Szülők! Szerintetek hogyan kellene fegyelmeznie egy tanárnak?
Mert abban ugye mindenki egyetért, hogy egy gyerek tanulja meg, mit szabad iskolában, mit nem, és biztosan fog elkövetni kisebb nagyobb hibákat, melyre a pedagógusnak fel kell hívni a figyelmét. A kérdésem ennél azért kicsit komplexebb.. Nem vagyok sem tanár, sem szülő, egyetemista vagyok nem tanári szakon.
Elgondolkodtatott egy kérdés, és a saját tapasztalataim is.
Mindenki azzal jön, hogy manapság a pedagógusok milyen rosszak. Bezzeg a régiek.
Régen a tanárokat tisztelték. Miért is? Mert a szülők nem engedték nem tisztelni őket, a tanároknak pedig volt eszközük, és nem csak pedagógiai (körmös, pálcás, jó időben, jó helyen kiosztott tasli, kinél épp mi.)... Egy tanár semmibevétele a közösség rosszallását vívta ki, legalábbis felénk, kis 8-10 ezres városkában, anyukám és nagyszüleim, illetve idős tanárismerősök elmesélése alapján.
Nézzük a mai helyzetet: a diákoknak és a szülőknek joga van, kötelessége nincs az iskola felé. A pedagógusnak a fegyelmezési lehetősége gyakorlatilag a nullához közelít. Beszélhetünk itt a módszertanokról, de ki van zárva, hogy egy-két-három egyetemen/főiskolán betanított alapelvet minden egyes diákra és viselkedésére ugyanúgy rá lehessen húzni. Nem beszélve a bologna-rendszerbeli tanároktatásról, az is megérne egy misét.
Illetve, amíg jónéhány szülő a tanár ellen neveli a gyermekét (ismerőseim közt is találok erre sajnos példát), addig a tiszteletet a legtiszteletreméltóbb ember sem tudja kivívni, mivel egy kisgyereknek (pláne egy alsós) a szülei véleménye az első és legfontosabb.
Személyes példa: egy ismerősöm tanár, kötelező gyakorlaton kis falu iskolájában töltött meghatározott időt. Hátrányos helyzetű kislány, rossz magaviselettel az osztályban íratott kisdolgozattal csak jóindulattal érte el a kettest. Lehetőséget kapott ismerősömtől a javításra következő órán, de még aznap este megjelent náluk a kislány apukája, és huszonéves testvérei, majd közölték ismerősömmel, hogy amennyiben a javításkor nem kap ötöst a kislány, akkor tudják, hol lakik.
Nem azt mondom, hogy nincsenek a pályára alkalmatlan tanárok, mert vannak. De nem több, mint régen, és gyakran elég lenne a szülők fejében rendet tenni ahhoz, hogy rend legyen a gyermek fejében is, aki így nem érzi magát fölényben egy tanárhoz/FELNŐTTHÖZ képest.
Ezekkel az eszközökkel éltek. Vagy tán ezek csak képzelgések? És ENNEK ELLENÉRE sem mondta azt senki, hogy milyen idióták a tanárok, aki nem tud fegyelmezni, ne menjen tanárnak, illetve a többi, manapság hangoztatott érvek a MAI tanárokkal szemben, akik nemhogy nem ütik a gyerekeket, de még a hangjukat sem emelhetik fel büntetlenül.
Kérdés: ilyen körülmények közt a MAI tanároknak milyen fegyelmezési eszközeik vannak? Mi az amitől nem mondanák azt, hogy manapság a tanárok mindegyike idegbeteg (na vajon miért?) és alkalmatlan a pályára, szemben a régiekkel, akik még vertek is?
"Régen a tanárokat tisztelték. Miért is? Mert a szülők nem engedték nem tisztelni őket"
Ezzel osszefoglaltad a kerdesedre a valaszt. Hozzaadhatjuk meg a szomszedokat, rendoroket, vagyis idosebbeket, felnotteket.
Eltorzult a világ. Itt a nyugat a szabadság! Idegbeteg főnökök, idegbeteg szülők tehát idegbeteg gyerekek... És a tanárok is idegbetegek lesznek, mert ki nem zavarhatja, egyest nem adhat neki, de egész nap a motyogást, órán evést, magyarázást, dobálózást, stb szülők oktatásait kell hallgatnia/néznie... No meg meg is verik a tanárt, mert a gyerek nem tanult és 1-est kapott.
Ez a rendszerváltás óta egyre rosszabb. Mikor én elsős voltam kaptunk néha 1-1 pofont vagy a naplóval egy-egy fejbevágást, de 3-ban már ha a tanár kiabált nekiállt a gyerek hőbölögni meg kikérni magának. És azt, hogy a katonaságot beszűntették, az sem volt egy jó ötlet. Ott is megnevelték a fiatalokat. Most nem neveli senki ez itt a baj!
23/N
Ez a kérdés gondolkodtatott el, illetve, nem is a kérdés, inkább a rá érkezett válaszok miatt tettem fel ezt a kérdést:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__egyeb-..
Igazat adok nektek, de mégis hol van a megoldás? Az okokat szívünk mélyén mindannyian tudjuk, legyünk megrögzött tanárellenesek, vagy megfásult tanárok, esetleg csendes kívülállók.
Az a bajom a kérdéseddel, hogy úgy tűnik, mintha Te a régi állapotot akarnád visszahozni. Valóban "nem voltak rossz tanárok". Ahogy "nem volt se rossz rendőr, se rossz politikus". Jó, hogy ma már felismerjük, hogy van? Szerintem mindenképp, és ezt meg is kellene hagyni, mert a tanár is így tud fejlődni. Régen is felismerte, aki pedagógiával foglalkozott, hogy sok tehetségtelen tanár van, de hittek abban, hogy megfelelő továbbképzéssel fejleszthetőek. Talán ezeken kellene javítani, valami értelmet adni az ilyen oktatásoknak.
Hagyjuk azt a dumát, hogy ma már fel sem emelheti a szavát a tanár, amikor nem volt tíz éve, hogy engem különösebb következmény nélkül fejbe csaphatott a tanár az egész osztály előtt, mindezt egy helyesírási hiba miatt. Ja, és egy kifejezetten jónak számító gimnáziumban.
A valóság az, hogy az írott és íratlan szabályok biztosítják a tanárok fegyelmezési lehetőségét, de ők sokszor nem képesek ezekkel élni. Az is igaz persze, hogy a probléma gyökere otthon van, de ne várd azt, hogy egyetlen szülő is majd ezt be fogja itt ismerni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!