Hogyan kell helyesen irodalmat tanulni?
Több oldalas szöveget be tudok vágni 10 perc alatt is, de az irodalom kész szenvedés. Órákat ülök felette, nem tudom megjegyezni a verselemzéseket, nem bírom felfogni, mit akart a költő/író azzal, hogy "egy piros rózsa ott van az asztalon". Igazából nem is érdekel, nagyon utálom. De hogyan lehetne megkönnyíteni ?
Amúgy meg az a poén benne, hogy országos szépkiejtési győztes vagyok, elsős korom óta érek el helyezéseket helyesírási versenyeken , szavalóversenyeket nyertem, de ez a rémálom. Ja, meg olvasni is szeretek, de ha kötelező van, akkor hirtelen még a szobám kitakarítása is fontosabb.
Szerintem nem lehet helyesen tanulni és valószínűleg benned már olyan ellenállás van az elemzésekkel kapcsolatban ami kizárja, hogy szeresd ezt a tantárgyat.
Az egyetlen ami az eszembe jut a sok olvasás ( tartalmasabb művek vagy versek )mert ezek ( legalábbis belőlem ) érzelmeket váltanak ki és ha ezeket átgondolom akkor már készen is van az elemzés.
Végül egy tanmese:
Megkérdezték a híres festőt, hogy mi a véleménye arról, amikor a műveit elemzik.
Azt mondta: Igen, sok műelemző mély gondolatokat lát bele a műveimbe, a színhasználatomba, de az igazság az, hogy olyan színekkel szoktam festeni, amit otthon találok.
Azaz nem biztos, hogy minden műnek van mélyebb értelme, amibe mi megpróbáljuk belemagyarázni. :-))
Más kérdés viszont, hogy az irodalomtanárod az önálló gondolataidat elfogadja vagy nem, mert vannak néhányan akik csak a tantervben leírt verselemzéseket fogadják el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!