A következő mondatok közül melyik helyes? - Fáradt vagyok. - Mondta Pistike. - Fáradt vagyok - mondta Pistike.
Figyelt kérdés
2011. ápr. 30. 23:10
1/6 anonim válasza:
Én így írnám:
Fáradt vagyok. - mondta Pistike.
De ez nem biztos, hogy jó, de legalább nekem így logikus. Mi lenne, ha kérdezne Pistike? Akkor sem kellene kérdőjelet tenni?
2/6 anonim válasza:
Második. :) Ha kinyitsz egy könyvet, akkor is egyértelművé válik.
3/6 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek! Amúgy tényleg a második. Előbb utána nézhettem volna mielőtt kérdezek:D
2011. ápr. 30. 23:24
4/6 anonim válasza:
Igen, a második. Természetesen ha kérdő mondat, akkor kell a kérdőjel, de a pont a végére kerül.
5/6 anonim válasza:
Második a jó.
Ilyenkor a pontot csak egyszer kell kitenni.
-Fáradt vagyok - mondta Pistike. - Nem aludtam eleget.
Bármilyen más írásjelet, ami nem pont ki kell tenni, de csak ha mondatvégi.
Mondatközi írásjel esetén azonban megint más a szabály. Meg is mutatom:
-Fáradt vagyok - mondta Pistike -, mert keveset aludtam.
Ez esetben érdemes megjegyezni, hogy a vessző a második gondolatjelhez kapcsolódik (szóköz nélkül), és a pontot csak a mondat legvégére kell kitenni (a "mondta Pistike" után nem).
Remélem, segítettem.
6/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi!
2011. máj. 1. 18:01
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!