Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Melyik rovásírás ajánlott?

Melyik rovásírás ajánlott?

Figyelt kérdés
Találtam 3 fajta székely-magyar rovásírást, de most melyik a régi kultúrához legközelebb álló?
2011. jún. 11. 23:12
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

a rovás az rovás

egyébként nem rovásírás hanem csak rovás, az már magába foglalja az írást is - ez a "rovásírás" szó olyan, mint a baconszalonna, strandfürdő, campingtábor, elmondod ugyanazt a szót egy szóban kétszer, olyan, mint ha anyád úgy hívna téged, hogy gyere ide "kislányom-meinekleinetochter" (kicsit vad, nem?) amúgy ezzel most nem kötözködni akartam

na szóval visszatérve a témára, a rovás az rovás, szerintem tökmind1, lehet mindkét irányba írni, a betűk meg nem lehetnek olyan nagyon különbözőek vagy igen?

2011. jún. 11. 23:49
 2/7 A kérdező kommentje:

Hát pedig vannak. Van egy Magyar Adorján féle, egy Forrai Sándor féle, és itt is találtam egy másikat: [link]

Csak azért kérdezem, mert szeretnék ezzel többet foglalkozni és még meg is tanulni. De akkor most mind3-mat?

2011. jún. 12. 00:41
 3/7 anonim ***** válasza:
2011. jún. 12. 02:00
 4/7 anonim válasza:

utolsó: ez is elég érdekes mert mert már az "e" betű máshogy van mint a többi rovás abc-be... =/

én sem tudom egyébként h melyik van használatban.. =/

2011. szept. 1. 21:27
 5/7 anonim ***** válasza:
Szerintem ugyanolyan "E" betű az, mint a többiben.
2011. szept. 1. 22:05
 6/7 anonim ***** válasza:

„én sem tudom egyébként h melyik van használatban.. =/”

Hivatalosan egyik sem, nem hivatalosan meg bármelyik.

De facto szabványként esetleg az Unicode előterjesztést érdemes megemlíteni, de azt is csak óvatosan:

[link]

2011. szept. 1. 22:22
 7/7 anonim válasza:

egyre több város/falutáblákat rovásírással írnak ki és ott a Forrai féle abc van.

Az előbb voltam pl. fent egy honlapon ahol meg a másik féle abc volt..(pl. a H betű nagyon eltérő vagy a K betű...).

De szerintem a Forrai félét használják többen.

2011. szept. 1. 22:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!