Miben beszélnek másképp a romániai magyarok, mint a magyarországiak?
A székelyeknek van egy sajátos tájszólása, ami jobban elüt a standard magyartól mint mondjuk a palóc, de amúgy többnyire tökéletesen érthető.
Néha kicsit archaikusabban beszélnek, de egyébként, főleg a fiatalok, teljesen úgy beszélnek mint az itthoniak. Sőt! Talán még szebben is.
A csángók beszélnek másképp, de ők elég kevesen vannak.
Csángóval még nem beszéltem, de erdélyi magyarral és székellyel igen és ha nem tudtam volna, akkor nem mondom meg, hogy erdélyi/székely.
(Előző vagyok)
Az elsővel értek egyet. Kevésbé beszélnek szlengesen, nem rövidítenek és nem volt annyira hatással rájuk az angol, mint ránk.
De amúgy semmi feltűnő.
Max. a falusi időseknél, de ők néha itthon is furán beszélnek.
Nem mondtam, hogy parasztosan beszélnétek.
Vidéken előfordul, de ott Magyarországon is.
Én ismerek sok Erdélyi magyart és egyáltalán nem tűnt fel, hogy másképp beszélnének. Max. annyi, hogy kimértebben, artikuláltabban és magyarosabban.
Az örvendek mondjuk olyan, ami tőlünk se nagyon idegen.
Én jövellt még nem hallotam, az viszont feltűnt, hogy a jönni helyett a jössz-t ragozzák. Tehát pl. jöttök helyett jösztök.
Ehhez hasonló apró különbségek vannak, meg néha tényleg van enyhe tájszólásuk, de ez sem mindenkire igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!