, akik nagyon okosan tudnak nézni, miközben buták, mint a föld.

2012. jan. 30. 16:37
 14/24 anonim ***** válasza:

Szerintem meg igenis meglátszik az emberen a tanultság és a lelki beállítódás is. Én legalábbis mindig kiszúrom a mérnököket és egyetemi tanárokat. Vagy arról lehet észrevenni, hogy elmélyült, figyelmes a tekintetük, és viszonylag tartózkodóak, vagy pont az ellentéte: izgágák és mindent és mindenkit feltűnően szemlélnek (mint a kisgyerek, amikor meglát egy új, ismeretlen dolgot, és kíváncsivá teszi). Ezen kívül mindkét típuson abból, ahogy és ahová néznek, látszik, hogy egyfolytában erőteljesen gondolkodnak. A mérnök típusoknak határozott, merev arckifejezésük van, mindig csak a céljuk irányába néznek, és eléggé gyakorlatiasan viselkednek. A tudósok általában már ősz hajúak, vagy zavaróan mogorva, vagy vidámítóan barátságos arckifejezésük van. Általában elég szétszórtak, de ez már nem arcvonás. :) Az irodalomban műveltek általában úri módon keresztbe tett lábbal ülnek, a kezüket a térdükre teszik, előkelő fejtartással és merengő arccal néznek a semmibe, általában távolra. Ha a szemükbe nézel, mintha "sugározna" belőlük a rengeteg olvasás, meg az olvasás adta élmények, vagy nem is tudom. A rajzművészeknek (általában fiatalabbak) nagyon békés és álmodozó arcuk szokott lenni, a zenészeknek meg nagy fülük. :P Na jó, nem! :D A zenészeket néha csak arról ismerem meg, hogy nincs is zene a fülükben, de profi módon andalognak, profin dobolnak az ujjukkal, vagy dobolnak a lábukkal a villamos padlóján, ilyenek.

A "buták"-nak általában fátyolos a tekintetük, sokszor össze-vissza kapkodják a szemüket. A fejüket sokszor előrébb tartják (általában férfiak), mintha a fejük húzná őket, amikor járnak. Rengetegszer csak idegesítően kifejezéstelen arccal meg vízszintes szájtartással léteznek. :D De lehet, hogy ha a tudományokban, logikában nem is erősek, de más valamiben egész jók. Olyan képességeik lehetnek, amiket nem hangsúlyoz vagy értékel annyira a mai társadalom, mint a szellemi magasságokat. (pl. hímzés, fizikai erő).

És a legrosszabb a flegma arc, mert azt ritkán lehet eltéveszteni. :/ Meglátok egyet, és sajnos egyből dühbe gurulok.

A barátom pl. sokszor stresszes, és túlkoncentrál mindent (nem a limonádét), de nem vallja be, pedig a belső szemzugába sugarasan futó ráncok és a gyakori szemöldökemelgetés arról árulkodik, hogy könnyen felhúzza magát, aztán túl sokat rágódik a sérelmein. Na, ő amúgy tipikus mérnök, egyszerűen látszik a fején. :D

Hát leírtam a véleményem, ami eszembe jutott. :)

Sziasztok!

20/N

2012. ápr. 23. 13:46
 15/24 anonim ***** válasza:

Ó, és még valami # 13/14 01-30 16:37 -nek:

Rengeteg sztár nagyon okosan tud nézni. Hát mit mondjak...szerintem ha valaki nem okos, akkor is üres marad a tekintete, ha nagyon okos arcot akar vágni.

Ha valaki meg olyan sztár, mint pl. színész vagy zenész meg ilyesmi, az meg annyira h.ülye nem lehet, ha a tehetségét ilyen mértékben ki tudta teljesíteni, van ott kellő intelligencia. Talán nem atomfizikusok, de jó a vizuális/vokális memóriájuk, és legfőképp az érzelmi intelligenciájuk kiemelkedő, hogy meg tudják érinteni az embereket. :)

2012. ápr. 23. 13:51
 16/24 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, utolsó hozzászóló, érdekeseket írsz, de szerintem sokszor az ember elkönyveli a másikat ilyennek vagy olyannak, és a kezdeti megérzés lassan átalakul benne meggyőződéssé anélkül, hogy valóban megbizonyosodott volna az igazáról. Arra gondolok, hogy pl amikor a villamoson látod a lábával dobogó, értelmes vagy éppen üres tekintetű emberkét, akkor utána nem mész gondolom oda hozzá, hogy elnézést, maga mérnök, vagy zenész? Tehát ilyenkor nem igazán lehet magunkat letesztelni, hogy jól tippeltünk-e. A másik meg a sztár kérdés, én nem úgy látom, hogy minden színész meg zenész olyan nagyon intelligens és tehetséges lenne, néhányuk csak azért van ott, ahol, mert valakinek a valakije, és / vagy sokat térdelt (elnézést) :))). De természetesen ez nem minden sztárra vonatkozik!! A flegmán pontosan mit értettél? Azt, amikor valakinek totál rezzenéstelen az arca, és nem fejez ki semmi érzelmet? És a vízszintes szájtartás? :)
2012. ápr. 23. 15:51
 17/24 anonim ***** válasza:

Ó, dehogynem megyek oda! :D Amiket írtam, azt tapasztalatból írtam, vagy csak annyiból, hogy figyeltem az emberkét, aztán egyszer csak elkezdett valami olyat művelni, ami az érdeklődési körére utalt. Vagy pl. volt egy fickó mellettem egy kajáldában a családjával (feleség, kisfiú), és már nem tudom, hogy miből, de a beszélgetés témájából (talán arról dumáltak, hogy az asztal szélessége vagy nem is tudom...valami mérésről beszélgettek). Na, én meg villamosmérnökire jártam 2 évig, és olyan dejavum volt, mert hasonló beszédű emberek vettek körül. De fene tudja, hogy miből következtettem, lényeg, hogy tapasztalataim és a fickó és kisfia beszélgetéséből összeállt a kép a fejemben és kissé félszegen megkérdeztem: "Elnézést... ön mérnök?" Fickó: "Igen, miért?" Én: "És villamosmérnök?" Fickó: "Igen. Miből gondolja?" Én: "Hát, csak úgy hallottam a beszélgetést. Elég racionális jellegűnek hangzott. Meg, én is villamosmérnökire jártam. :)"

Szóval valami ilyesmi. A művészekkel nem annyira szeretek szóba állni, mert sugárzik belőlük a "te úgy sem értesz meg". De amúgy őket úgy szoktam felismerni, hogy sokszor az öltözködésükben, kinézetükben is kiélik magukat, nagy rajzmappával/hangszerrel járnak meg ilyenek. Jó, ezt most eléggé leegyszerűsítettem, de lényeg, hogy nem csak ránézés alapján ítélem meg az embereket, hanem főként fél percnél hosszabb megfigyelés vagy szóba elegyedés után.

Kérdező, írtad: "...a sztár kérdés, én nem úgy látom, hogy minden színész meg zenész olyan nagyon intelligens és tehetséges lenne..." Nos, én sem! :D Épp ezért mondom, hogy sok sztár hiába áltatja a kamerákat az okos tekintetével, mert aki figyel, azt nem győzi meg (sztem ez olyan mint a kényszermosoly). A flegma arc alatt inkább a beképzelt+bunkó arcot értem. Ha rád néz, olyan érzésed van, mintha lenézne, vagy a világ közepének gondolná magát. Tudod, ez a divat a mai ifjak világában: [link]

[link]

Hát, a vízszintes szájtartása (+ üres tekintetet) akkor van a nem túl okos embernek, amikor épp nem vigyorog, de általában vigyorognak és hangoskodnak. Pl.: [link]

víszint:

[link]

[link]

Remélem, nem bántok meg senkit, de pl. nézzétek Fergiet:

[link]

[link]

Hogy lehet ilyen semmitmondó szeme valakinek? Hiába játszik a mimikával, látszik, hogy megjátszás. Nekem egyszerűen ő csak egy nem túl iq-fighter nő (mert állandóan menőzik a zenéiben), jó zenei tehetséggel.

Paris Hilton egy furcsa eset, mert intelligensebb az arcberendezése, de a tekintete azt mondja mindig (nemcsak pózoláskor) "ááááá, helllóóóó, jaj de szép vagyok, áááá, úúú, íííí, nem a földön járok, ki vagy te?, én vagyok a legérdekesebb a földön.

Értelmes arcok:

[link]

[link]

[link]

Na jó. Már egy órája keresgélek arcokat, de nem tudom, hogy bizonyítsam a meggyőződésem. Lényeg, hogy megfigyelni kell, de tény, hogy csak az arcból nem lehet megállapítani általános jellemvonásokat, de az arc és a körülmények együttese 80%-os pontosságú megítélést eredményezhet szerintem. Így van az, hogy a barátom tényleg olyan típus, mint amilyennek elsőre gondoltam (jó és rossz dolgokkal együtt). :D

Na mindegy. :D

2012. ápr. 30. 23:24
 18/24 anonim ***** válasza:

04-23 13:46

Amit te leírsz, azok nem jellemvonások vagy a személyiség tulajdonságai, hanem a társadalmi hovatartozás kellékei. Aki elsajátított egy szerepet, az a szerepnek megfelelően viselkedik, ez igaz, de banális.

2012. máj. 2. 14:49
 19/24 anonim ***** válasza:

04-23 13:51

"szerintem"

Szerintem meg nem. Az intelligencia nincs az arcra írva. Ha oda lenne, akkor IQ-teszt helyett elég lenne méretet venni az emberek arcáról.

2012. máj. 2. 14:50
 20/24 anonim ***** válasza:

05-02 14:50

Szerinted nem...hát jó. Én meg azt mondom, hogy a személyiségvonásaink nagy része csak felvett szerep, mivelhogy kisbaba korunkban tanuljuk meg az emberi metakommunikációt is. Többféleképpen fejezhetünk ki egy-egy érzelmet. Én csak azt mondom, hogy én 80%-os pontossággal meg tudom mondani, hogy valaki átlagtól fölfelé vagy attól lefele besorolható intelligenciája van. Én általában olyan emberre mondom, hogy intelligens, akinek a szociális intelligenciája kielégítő. A művelt emberek többsége szerintem törekszik a társadalmi intelligenciájának növelésére. Na mindegy, én érzek valamit, jobban nem tudom leírni.

2012. máj. 3. 18:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!