Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi értelme van a "nemek...

Mi értelme van a "nemek harcának"?

Figyelt kérdés
Tudjuk, hogy mindkét nem képviselői előszeretettel vágnak sztereotípiákat velük ellentétes nemű egyedek fejéhez, jómagam is gyakran szembesülök ilyen esetekkel (ezen az oldalon is). Mire jó ez? Miért kell néhány negatív tapasztalat alapján elítélni az összes férfit/fiút/nőt/lányt?
2011. ápr. 10. 20:45
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem tudatos harc ez, hogy egymassal viaskodjanak. Egyszeruen nem tudja a ferfi a not, a no a ferfit 100%-ig megerteni, a helyzetebe kepzelni magat, mivel nem tudunk ferfive/nove valtozni, de ez nemcsak nemek szerint valaszthato el, hisz egy bizonyos eletstilussal elo ember sem tud teljesen megerteni egy eltero eletstilust folytato embert. Pl. egy 3 gyerekes, 40-es csaladapa akarhogy akarja, nem fogja tudni megerteni, hogy miert jo 40-es ferfinek egyedul, teljesen csalad nelkul csak a munkanak elni. Nem iteli el, el fogja fogadni, de megerteni nem fogja. Ez az egesz lenyege. A masik eletvitelet nem kell elitelni, csak elfogadni, hogy neki mas a jo.

A negativ tapasztalat alapjan pedig nem jozan esszel, atgondoltan alkot az ember sztereotipiat, hanem keserusegbol, kenyszerbol, hogy a kudarcot elkerulje a jovoben. Pl. ha volt 3 Kata nevu baratnod es mind megcsalt, akkor kerulni fogod a Katakat. Emberi termeszetunkbol kovetkezik az altalanositas, sztereotipizalas, mert bizonyos foku altalanositasok nelkul nem is tudnank rengeteg temarol beszelni, velemenyt alkotni.

2011. ápr. 10. 21:43
 2/6 anonim ***** válasza:
Azert, mert ismerem mar oket, nok, olyan nagy kulonbseg nincs kozottuk, mint ahogy azt sokan gondoljak.
2011. ápr. 11. 07:35
 3/6 A kérdező kommentje:

Igen, azt értem, hogy általában nem képesek egymás maximális megértésére, de ennek nem feltétlenül kéne egymás b*szogatásával járnia. Jól mondtad, nem kéne elítélni a másik felet, csak el kéne fogadni.

A második bekezdésedben is van igazság, csak azt nem értem, miért kell az ilyen személyes tapasztalatokból sztereotípiát faragni olyan szinten, hogy minden nőről/férfiről véleményt alkossunk a legminimálisabb ismerettség nélkül...? Miért kell idáig fajulnia a dolognak?

"Azert, mert ismerem mar oket, nok, olyan nagy kulonbseg nincs kozottuk, mint ahogy azt sokan gondoljak." Ezt kifejtenéd bővebben? Milyen téren "ismered őket"? Érdekelne, mert lehet, hogy az én tapasztalataim is megegyeznek a tieiddel, de az is lehetséges, hogy rá tudok cáfolni az állításodra.

2011. ápr. 11. 16:10
 4/6 anonim ***** válasza:

"miért kell az ilyen személyes tapasztalatokból sztereotípiát faragni olyan szinten, hogy minden nőről/férfiről véleményt alkossunk a legminimálisabb ismerettség nélkül...? Miért kell idáig fajulnia a dolognak? "

Szerintem ez mindig is meg volt az emberekben, ahogy az allatokban is meg van. Osztonos dolog, hogy muszaj valahogy "kategorizalni" az embereket. Regen egy rossz dontes akar az ember eletebe is kerulhetett (barat vagy ellenseg?). Es ha valami rossz tortenik, kell egy bunbak, igy szokas csoportokban gondolkodni es azt a csoportot leszolni, ahova nem tartozik az ember (nok a ferfiakat, ferfiak a noket, koverek a sovanyakat, sovanyak a kovereket, barnak a szokeket stb.). Ilyen az emberi termeszet es hiaba mondjuk, hogy mi nem vagyunk ilyenek, sajnos ez minden emberben benne van egy szinten. Igy vagyunk osszerakva.

2011. ápr. 11. 16:26
 5/6 anonim ***** válasza:

Arra gondoltam, h volt már rengeteg csajom, tizenévestől ötvenesig minden.

Egy kaptafa az összes.

2011. ápr. 12. 21:40
 6/6 A kérdező kommentje:

Hát... nem is tudom. Én még soha nem ítéltem el senkit a neme miatt. Persze a nagy átlagról van egy kialakult véleményem, de ha megismerek egy velem ellenkező nemű embert, nem úgy állok hozzá automatikusan, hogy "na, ez is biztos olyan, mint a többi". Ez olyan, mint amikor a barna hajú Gipsz Jakab találkozik 4 szőkével és mindegyik szereti a spenótot, ezért mielőtt megismerné az 5. szőkét, elkönyveli spenótszeretőnek. (Persze tudom, hogy nem ilyesféle általánosításról van szó, ez csak egy leegyszerűsített példa akart lenni.)

Utolsó; mikor azt mondtam, fejtsd ki bővebben, arra gondoltam, magyarázd el, milyen téren egyformák. Megtennéd ezt most? Kíváncsi vagyok az észrevételeidre.

2011. ápr. 13. 19:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!