Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A 18. életév betöltése tényleg...

A 18. életév betöltése tényleg olyan sokat számít?

Figyelt kérdés

Mindenhol azt olvasni, hogy "miután betöltöd a 18-at azt csinálsz, amit akarsz, nem szólhatnak érte", "költözz el" és társaik.

Nos, tény, hogy anyu engem kb. 16 éves korom óta nem szabályoz, szóval nálam ez a '18at betöltés' nem sokat változtatott. Viszont ha szabályozott volna, akkor egyik napról a másikra kikerültem volna a "hatásköre" alól?

(Mellesleg egy 18 éves miből tudna elköltözni? 16 éves korom óta diákmunkázom, másfél éve kapom a szoctámot, de esélytelen lenne bárhova is mennem. Magamnak veszem a ruhákat, suliba a dolgaimat magamnak veszem, bevásárolok itthonra néha, szinte mindent magamnak finanszírozok...De elköltözni, ilyen kevés pénzből?)

Vagy csak nekem tűnik kicsit furcsának, hogy mindenkit arra buzdítanak, hogy "várj 18 éves korodig, aztán lesz@rhatod a szüleidet és mindenkit, aki hozzád mer szólni!" ?

19/l

2011. dec. 14. 18:51
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem csak annyiban változtat, hogy ha 18 évesen csinál valaki valami marhaságot, akkor kénytelen érte vállalni a felelősséget. De amíg valakinek nincs munkája, párja, családja, úgyse fog elköltözni otthonról, akárhány éves. Ezt inkább csak azok írják tanácsnak -szerintem-, akik még nincsenek 18 évesek, és attól várják a megváltást, hogy nagykorúak lesznek. Vagy épp nincs jobb ötletük és kézenfekvő ezzel dobálózni. 24/N
2011. dec. 14. 18:57
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
ez az elköltözősdi borzasztó nagy hülyeség. pont ebben a korban van a legnagyobb szüksége a gyereknek a családi támogatásra, mert nem talál munkát magának egykönnyen. én és a testvérem is már túl vagyunk a 18-on, de ő ha elköltözne egyből hajléktalan is lenne, mert nem talál munkát, pénz nélkül meg nem megy az ember semmire.
2011. dec. 14. 19:00
 3/8 anonim ***** válasza:

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..

egy hasonló kérdés olvasd el a válaszokat

2011. dec. 14. 19:13
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszi a linket! Az elköltözős részt így már értem.

Már csak azt nem, hogy miért csinálhat az ember 18 éves kora után azt,amit akar, ha otthon lakik? (Itt persze csak azokra gondolok, akik nem segítenek be otthon,nem csinálnak semmi érdemlegeset csak várják a sültgalambot.)

2011. dec. 14. 19:27
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem, nem csinálhat azt, amit akar. Párom 31 éves, otthon lakik, mert gyűjtögetünk (én meg a saját szüleimnél), és mindketten haza adjuk a fizetésünk x részét, ettől függetlenül a szülein háza, van szokásrend (ki mit csinál és mikor), amihez ugyanúgy alkalmazkodni kell, mint 10 évesen. Nem úgy működök, hogy Józsika betölti a 18-at és másnaptól nem hajlandó lenyírni a füvet, mert ő a nagykorú. Senkit se érdekel, hogy hány éves, a saját dolgát mindenkinek meg kell csinálni. Akár dolgozik, akár nem.
2011. dec. 14. 19:47
 6/8 A kérdező kommentje:
Szerintem is így van, de pl. itt gyakorin (is) azt mondják sokan, hogy "ha betöltöd a 18at stb. stb"...
2011. dec. 14. 19:56
 7/8 anonim ***** válasza:

Hidd el, aki 18 évesen elköltözik otthonról, annak meg is van rá az oka - és nem, nem az, hogy nem vihette haza az állatkertből a zsiráfot. Persze az elköltözés nem jelent feltétlenül saját lakást vagy albérletet, egyes kollégiumoknak is van olyan színvonala, hogy az ember akár életvitelszerűen lakhat is benne. Én pl azt nem tudom megérteni, hogy lakhat valaki otthon húsz évesen is, mert másfél éve külön élek - nem vagyok túl jól eleresztve, még szoctámot sem kapok, diákhitelből, ösztöndíjból élek (előbbit csak azért vállaltam be, mert diploma után szinte biztos esélyem van jól fizető állást találni), és félévente kb egy hétvégét töltök otthon, igaz, többet nem is bírnék ki.

Ezzel csak azt akarom megmutatni, hogy az elköltözősdi nem feltétlenül egyenértékű a felelőtlenséggel.

19/L

2011. dec. 14. 20:35
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszodat!

Nem az olyanokra gondoltam a kérdésben, mint Te vagy, hanem pl. az elkényeztetettekre, az olyanokra, akik aztán tényleg nem csinálnak semmit (se tanulás, se munka, se besegítés otthon stb...).

Egyébként remélhetőleg 1 éven belül én is költözök el itthonról - vagy másik suli miatt kollégiumba, vagy pedig a barátommal.

2011. dec. 18. 09:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!