Szerintetek milyen a szegedi tájszólás?
Figyelt kérdés
Arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek csúnya vagy épp az a jó benne, hogy nem mekegős mint pl. Pesten.
Ha valaki nem ismerné:
pl.
kell-köll
megyek-mögyök
egy-égy
érdekes-érdekös
2011. jún. 13. 20:54
11/14 anonim válasza:
Szerintem szép :D Nálunk a munkahelyen a középkorúak szinte kivétel nélkül ö-vel beszlélnek, de volt osztálytársam is durván tájszólással beszélt. Szóval nem halt ki, nagyon nem! (szerencsére) Nagyon ragadós amúgy tényleg.
12/14 anonim válasza:
Én is szögedi vagyok :D
És hát nem tudom, hogy kihalt-e vagy sem, akárhova megyek hallok ő-zést
Jó mondjuk a családomban a rokonok elég erősen használják a mai napig, főleg keresztanyukám
Neki minden szavában amibe lehet ő-t rakni az ott van
Nekem is van ilyen, nekem csak ritkán igaz
Pl nekem a menjünk az mönjünk bárki bármit mondjon
Sajnálom hogy anyukámék le akarnak róla szoktatni, én nagyon szeretem
13/14 Gajda Mihály Bence válasza:
Én Szeged mellett Vásárhelyen lakok, na nálunk még az ovisok is ő-znek sokszor, de én örülök hogy ilyen szép tájszólásom van nekem is, jelenleg Nyíregyházán tanulok, na itt nem tájszólás van, hanem nyelvtanilag helytelen mondatok pl.: el kellesz mennem a boltba, a kelleszt használják a kell helyett, pedig azt személyekre mondjuk hogy te kellesz nekem, meg amikor egyik osztálytársam mondta hogy nincs kedved elmenni nálam, csak nézek rá nagy szemekkel hogy mit akarsz te? XD aztán kiderült így mondják azt hogy nincs kedved eljönni hozzám, hát fura egy hely annyi szent
14/14 anonim válasza:
Előző: ez nem helytelen, hanem helyi, pontosabban ugyanúgy nyelvjárás, mint az ö-zős beszéd :) a tájszólás nem csak kiejtésben nyilvánul meg, hanem szóhasználatban is. (És nem "kellesz", hanem "kell lesz", ahogy a "lehet" jövő ideje meg a "lehet lesz" ebben a nyelvjárásban.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!