Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Tudnak-e a magyarorszagiak...

Tudnak-e a magyarorszagiak szekelyul?

Figyelt kérdés

ennyit a NAGY Magyarorszagiakrol

[link]

2009. márc. 28. 08:29
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
82%
én sem értem miért kéne székelyül beszélnünk, ha nem vagyunk székelyek...ráadásul én már jártam székely falukban és magyarul beszélnek, csak más tájszólással...mellesleg azt kellett volna megkérdezni a járókelőktől, hogy el tudják e énekelni a székely himnuszt....mert szerintem azt a magyarok jó nagy része ismeri és kívülről tudja... a székelyek tudják a magyar himnuszt?
2009. márc. 28. 12:31
 12/17 anonim ***** válasza:
83%

Vicces, de szerintem nem kéne magunkat becsmérelgetni már, mert úgy maradunk.

Se *tagadgatni le egymást, meg aprózni el!

Hogy már ne fikuzást mondjak.

Mikor én mondom Győrben, hogy garaboly, meg borbodér, rám is csak néznek. Nem tudnak dikkölni, de motron! viszik a lecet!

Pedig echte magyar vagyok.Kis belmagyar, ősmagyar, kis kun beütéssel.

Még a hajráfot se tudják a hajpánttól megkülönböztetni, csúznak mondják a pinkőt, s isiáznak a csúzt.

A varjakat kányának nevezik, és kijavítanak, ha a helyes szót használom. Mindig. A galuskát is kijavítják!! noklira, a fröccs-öntőt meg frőccsentőre, tejfelt nem esznek, de speciált!! meg igen. És a tanítónő azt mondja hogy második-A-s.KIJAVÍT! Dehát azé' szeressem őket, hát ilyenek és kész.

2009. márc. 28. 12:47
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
viccesek vagytok, a székely az nem egy másik nyelv, más a kijetésük és használnak más szavakat mint mi de csak azért mert olyan kőzegben élnek.nem úgy kell venni mint egy idegenyelvet!!!
2009. márc. 28. 17:49
 14/17 anonim ***** válasza:
96%

Istenem, de fontos dolgokról tudtok vitatkozni.

Jó hát akinek az fáj, hogy manapság az angol amolyan elvárt alap teljes természetességgel, az meg ne is csodálkozzon, hogy a jó istennek s esikerül előre haladnunk mentalitásban (se, meg másban se ....).

Tetszik vagy nem tetszik, tagadhatatlan tény, hogy az angol nyelvre van kitalálva a világ, menj akár Egyiptomba akár Malaysiába, az angollal el leszel, na most ezt más nyelvről nem biztos, hogy elmondhatjuk ...

2009. márc. 28. 19:50
 15/17 anonim ***** válasza:
86%

Persze, ha a székelyek lettek volna a gyarmatosítók...anno..

most jobban állnánk nyelvileg...

2009. márc. 28. 21:58
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Ejsze, igen.:)
2009. márc. 29. 10:35
 17/17 anonim ***** válasza:
40%

De ha mi, magyarországiak ilyen bunkók és tahók vagyunk, akkor ti, székelyek, miért akartok magyar állampolgárok lenni? Miért volt akkora probléma, hogy nem lett érvényes a népszavazás? Itt van feketén-fehéren, hogy buták, bunkók vagyunk, nemhogy székelyül, de még magyarul sem beszélünk rendesen. Akkor meg mi itt a probléma? Mi szépen belefulladunk a saját kulturális mocskunkba, ti pedig éltek tovább otthon, és röhöghettek a hülye magyarokon.

Én egyébként már szót tudok székelyül, mint pl. pityóka, árdé, gázolina, druzsba, tengeri, gyerekpénz, stb. Tisztában vagyok, mit mondanak másképp, mint a magyarországiak, milyen igealakokat használnak (pl. régmúlt idő, ami a magyarországi magyarban már nincs meg kétszáz éve), és ha egy hétig kinn lennék székelyek között, valószínűleg nagyon gyorsan megtanulnék székely módra beszélni. Viszont úgy, hogy a mai mindennapi magyarországi élethelyzetekben gyakorlatilag nem találkozunk egyetlen székely szóval sem, nem értem, miért vagytok felháborodva, hogy nem ismerjük a nyelvjárásotokat. Ha ti sem néznétek magyar tévéadást, nem hallanátok magyarországi rádiót, nem olvasnátok magyarországi könyveket, újságokat, akkor ti sem tudnátok magyarországiul. Mi a székely nyelvről az első, és sok esetben utolsó benyomásokat akkor szerezzük, mikor általános iskolában Tamási Áron: Ábel a rengetegben c. opuszát olvassuk kötelező olvasmányként. Ez édeskevés ahhoz, hogy képesek legyünk székelyül beszélni.

2009. márc. 31. 11:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!