Van itt olyan, aki csak úgy fogta magát és egyedül kiment külföldre? Mik a tapasztalatok? Hogyan éltétek meg ezt az egészet?
Én nem egyedül indultam neki, hanem a párommal. Nem szeretnék regényt írni, csak az első hozzászóló válaszához szeretnék hozzátenni.
Sok igazat írt (bár én Angliában vagyok), egyedül valóban nem könnyű. Én azért kíváncsi lennék 5 év alatt mennyi megtakarítással ment haza, hogy lett belőle kertes ház meg autó is.
Mert valójában ez a különbség Magyarország és külföld között. Dolgozni mindkét helyen kell és megélni is, az nem mindegy, hogy mennyit teszel félre.
Mi most egy fizetésből élünk, minimálbérből, de minden hónapban félre tudunk rakni egy kicsit. Ez otthon sosem sikerült 2 fizetésből, nem minimálbérből. Sőt az utolsó héten már kölcsön kellett kérnünk kajára.
A példa kedvéért, itt a minimálbér egy hónapra 900 font. Nézzük a legdrágább lehetőségeket. Egy belvárosi lakás rezsivel és adóval kb 700 font (messzebbi 500-ból is kijön, de akkor ugye utazás...) Két főre a kaja havi 450 fontból nagyon vígan kijön. 100 font elég havonta ruhára meg erre arra. Ez összesen 1250 font. 650 fontja marad két embernek egy hónapra. Amiből mondjuk 150-et rákölt a kocsira, akkor 500 fontot félre tud tenni. Az 5 év alatt majdnem 10 millió forint. Otthon ez picit nehezen menne minimálbérből, egy átlagon felüli életszínvonalon.
És akkor arról nem is beszélek, ha nem minimálbért keres az ember, hanem 1-2 fonttal többet óránként...
Mi már csak néhány hónapja vagyunk itt, nem akarok nagyszájúskodni, de szerintem elég sok lehetőség rejlik ebben. De a hosszútávú terv az, hogy ha összegyűjtünk valamennyi pénzt, akkor hazamegyünk. Csak hogy ne kelljen hitelt felvenni egy házra, már az is valami lenne. Vagy vállalkozást indítani.
Ja még annyi, hogy itt házat kibérelni szinte ugyanannyi mintha lakást bérelsz ki. Szóval ez választás kérdése, hogy lakásba vagy kertes házba mész.
Na mégis regény lett. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!