Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Jó lenne, ha az iskolában a...

Jó lenne, ha az iskolában a lányok sütni, főzni, kötni, horgolni és varrni, a fiúk pedig "barkácsolni" is tanulnának?

Figyelt kérdés
Szerintem jó lenne...
2011. nov. 6. 22:31
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

fiúként mind egy alap főzés, mind valami barkácsolás órának örültem volna, és mindkettőnek érzem most a hiányát.

A kérdés csak az, hogy lenne-e hely az órarendben ezekre is, illetve mi helyett raknák be. Mert ha valami más fontos róvására, akkor meg lehet, hogy azt mondanám, akkor inkább nem kell. De mondjuk havonta egyszer biztos meg lehetne oldani egy-egy ilyen órát, persze mindkettő olyan, hogy az iskoláknak kell hozzá felszerelés meg alapanyag, ami maguktól nem lesz (az az átkozott pénz ugye...)

2011. nov. 6. 23:14
 12/21 anonim ***** válasza:
51%
igen
2011. nov. 7. 00:06
 13/21 anonim ***** válasza:

"az iskoláknak kell hozzá felszerelés meg alapanyag, ami maguktól nem lesz (az az átkozott pénz ugye...)"

Pontosan, itt bukik meg a dolog. Komplett konyhafelszerelés minden iskolába, ahol többen egyszerre tudnak főzni, meg barkácskészlet, szerelőműhely - nem túl megvalósítható. (De ha emiatt mondjuk 2 csoportra szednének egy osztályt, az akkor se nemek szerint történjen)

2011. nov. 7. 00:07
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem lenne jó. Ezek olyan dolgok, amit bárki megtanul, ha érdekli. Én kiskoromban megtanultam kötni, horgolni a nagymamámtól, de aztán nagyon hamar rájöttem, hogy ezek időrabló tevékenységek, amiknél ezerszer értelmesebben el lehet tölteni az időt. Barkácsolni megtanított apukám, legalábbis az alapokra. De igazából nem sokat ér, mert nincs mögötte gyakorlat. Azt pedig az iskola sem tudja megadni heti 1-2 órában. Most újítottuk fel a lakást, amit nem tudtam, arra egyszerűen rágugliztam, hogy kell csinálni (festés, alap villanyszerelés, ilyesmi). Megkockáztatom, ha anno tizenöt éve elmondja a tanár, hogy kell szétszedni a villanykapcsolót, akkor is rágugliztam volna. Gyakorlatom meg akkor se lenne benne.

Főzni teljesen autodidakta módon megtanultam. És még sokan mások. Ha megkérdezem a szüleim korosztályát, ahol tanítottak ilyesmiket, hamar kiderül, hogy ezek az órák mit sem értek.

Szerintem sokkal hasznosabb olyan dolgokat tanítani a gyerekeknek, amik képessé teszik őket arra, hogy majd olyan munkát vállalhassanak, amiből olyan életszínvonalon tudnak élni, ahol nem lesz szükség arra, hogy maguk kötögessék a pulcsikat. Bár a mai fonalárak mellett amúgy is olcsóbb megvenni a boltban, ergo aki köt, az hobiból teszi, akinek meg ez a hobbija, az úgyis megtalálja a módját, hogy tanulja meg.

2011. nov. 7. 00:30
 15/21 anonim ***** válasza:
48%

Ja, amúgy nálunk volt is egy évben ilyen technikaóra, ahol bontották az osztályt, nekünk lányoknak keresztszemes hímzést tanítottak fél éven keresztül. Senkit nem érdekelt a dolog, és a mai napig nem tudok keresztszemes hímzést csinálni. És ahogy ismerem magam, így is fogok meghalni.

Na pont ennyit érnének ezek az órák is.

2011. nov. 7. 00:32
 16/21 anonim ***** válasza:
74%

Minek a nemi megkülönböztetés?

A mindennapi életben tényleg alapvetően hasznos, praktikus dolgokat jó lenne, ha tanítanák.

Pár totál alapvető konyhatechnikai dolgot megérteni, a legalapabb kajákat megfőzni, szakember nélkül is megjavítható cuccokat megjavítani, szerszámokat kezelni, megvarrni, megstoppolni a ruhán a szakadást, elsajátítani pár rényleg hasznos dolog összeszerelését vagy barkácsolását (nem vitorláshajócskára, miniejtőernyőre és ilyen hülyeségekre gondolok, amikkel minket anno technikaórán fárasztottak, hanem olyanokra, amik tényleg effektíve hasznosak).

Én így utólag visszagondolva én nagyon nagy hasznát láttam volna ezeknek, mivel ezek mindegyikéhez nagyon esetlen és ügyetlen vagyok, mindent egyedül kell kitapasztalnom, és vagy összejön, vagy nem - segítségre nemigen számíthatok, szívességet pedig nem szívesen kérek.

De ezt abszulut koedukáltan kéne, nem kisfiú-kislány bontásban! Nem a nemük határozza meg, hogy mire lesz, mire lehet szükségük felnőttként, vagy hogy mi fogja őket jobban érdekelni.

Ráadásul pont, hogy arra kéne őket nevelni, hogy a saját lábukon is megálljanak, ne szoruljanak a másik nem segítségére, ha magányos típusok, vagy ha egyedül találják magukat (szakítás, válás, megözvegyülés).

A horgolás, kötés és a hobbibarkácsolás meg tökfelesleges lenne kötelező jelleggel, ha valakit érdekel, úgyis megtanulja ezeket, akit nem, annak meg minek rabolni az idejét vele? Nem sok életszerű példa jut eszembe hogy valakinek harmincas fejjel hirtelenjében muszáj lenne egy kardigánt horgolnia vagy egy madáretetőt barkácsolnia.

2011. nov. 7. 03:54
 17/21 anonim ***** válasza:
Japánban a középiskolákban kötelezően választott szakkör délutánonként. Ez lehet színjátszás, sport, kézimunka, sütés-főzés, és nincs olyan, hogy most a fiúk ne járnak főzőórákra, mert az női munka.
2011. nov. 7. 09:51
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk volt technikaóránk, de a lányok is barkácsolni tanultak, főzés, főzés, kézimunka nem volt.
2011. nov. 7. 13:03
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk is volt technikaóránk, de mi kapáltunk meg kötöttünk meg elsősegélyt tanultunk, pedig én szívesebben barkácsoltam volna, de nem kívánságműsor volt.
2011. nov. 7. 13:52
 20/21 anonim ***** válasza:
81%

Az lenne a jó, ha mindkét nem tanulná mindkettőt. Az se lenne rossz, ha megtanítanák a gyakori hivatalos papírok kitöltését is, mert meglepően sokan nem tudnak kitölteni pl. postai csekket.

21/L

2011. nov. 7. 19:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!