Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért nem talál magának az...

Miért nem talál magának az ember normális barátokat? 29L

Figyelt kérdés
Volt egy nagyon jó barátnőm, közel húsz éves barátság volt a miénk, de sajnos 5 éve külön utakat kezdtünk el járni. Az ő élete vakvágányra futott, egy idióta csaló, link, semmirekellő pasassal hozta össze a sors, akihez jobban ragaszkodott, mint hozzám. Számunkra nem volt tabu, sosem vesztünk össze, maximális bizalom volt köztünk. Mióta eltűntünk egymás életéből, egyszerűen nem találok magamnak barátnőt, akivel legalább fele ilyen jó lehetne a kapcsolatunk. Magányosnak érzem magam, pláne, hogy pici gyerekkel vagyok itthon, nem tudok felnőtt ember módjára beszélgetni felnőtt dolgokról felnőtt emberekkel. Akikkel azóta barátkoztam, mind felületes, számító embernek bizonyult. Mit tehetnék? Más is van így?
2012. jan. 7. 23:08
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

A faluban inkább nyáron vannak csak programok.

Persze, a baba-mamás projektet még nem vetettem el teljesen, hátha cserélődött a brigád az első látogatásunk óta...

Igazából úgy veszem észre, hogy velünk barátkoznának az emberek, de azok akik így vannak velünk, hamar kiderül, hogy nem vagyunk egy "súlycsoportban". Nagyon más nézeteket vallanak, ez kiderül az első 10 percben, na meg én nem szeretem, mikor valaki folyton ömleng magáról meg a csodálatos életéről, közben pedig köztudott róluk ennek az ellenkezője. Én egyszerű ember vagyok, a családom is egyszerű. Nehéz szavakba öntenem az igazi problémáimat, így lehet könnyen félreérthető vagyok. Például számomra az is tök irritáló, hogy csak akkor akarnak barátkozni, ha nekik kedvük szottyan a barátkozásra, egyébként meg le vagyunk sz.rva, vagy például szintén élő példa, hogy az egyik "barátunk" soha nem jön át hozzánk, mindig nekünk kell menni, mondván messze lakunk. Könyörgöm, pont olyan messze lakunk mi, mint ők mitőlünk! Szívesen jártam át ehhez a barátnőmhöz, de egy idő után kezdett zavarni, hogy hiába hívom őket én, mindig volt valami kifogása, amiért "nem tudnak" jönni. Nem vagyunk retkesek, szép a házunk, normális környezetben élünk, jó vendéglátók vagyunk, hasonló anyagi háttérrel rendelkezünk.

2012. jan. 8. 11:11
 12/23 anonim ***** válasza:

Jó reggelt!

Már hozzászóltam párszor.

Értem, nehéz szavakba öntened a problémádat. Próbáld még fogalmazgatni, az neked is segít rálátni.

Az a halvány érzésem kezd kialakulni, hogy neked belül van valami, ami megnehezíti számodra a másik emberekkel való barátkozást... Belső akadály. Nem tudom, komplexusok talán, nem érzed magad elég értékesnek/szerethetőnek stb...

Azon a nagyon jó barátnődön kívül, akivel nagyon zsenge korban kerültél össze, nemigen engedtél közel mást magadhoz (barátilag), ugye?

2012. jan. 8. 11:19
 13/23 A kérdező kommentje:

Kedves Feliza, ráéreztél a dolgokra, valóban vannak bennem ilyen komplexusok, és tényleg nem volt olyan bensőséges kapcsolatom azóta sem.

Van egy csaj, tök próbálkozik barátkozni velünk, de a viselkedése, a beszéde, a gyereknevelési módszerei annyira távol áll az általam képviseltektől, hogy egyszerűen borsódzik a hátam szerencsétlen nőtől. Az én hibám?

Van egy másik család akikkel barátkozunk, de az ő esetükben a gyerekük viselkedése szab gátat egy normális barátság létrejöttének, fenntartásának. Állandóan bántja az én gyerekemet, nem is akárhogyan! Próbálják fegyelmezni, de nem nevelik! A csajszi meg kicsit túlkombinál mindent, állandóan úgy érzem, hogy na megint félreértett valamit, nem győzök magyarázkodni neki, pl. most vicceltem ám! Nem érzem így őszintének ezt a dolgot.

2012. jan. 8. 11:34
 14/23 anonim ***** válasza:

Hát igen. Egy bensőséges kapcsolat attól olyan jó, hogy az ember önmaga lehet, mindkét fél, mert tudja biztosra, hogy a másik elfogadja...

Jó lenne dolgozni az önértékeléseden...

Azt meg tudod fogalmazni, hogy milyen emberre vágysz barátnőnek? (Amiket érintesz: gyereknevelés, "egyszerűség" stb.)

2012. jan. 8. 11:47
 15/23 A kérdező kommentje:

Nem találok olyan szavakat, amikkel kifejezhetném magam, hogy mi is van a fejemben..azért megpróbálom..

Gyereknevelés:

Én mindig is a következetes gyereknevelés híve voltam, tehát igen kicsi korban megfogalmazódtak bennem, hogy milyen határokat szabok a kislányomnak, és ragaszkodtam is ezekhez. Ez másoknak nem feltétlen tetszett, de a gyerek engem igazol, hiszen egy mindig jókedvű, mosolygós, rendkívül barátkozós, minden rossz indulat nélküli okos kislány, s ezért most meg irigykednek.

Hogy mit várok el másoktól egy baráti kapcsolatban? Nehéz kérdés. Az őszinteséget, a feltételnélküliséget, a bizalmat. Azt hiszem nekem ennyi elég. Ez szerintetek túl sok egyszerre? Én a mindenemet adom bele egy barátságba, a lényemet, bármit, ha egyszer valakit barátomnak tekintek. És ezért kell mindig csalódnom.

2012. jan. 8. 12:32
 16/23 anonim ***** válasza:

Értem. Nekem is pont ez a barátság.

A félelmeidre rá tudsz nézni? Mitől félsz, amikor arról van szó, hogy esetleg barátság szövődhet? Van olyan, amitől megijedsz, és hátralépsz?

A másik: nemrég költöztetek abba a faluba? Nem nagyon érzed saját közegednek?

2012. jan. 8. 12:41
 17/23 A kérdező kommentje:

4 éve költöztünk abba a faluba ahol lakunk, nem volt egy ismerősünk sem, szóval nem volt egyszerű.

A félelmeim? Hát nem is tudom. Szeretem a kiszámíthatóságot, nem szeretem ha rám rontanak, vagy túl gyorsan akar valaki túl bizalmas kapcsolatot kialakítani, mert szerintem ez csak úgy jó, ha automatikusan jön mindkét oldalról. Ha csak a másiktól érzem ezt, akkor úgy érzem lerohannak, rám tukmálják magukat, és kényszernek érzem. Érthető ez így megfogalmazva? Nem szeretem mikor váratlanul felborítják a napi programomat, hiszen ha előre megbeszéljük a látogatást, akkor én úgy intézem a dolgaimat, máskülönben idegesít, pláne ha a másik 3-4 órán át vesztegel nálunk. Ha előre tudom hogy jön, akkor nem zavar a hosszúra nyúló vendégség. Én sosem toppanok be senkihez váratlanul, nyilván mert én sem szeretem ezt. Hülye vagyok? Nem érzem irreálisnak az elvárásaimat.

2012. jan. 8. 13:06
 18/23 anonim ***** válasza:

Újként egy faluközösségben szokott kelleni JÓ pár év, mire az ember megtalálja a helyét, sokaknál látom ezt. Megszenvedik, mire megtalálják a barátaikat... Szóval nem vagy elkésve, ezen mindenki keresztül megy, aki beköltözik egy faluba. Mondom, a baba-mama klubokról tudok, hogy az szokott segíteni, aztán az ovis-sulis anyukákkal való kapcsolat...

Eljársz bármilyen közösségi helyre a faluban? (az eddig mondottakon kívül pl. még táncház, kamarakoncert, templom, kultúrház programjai, gyerektapiskoló stbstb... nem tudom, mi van nálatok).

Illetve, ami még kimozdítja az újonnan jött kisgyerekes anyukákat az izolációból: ha egy barátnő barátnője is történetesen ott lakik a faluban... aztán az ő köreivel is meg lehet ismerkedni.

Amúgy a beállítás csak úgy egy ideje nem szokás, legalábbis itt Bp-en, de lehet, hogy faluban egész más a norma persze... Gyerekkorunkban, mikor telefonja sem volt a legtöbb családnak, gyakori volt becsöngetni egymáshoz, ma szinte tiltott...

Nagyon óvatos embernek tűnsz... biztonságra törekvőnek... Megértem, én is ilyen vagyok, de ez nagyon nehéz, mert az élet nagyon nem kiszámítható. Azoknak a könnyű, akik rugalmasan tudnak gyorsan reagálni helyzetekre...

Szóval, ha valaki közeledik, gyorsabban, mint te, hátralépsz, elkezded védeni magad......

2012. jan. 8. 13:27
 19/23 A kérdező kommentje:

Igazából nem is tudom milyen programok vannak a faluban, nem vagyunk aktív résztvevői a közösségi életnek. Templom az van, de én ilyen helyre nem járok, nem az én világom.

A beállításban igazad van, még én is emlékszem azokra az időkre, amikor még vezetékes telefon is csak keveseknek volt, de gyerekként nyilván másképp éltem akkor meg a váratlan vendégeket, talán fel sem fogtam akkor.

Igyekszem én ruganyozni :), de bennem ez is korlátozva van valamiért. Amúgy valóban óvatos ember vagyok, igyekszem a kiszámíthatatlan dolgok esélyét leredukálni nullára, persze ez esélytelen. Szerinted min kéne változtatnom? Ha kell egyáltalán.

2012. jan. 8. 13:42
 20/23 anonim ***** válasza:

Hát... nem az, hogy KELL változtatni, de érdemes... nem is úgy mondanám, hogy változni, inkább fejlődni, hiszen egész életünkben fejlődünk, „növünk felfelé” (becsapós az a szó, hogy „felnőtt”, mert olyan, mintha kész lenne). Mondom, a biztonságra törekvés nagyon megnehezíti az ember életét... nyilván rengeteg félelemből táplálkozik...

A „korlátozva van valamiért” olyan, amivel, ha foglalkozunk az önismerettel, számtalanszor találkozunk. Lehet a mélyére ásni, meg lehet érteni, lehet oldani.

Számtalan módszer, csoport, könyv van, ami segít a személyiségfejlődésünk ilyen-olyan területén. A könyvekben már nem hiszek, mert hiába értünk meg valamit ésszel, még nem történik semmi. A többi közül meg a zömét nem ismerem, viszont amit ismerek közelről, és nagyon-nagyon jónak tartom, az a pszichodráma. Rengeteget tud segíteni a nyitásban, önmagad megértésében, emberismeretben, empátia fejlődésében, az egész személyiséged érlelődésében, kibontakoztatásában... Mindenkinek abban, ami NEKI nehéz... A csoportnak meg nagy megtartó ereje van, és őszinte, támogató kapcsolatokra nyit lehetőséget. Csak ajánlani tudom.

2012. jan. 8. 14:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!