Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ha Jézus nem december 25én...

Ha Jézus nem december 25én született, miért éppen erre a napra lett téve a karácsony? Találomra lett kiválasztva egy nap?

Figyelt kérdés
2011. dec. 10. 21:04
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
nem vette észre mindenki, hogy eddig rövidbedtek a nappalok, most meg hosszabbodni fognak? Vagy neonban él mind?
2011. dec. 21. 20:03
 12/20 anonim ***** válasza:

#10!

Egy évvel ezelőtti válaszomat másolnám be, amit most egyik testvérem elővett egy hasonló kérdéssel kapcsolatban. Nem gúnyolódom, kedves válaszoló, hanem el nem viselhetem a hazugságot. Kicsit nyers a fogalmazásom, de most nem fogalmazom át. Ez a nyers véleményem a karácsonyról.

"Sziasztok!

A lényeget, miszerint a december 25-ének semmi köze Krisztus születésnapjához már előttem elmondták.

De kedves Katolikus harcos testvéremnek, és minden katolikus hittársamnak azért üzennék valamit, miszerint mennyire ugródeszkának nézték a pogány ünnepek beleintegrálását keresztény köntösbe, új értelmet adva a pogány ünnepeknek. Ez csodaszépen hangzik, de gyümölcséről ismerszik meg a jó fa és a rossz fa is.

A karácsony Krisztusra emlékezés? Születésének megünneplése?

Mit is hallunk? A szeretet ünnepe, a család ünnepe. Milyen szép a karácsonyfa. Az ajándékozás ünnepe.

Mit is vegyek? Jajj, nem vettem még semmit.

Egy megyei újságban karácsony előtt készítettek egy oldalas interjút a megyei püspök úrral. Egy fikarcnyi szó sem esett sem Istenről sem Krisztusról.

Csak egy szerencsétlen példa volt. De tükrözi a karácsony töltelékét.

A karácsony az ajándékozás, az eszem-iszom és a karácsonyfa ünnepe. Semmi köze a nép szívében Krisztus születéséhez. Ráadásúl ha meg is emlékeznek, hogyan? A kisded, pelenkás, magatehetetlen csecsemő ábrázolással, holott "Minden ő általa lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett."

Nézzük a húsvétot: A nép szemében Krisztus áldozata? Egy frászt! Gyermekünnep ez is, mint a karácsony. A csokinyuszi, és csokitojás keresése, amit a nyuszi tojt, sonka, tojás evés, tojásfestés, locsolkodás, pénzgyűjtés a fiúgyerekeknek. Nem kell a mellébeszélés, pogány ünnep volt, pogány ünnep ma is és pogány ünnep marad ezután is.

A karácsony december 25-26. Semmi köze Krisztus születésének napjához, hazugság, ami nem Krisztusi.

A húsvét kiszámítása mondvacsinált, és semmi köze az eredeti Páska ünnepének időpontjához. Hazugság, ami nem Krisztusi.

A karácsonyfa, ajándékozás, csokinyuszi, sonkaevés, tojást tojó nyuszi, csillogás, villogás, hazugság, hazugság, hazugság. Lehet mellébeszélni, és a hazugságot megmagyarázni, de ez hazugság marad, volt és lesz is.

Sziasztok"

Üdv: L

2011. dec. 21. 20:09
 13/20 A kérdező kommentje:

Igen utolsó (meg még egy néhányadik:D), teljesen egyetértek veled, a karácsony már rég nem a keresztények, hanem inkább a kereskedők ünnepe.

Sok midnent lehetne kapcsolni a nevéhez, párat le is írtál, de azt, hogy "szent", amit egyik előző válaszoló írt, azt pont nagyon nem.

2011. dec. 21. 21:13
 14/20 anonim ***** válasza:

9-12 L mi van? Be vagy tépve?Ennyi tévedést!!!! Össze-vissza keversz mindent! Leginkább a bolsevik terror ideológiája – zöldfenyő -ünnep és csoki nyúl. És a fogyasztói idióta nevelés eredménye a vásárlás-zabálás.

De a hitnek ehhez semmi köze! Itt mi nem erről beszélünk, hogy ez jó. Ezzel a kommunista ideológia akarta (sajnos elég sikeresen)elvenni a lényeget. Felejtsd el ezeket, nem erről beszélünk.

A születés: Isten lélekben való születése.

Ezt ünnepeljük. A Világ Világossága : itt érzékelhető – a természetből itt ünnepeljük.

Jézus mondja: én előbb vagyok , mint Ábrahám. És azt is olvashatattad: Pap mindörökké, Melkisedek rendje szerint. Egy tradíció van: nem lehet ezt felülírni.

Tehát: Nem egy 2000 éve történt dologra emlékezünk, mert azt minek? Nyakas kálomista tesvéreim, mikor értitek meg: nem emlékezünk. ÁTÉLÜNK: Az örökkévaló Isten- inkarnációját képezzük le az ünnepben. Minden vasárnap. Karácsony-Húsvét-Pünkösd. Nem érdekel, ki-hogy-mit kapcsol hozzá: Ez a három szent ünnep. Ha szentnek élem meg, mindegy, hogy mit ír óla az újság, a fórum, a plakát. Ez a saját benső átélésen fog múlni.

A #8 Silesius versen elgondolkodnék. Ez nem a „hivatalos” elfogadott nézetek és azok ütköztetése miatt fontos. Ez a sajátutam szempontjából mindennél fonotsabb.

„Semmi köze a nép szívében Krisztus születéséhez”

-ez botrány. Leszel szíves kimenni a városból és megfigyelni: milyen gyönyörűen élt/él a nép szívében Krisztus???

Nemrég hallgattam egy néprajzi ea-t: a 80 éves néni így mondta Húsvétkor:

Hogy sír Máriácska örömében – mert feltámad az ő Szent Fia.

csak így: jelen időben. Most. Itt. A szívem szakadt a gyönyörűségtől. Hol van ehhez a racionális okoskodás?

Az embereket szeretni is kéne ám! Nem megvetni, mert a saját életünkben élik át Isten anyjának szenvedését, Krisztus szenvedését és feltámadását! A feltámadást : ami tavasszal a természet feltámadásával élnek meg!

A földműves bensőséges ritmusban volt a természettel és az örökkévaló Istennel. Semmi köze a racionális számítgatásokhoz! A karácsonyi abroszt, ami CSAK akkor, az ünnepi asztalon volt (!) a derekára köti a tavasz vetéskor: mert a feltámadó Krisztus és a búza, az élet a szívében lakozik.

Erdély Zsuzsánna: Hegyet hágék lőtőt lépék

Arcahikus népi imádságok – a könyvet nézd meg.

Ajánlom, sírva fakadsz, hogy él a nép szívében Krisztus, amit nyakaskodva, szárazon, múlt időben emlékezve - vagyis holtan - itt dörögsz.

[link]

Az ábrázolás: a tradícionális ikon, minden hamisság, gügyögés nélkül: láthatod az inkább koporsó, az a pólya inkább gyolcs. Ezt is meg kéne érteni.

[link]

Hogy megértsük Karácsony misztériumát, ahhoz segítsen bennünket az Isten!Amen.

-aa-

2011. dec. 21. 23:09
 15/20 anonim ***** válasza:

#14-es!

Miután több ilyen kérdés forog most közkincsen, ha nem haragszol, nem ismételném folyton magam. Ha valóban érdekel a téma, és nem csak idekotnyeleskedtél, ajánlom, olvasd el erre a kérdésre jött válaszokat is. Kellemes időtöltést:)

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..

2011. dec. 21. 23:13
 16/20 anonim ***** válasza:

15- nem szoktam "kotnyeleskedni"-kár, hogy nem értesz. Nem akarsz érteni.

http://www.youtube.com/watch?v=4b6oGM5E32U&feature=related

2011. dec. 22. 00:57
 17/20 anonim ***** válasza:

#14-es!

Az első bekezdékesdre nem reagálnék...

"A születés: Isten lélekben való születése.

Ezt ünnepeljük." Nem, nem ezt ünnepli a világ. Ha van olyan ember, kinek eszébe jut Krisztus, az is test szerinti születését ünnepli.

"A Világ Világossága : itt érzékelhető – a természetből itt ünnepeljük. " Krisztus a világ világossága, és nem a természet.

"Jézus mondja: én előbb vagyok , mint Ábrahám. És azt is olvashatattad: Pap mindörökké, Melkisedek rendje szerint. " Nem értelek, Krisztus által lett minden. Isten teremtésének kezdete. De azt is olvastad, hogy emberré lett, szolgai formát magára véve? Test szerint született. Ezt ünneplitek.

"Egy tradíció van: nem lehet ezt felülírni. " Nem értem. Milyen egy tradíció? Nem érdekelnek a tradíciók. Isten szava érdekel, a törvényei, rendeletei, parancsai. A szívembe égetve, és nem tradicionálisan.

"Nyakas kálomista tesvéreim, mikor értitek meg: nem emlékezünk. ÁTÉLÜNK: Az örökkévaló Isten- inkarnációját képezzük le az ünnepben. Minden vasárnap. " Pedig Isten a szombat napot rendelte, és te a vasárnapot éled ád, mi emberek rendelései? Épp így töröltetnek el Isten parancsolatai, ha emberek rendeléseit tartod meg.

"Nem érdekel, ki-hogy-mit kapcsol hozzá: Ez a három szent ünnep. Ha szentnek élem meg, mindegy, hogy mit ír óla az újság, a fórum, a plakát. Ez a saját benső átélésen fog múlni. " És az érdekel, hogy mit mond róla Isten? Olvasd el magad, meg fogsz lepődni...

"„Semmi köze a nép szívében Krisztus születéséhez”

-ez botrány." Ez az, valóban. :-) De te valószínű, arra gondolsz, hogy az botrány, hogy én kijelentem. Tulajdonképpen nem mérvadó, de érdekességképpen olvasd el a hozzászólásokat itt: http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..

"Leszel szíves kimenni a városból és megfigyelni: milyen gyönyörűen élt/él a nép szívében Krisztus??? " Nem nagyvárosban lakom, egy község szélén. Ismerem az emberek ünnepeit, szokásait, köszönöm.

A bekezdésed további részét nem erőltetném. A Máriakultuszt és egyéb félinformációkat. Ne haragudj, de nem tudom, hogy a 80 éves nénike a példádban mit nézett? Előadást, vagy egy szobrot? Ez nem derűl ki a példádból.

"Ajánlom, sírva fakadsz, hogy él a nép szívében Krisztus, amit nyakaskodva, szárazon, múlt időben emlékezve - vagyis holtan - itt dörögsz. " Én szinte valóban tehetetlenségemben sírva fakadok, hogy sántikál a nép két felé. Nem tudja eldönteni, hogy Baálhoz, vagy az igaz Istenhez forduljon-e.

"Hogy megértsük Karácsony misztériumát, ahhoz segítsen bennünket az Isten!Amen. "

Én meg azt mondom: hogy megértsük az igazságot, ahhoz segítsen bennünket az Isten! Amen, úgy legyen.

És még valami. "15- nem szoktam "kotnyeleskedni"-kár, hogy nem értesz. Nem akarsz érteni. " Én a világodat éltem 33 évig. De azóta nem. Én láttam a két oldalt, te nem. Ha valaki tiszta szívvel elolvassa Isten kinyilatkoztatását, el tudja választani a hazugságot az igazsággal. Sok sikert hozzá.

2011. dec. 22. 06:16
 18/20 anonim ***** válasza:

L.! Azt írod: „Krisztus a világ világossága, és nem a természet”

- igen, de nem lehet duális ellentétben a természettel. Mert végső fokon Egy van. Nem kettő.

Mt 5,14 Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város.

Jn 8,12 Ismét szóla azért hozzájok Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága:

a ki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága.

A születés: Isten lélekben való születése.

„Nem, nem ezt ünnepli a világ. Ha van olyan ember, kinek eszébe jut Krisztus,

az is test szerinti születését ünnepli.”

-elnézést kérek, de engem nem érdekel, mit ünnepel „a világ”.

Azok főleg nem érdekelnek, akiknek „nem jut eszébe Krisztus”

Azt írtam, ami „Arcáról a szívembe égett” – hogy más is megértse, aki akarja, vállalva a sűrű

lepontozásokat, szidásokat. Ha úgy tetszik, amit én átéltem megpróbálom ’tanítani’.

De mindenki a ’sajátútját’ járja. Ennek a tanításnak nem része az arról való ’letérítés’ .

Ha valaki az én utamra akarna áttérni, lelökném: az ő érdekében.

Mert az a jó, ha sajátútján boldogul, halad, teljesedik ki,

Mivel az örökkévalóról van szó, ez nem történeti időben van.

A születés: Isten lélekben való születése szakadatlanul zajlik.

A Golgota keresztje:örökké áll,

A feltámadás: szakadatlanul zajlik.

De az ember történeti időben éli az életét. Ezért: a szakrális ünnepek ebből az időtengelyből

emelik ki a hívőt, az Örökkévalóhoz. Világos, hogy ennek pontos ideje kell, hogy legyen,

mert különben nincs. Mindig ünnep= nincs ünnep. És az is könnyen belátható,

hogy ez egységben van a kozmosz egészével.

*

„Én a világodat éltem 33 évig. De azóta nem.”-írod, L

-hmm. Azt hiszem, jobb, ha erre meg én nem reagálok.

(nem tudtam, hogy ’sajátutamon’ más is jár(t)

Üdvözlettel: egy szentjánosbogár.

/Sík Sándor:

Az Isten küld, testvéreim, tinéktek

Hogy sugarai eleven tüzét,

Amik Arcáról a szívembe égtek,

Sugározzam csendesen szerteszét

A testvéreknek, kik az éjben járnak.

Az Isten küldött, szentjánosbogárnak.

*

2011. dec. 22. 10:17
 19/20 anonim ***** válasza:

Oké, én azért remélem, hogy talán te magad is lelépsz egyszer arról a széles útról, melyen szinte az egész világ rajta van, és rálépsz a szűk útra. melyen nem sokan vagyunk. És ez nem a karácsony szeretetében vagy nem szeretetében teljesedik ki, hanem az igazság szüntelen keresésében és önmagunk alávetésében annak.

Ha nem haragszol, de ezt a "fennkölt" vitát a részemről bezártnak tekintem. Én elmondtam az igazat a karácsonyról, a leplet ha csak egy picit is, de lerántottam erről az elhitetésről. Akinek füle van hozzá, hallja. Krisztus uram sok vitátá lefolytatott írástudókkal, farizeusokkal, de mindig elmondta az igazságot, és ha csak süket fülekre talált, ő a részéről befejezettnek tekintette a vitát. Magam sem tehetek másképp. Szia

2011. dec. 22. 10:26
 20/20 anonim ***** válasza:

Köszönöm, L, hogy elmondtad rólam a véleményedet. És bocsánatot kérek, hogy nem tudtam elég lennköltetlen lenni, valóban vérlázító lehet. Jó pihenést szombaton és jó munkát 25-26-án.

És a többieknek egy kis szünetet a szeretetlenségben és az ítélkezésben. Mert Jézus ezeket fontosnak tartotta.

Mt 7,1 Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek.

Jn, 13,34. Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; a mint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást.

Mt22,36-40. Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?

Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből

és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat.

A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.

E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.

2011. dec. 22. 16:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!