Mi a helyzet a szlovén magyarokkal?
Kíváncsi vagyok,hogy ott milyen a magyarságnak.Mennyire becsülik meg őket? Milyen az együttélés?
Csak, mert még se jót, se rosszat nem hallottam erről.
Én a dobronaki helyzetet ismerem, arról tudok nyilatkozni. Ott kb 60% a magyarság aránya, és mintaszerű az együttélés. Van egy kéttannyelvű iskolájuk, mindenki odajár, tehát nem csak a magyarok tanulnak szlovénul, de az ottani szlovénok is tudnak magyarul.
Sok emberről, akit magyarul rosszul beszélő magyarnak néztem, kiderült, hogy valójában szlovén.
Érdekesség, hogy a falunak van magyar neve is, Lendvavásárhely, de azt senki nem használja. És soha nem is használta. Ezt a nevet budapesti politikusok találták ki a 19-20. század fordulója körül, amikor divat volt mindent magyarosítani, de nem honosodott meg.
Amúgy mindig elmondják, hogy Szlovénia legszegényebb régiója, mégis, ha átérsz a határon, érzékelhetően gazdagabbak. Pedig Zalából és Vasból mész át, nem Borsodból...
"Zala és Vas határmenti részeit 1990-ig stratégiai megfontolások miatt alig fejlesztették."
Ez mind igaz, de attól még tény, hogy az általam említett Borsodnál jóval fejlettebbek.
BAZ megye: tönkrevágott iparvidék, sok helyen több mint 50%-os munkanélküliség, etnikai feszültségek, közbiztonság és alapvető infrastruktúra hiánya.
Zala megye: a helyzet itt sem rózsás, de legalább nem egy katasztrófa sújtotta terület. Vannak igyekvő falvak, ahol a település vezetői törődnek is a faluval, munkahelyeket teremtenek. Pl Csesztreg, ahova a közeli, jóval nagyobb Lentiből is járnak dolgozni. Vagy Iklódbördöce, ahol geotermikus erőmű épült.
Dobronak, Muravidék: a föld szlovén -illetve szlovéniai magyar- tulajdonban van, a településen még van állattenyésztés, élelmiszeripar, kavicsbánya, a falu határában biogázüzem, és egy geotermikus energiával fűtött üvegházakból álló orchideaültetvény, mely egész Európába egyik legnagyobb ilyen telepe, kontinens-szerte több milliós forgalmat bonyolít le évente. Továbbá tervezik a közeli tó partján szabadidős központ és hotelek kiépítését. Munkanélküliség gyakorlatilag nincs.
Ja és mint legszegényebb régió, kapnak egy vagon támogatást Ljubljanából.
Kedves Kérdező! Én is úgy tudom, az ottani magyar kisebbség helyzete sokkal kedvezőbb, mint a környező országokban bárhol.
Egyre szeretném csak felhívni a figyelmet: SZLOVÉN MAGYAROK nincsenek. Vannak SZLOVÉNIAI magyarok, ROMÁNIAI magyarok stb. stb. Mindannyian MAGYAROK, akik - önhibájukon kívül - más országokban kénytelenek élni. Tudom, hogy Te is jól tudod - de kérlek (Téged és mindenki mást) ne engedjük meg magunknak ezt az aprónak tűnő, de rossz irányba ható nyelvi pongyolaságot. Innen már csak egy lépés ugyanis a saját nemzettársainkat szlovénnek, románnak, szlováknak titulálni. (Olyankor mintha nagykést forgatnának bennem.)
Tegnap 9:18-as vagyok.
A Kérdezőnek:
köszönöm a kedves válaszodat. Semmi okod bocsánatot kérni, de emberileg minősít (kitűnően). Csak azért kértem, amit kértem, mert a legjobb szándékunk ellenére hajlamosak vagyunk nyelvileg pontatlanok lenni. Mégegyszer: örülök a válaszodnak - és minden jót.
12:29 - nek.
Köszönöm szépen, kedves tőled, és én is örülök, hogy nem egy arogáns válaszolóval van dolgom, hanem egy értelmes emberrel.
Szép napot! üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!