Szerinted mivel lehetne kirángatni Magyarországot a kakából?
Minden egyes polgárnak ki kel hozni magából a legjobbat egy cél érdekében, a közösségi szabályok figyelembevételével.
Mondok egy példát: Reggel láttam egy riportot, hogy egy félig cigány családtól elvették a gyermekvédelmisek a gyereküket, mert nem voltak megfelelőek a körülmények, magyarul putriba laktak. Hirtelen volt előttük egy cél. 1 hónap alatt takarítottak rendet raktak, kifestettek, magyarul dolgoztak. Ezért visszakapták a gyereket.
A történetből a tanulság, hogy ha világos a cél, ha az emberek összefognak, van fejlődés.
"Az ásványkincseken kívül úgy tűnik, azok az országok fejlődtek nagyot, ahol van az embereknek önbecsülésük és nemzeti öntudatuk."
A világon nincs még egy olyan nemzeti öntudattól már szinte szétrobbanó fejű nép, mint a román. Mégis fejletlen Románia, mert őket is a SZU "szabadította fel".
Lehet elméleteket gyártani a végtelenségig, a tények azonban nagyon egyszerűek: a vasfüggönytől nyugatra sokat lehetett fejlődni 1945-90 között, attól keletre meg nem.
1950-ben Spanyolország, Görögország, Portugália fejletlenebb volt Magyarországnál, Finnország, Írország és Olaszország kb. egy szinten volt velünk, Csehország pedig a legfejlettebb országok között volt. Ami azóta történt, annak nem sok köze van az "öntudathoz", sokkal több köze ahhoz, hogy a kapitalizmus sikeresebbnek bizonyult a szocializmusnál. Aki ezt nem akarja megérteni, az persze kitalálhat ezer, elvontabbnál elvontabb elméletet.
Úgy értem, hogy szükséges, de nem elégséges feltétel.
(10:32 voltam.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!