Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miben beszélnek másképp a...

Miben beszélnek másképp a romániai magyarok, mint a magyarországiak?

Figyelt kérdés
Ha beszéltél már egy romániai magyarral, akkor mi tűnt fel leginkább? A hangsúly vagy másabb szavakat használnak? Melyek azok a szavak, amik furcsák voltak?
2009. nov. 6. 16:26
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
76%
A székelyeknek más a szókimcsük,mint nekünk,főleg a falvakban élőknek.Jobban megőrizték a nyelvet,mint itt nálunk.Nem beszélnek helytelen magyarsággal, és nem haszn álnak értelmetlen szavakat( tejcsi,szopcsi,uncsi stb.)Ha a szavakra vagy kíváncsi,olvass el egy Nyírő József regényt.
2009. nov. 6. 16:34
 2/14 anonim ***** válasza:
88%

A székelyeknek van egy sajátos tájszólása, ami jobban elüt a standard magyartól mint mondjuk a palóc, de amúgy többnyire tökéletesen érthető.

Néha kicsit archaikusabban beszélnek, de egyébként, főleg a fiatalok, teljesen úgy beszélnek mint az itthoniak. Sőt! Talán még szebben is.

A csángók beszélnek másképp, de ők elég kevesen vannak.

Csángóval még nem beszéltem, de erdélyi magyarral és székellyel igen és ha nem tudtam volna, akkor nem mondom meg, hogy erdélyi/székely.

2009. nov. 6. 16:35
 3/14 anonim ***** válasza:
88%

(Előző vagyok)

Az elsővel értek egyet. Kevésbé beszélnek szlengesen, nem rövidítenek és nem volt annyira hatással rájuk az angol, mint ránk.

De amúgy semmi feltűnő.

Max. a falusi időseknél, de ők néha itthon is furán beszélnek.

2009. nov. 6. 16:36
 4/14 A kérdező kommentje:
Köszi... inkább a tesmesváriakra, nagyváradiakra gondoltam. Ők ugye közelebb vannak a határhoz.
2009. nov. 6. 16:52
 5/14 anonim ***** válasza:
87%
Viszont nekik az a problémájuk,hogy őket már borzasztó nagy román hatás érte!Amúgy meg nem beszélünk parasztosan,de van egy kis akcentusunk!:)Üdv innen Csíkszeredából!:)
2009. nov. 6. 18:57
 6/14 A kérdező kommentje:
És milyen az az akcentus? Tudsz mondani konkrét példát?
2009. nov. 6. 19:23
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem mondtam, hogy parasztosan beszélnétek.

Vidéken előfordul, de ott Magyarországon is.

Én ismerek sok Erdélyi magyart és egyáltalán nem tűnt fel, hogy másképp beszélnének. Max. annyi, hogy kimértebben, artikuláltabban és magyarosabban.

2009. nov. 6. 20:31
 8/14 anonim válasza:
100%
A kérdéseik hangsúlya más, és a szókincsük is eltér a miénktől.Általában fel szoktam ismerni az erdélyieket egy-két mondat után, és ők meglepődnek ilyenkor.Nagyon szépen beszélnek szerintem, tényleg kicsit archaikusan is. pl. jössz helyett jövel, örülök helyett örvendek.
2009. nov. 7. 16:30
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Az örvendek mondjuk olyan, ami tőlünk se nagyon idegen.

Én jövellt még nem hallotam, az viszont feltűnt, hogy a jönni helyett a jössz-t ragozzák. Tehát pl. jöttök helyett jösztök.

Ehhez hasonló apró különbségek vannak, meg néha tényleg van enyhe tájszólásuk, de ez sem mindenkire igaz.

2009. nov. 7. 17:00
 10/14 A kérdező kommentje:
Utolsó: tudnál még ilyen példákat mondani?? Nagyon megköszönném!!! Dolgozathoz kellene.
2009. nov. 7. 17:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!