Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Milyen nagy belső változást...

Milyen nagy belső változást éltél meg az elmúlt egy évben?

Figyelt kérdés

Nem állítom, hogy a felnőttség az iskola elhagyásánál kezdődik, de mivel egy éve érettségiztem, most úgy gondoltam visszatekintek. Végül is egy év az egy év, és ha esetleg elolvassátok a kérdést, örülnék, ha elmondanátok vajon véleményetek szerint jó úton járok-e és ti hogyan változtatok meg az elmúlt egy esztendőben (természetesen kortól függetlenül)?

Én őszintébb és bátrabb ember lettem. Nagyon szeretem az embereket, ezért tartottam a konfliktusoktól - inkább hallgattam és tűrtem, semmint valaki megharagudjon rám. De az egyetem mellett dolgozni kezdtem, és néha már olyan fáradt voltam, hogy egyszerűen nem maradt energiám fenntartani ezt az örökké vidám maszkot, inkább elmondtam, ha bánt valami, csak hamarabb essünk túl rajta. De rájöttem, hogy ez jó, amíg nem esek át a ló túlsó oldalára.

Mivel újságírást tanulok és gyakornokként is dolgozom, rákényszerültem, hogy bátrabb legyek. Már nem félek odamenni valakihez, nem félek megkérdezni valamit, ha nem tudom és nem tartok másoktól. Megtanultam, hogyha félek, akkor is továbbmegyek.

Kitartóbb lettem - erre igazából rettentően büszke vagyok :) Sajnos gyakran halogatom a dolgokat, főleg ha úgy gondolom, hogy azok nem sikerülnének, és bár általában hamar belelkesedem, a dolgokat épp ilyen gyorsan fel is adom. De ezen igyekszem változtatni, némi sikerrel. Tavaly elkezdtem egy regényt, és fél év alatt be is fejeztem - persze itt a lényeg nem az írói terveimen van, hanem a kitartáson. Hogy amikor fel akartam adni, azért is tovább írtam.

Tulajdonképpen nekem esett jól kiírni ezeket a dolgokat, de érdekelne, hogy ti miképp ösztönzitek magatokat a belső változásokra? Mennyi ebből a saját terv és mennyi a környezet hatása? Mit éltek meg ilyenkor?

2011. máj. 6. 13:15
 1/3 anonim ***** válasza:
Én egyre rosszabb bőrben vagyok, úgy érzem, az életem jelenleg egy lejtőn halad lefelé. Egyre érzékenyebb és félénkebb vagyok, egyre jobban félek a kudarcoktól. Már maga ez is egy kudarc, mert azt látom, a kortársaim épp ellenkező irányba változnak, elmúlnak a gátlásaik, egyre felnőttebbek lesznek, én meg egyre szánalmasabb vagyok. Tavaly nyáron próbáltam változni, egy darabig sikerült is, de aztán bizonyos események hatására minden összedőlt, amit felépítettem magamban. Sokszor megpróbálok változni, de nem tudok sokáig fenntartani azt a jó állapotomat, mindig visszaesek. Sajnos ez van.
2011. máj. 6. 13:47
 2/3 anonim ***** válasza:

Én is egy éve érettségiztem de nem jelentekztem felsőoktatási intézménybe. A volt iskolámban maradtam egy felsőfokú OKJ-s képzésen, de annyira nem tetszett hogy már az elejétől kezdve hogy tudtam, nem fogom befejezni,csak azért maradtam hogy a család kapjon némi támogatást, mert így érvényesek maradtak a nagycsaládosokra vonatkozó kedvezmények.

Már a középiskolában sem voltak barátaim szóvan nem ért villámcsapásként hogy senki nem szimpatizált velem. Bejártam az órákra, kávéztam, néztem ki a fejemből, aztán hazamentem és itthon elmókoltam házimunkáva, nettel, ilyesmivel. Ma kéthete hogy utoljára bent voltam az suliban. Úgy döntttem nem megyek vissza többet, szóval most képzetlen munkanélküli vagyok és nem látom a nagy lehetőségeket sehol. Ma találkoztam a postán egy volt általános iskolai osztálytásammal aki szóvátette hogy nem lehet rólam tudni semmit. Már 5 éve nem is beszéltem egyik volt osztálytársammal sem és 1 éve hogy a középiskolaiakkal.(ez nem túl magyaros de azért érthető)

Párkapcsolatom sincs és soha nem is volt amit néha-néha szóvá tesznek a közeli családtagok aztán rájönnek hogy ez nyilván rosszul esik nekem és akkor egy kis ideig nem pedzegetik. Nagyjából ennyi. Azthsizem innen már csak felfele vezet az út, bár ki tudja. Valami biztos történik majd, ha nem is most de néhány év múlva.

Én nem ösztönzöm magamat semmire. Aminek meg kell történnie az úgyis megtörténik. A környezetem meg szintén nincs rám nagy hatással. A szüleim azt mondják hogy már felnőtt vagyok, az én dolgom hogy most mihez kezdek, ők nem is tudnak mivel támogatni, másokkal meg nem beszélek.

20F

2011. máj. 6. 22:00
 3/3 anonim ***** válasza:

Szegény kérdező lelkes felvetésére látom eddig csak olyan válaszok érkeztek, akiknek rosszul áll a szénájuk.

Jó volt a kérdező történetét olvasni, szerintem nagyon jó irányba változtál. Érettségi után én is hasonló irányba változtam.

Ugyanakkor kár szépíteni rajta, ez nagyrészt a környezeted (illetve a környezeted változásának) jótékony hatásának köszönhető. Társadalmi környezetünk alapvetően befolyásolja személyiségünk fejlődését. A sikerek motiválnak bennünket, kitartóbbá tesznek.

Noha a baráti körödről és a családodról nem írtál részleteket, feltételezem, hogy biztos háttérrel rendelkezel e téren. Barátaiddal konstruktív rivalizálás zajlik köztetek, amely nem megy a barátság kárára. Inkább egymás kölcsönös ösztönzése ez, mint könyörtelen versengés. Családod biztosan támogat, legalábbis nem azt hallod tőlük, amit a második válaszoló: "húszéves lettél, innentől mi nem tudunk neked segíteni". A második válaszolónak (akinek sajnos ellenkező irányban alakulnak a dolgai, mint neked) barátai sincsenek, akikkel egymást inspirálva juthatnának előre.

Amit eddig elértem, én azt főleg a családomnak köszönöm, akik mindig támogattak és olykor noszogattak, és barátaimnak, akik mellett senkiházinak érezném magam, ha kihullanék az egyetemről.

Az egyéni (biológiai) adottságok szerintem másodlagos szerepet játszanak.

2011. máj. 8. 15:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!