Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Manapság munkaerő-felvételkor...

Manapság munkaerő-felvételkor egyre inkább megnézik az FB, IWIW adatlapokat. Te felvennél olyat, akinek kihívó képei vannak fenn?

Figyelt kérdés

Őszintén szólva én nem. Nekem az ilyenekről mindig az jut eszembe, hogy egyrészt mindenáron bizonyítani akarja, hogy ő jobb mindenki másnál (sajnos azt hiszi, ezt azzal lehet bizonyítani, hogy szebb, mint más), és ugyebár ezek az emberek, akik a legjobban tudják bomlasztani a közösséget és a harmóniát egy vállalaton, egy irodán belül.

Másrészt meg amit említettem, hogy ők azt hiszik, ha szebbek, mint más, akkor jobbak is, ha ilyen lenne a beosztottam, valószínűleg ezzel próbálna meg rávenni bizonyos dolgokra, fizetésemelésre például. Viszont engem zavar, ha hülyére vesznek, ez a gondolkodás viszont, hogy "teszem neki magam, kirakom a melleim, kacérkodok vele, és kikuncsorgom a fizetésemelést", pontosan kielégíti a hülyére vevés fogalmát.

2011. márc. 26. 21:28
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Szerintem csak a hülye munkavállalókat lehet így kicselezni.

Én mindenhol álnéven vagyok fent. A kép alapján, aki ismer, az tudja ki vagyok. Aki meg nem ismer, az meg sehogy sem tud utánam nyomozni. Ilyen egyszerű.

Nem tudom ez egyeseknek miért okoz hatalmas logikai gondokat.

2011. márc. 29. 17:09
 12/12 anonim ***** válasza:

Én egy telefontársaságnál jelentkeztem, első dolguk az volt, hogy mondták, válasszak egy programnyelvet öt megadott közül, aztán abból kellett írni egy tesztet.

A teszt jó lett, ezek után végigengedtek az összes fordulón, csak a legutolsó menetben estem ki (pszichológiai teszt mérte a labilitást is).

Engem picit zavarna, ha a munkáltató a profilokat nézegetné, nem is magam miatt (nincs is kinn képem), de ez olyan benyomást kelt, mintha nem igazán szakmai munka menne a cégnél, és pótcselekvésként mindenféle oda nem tartozó szempont alapján próbálnának szűrni.

Ha az iwiw képek alapján szűrnek, azzal kiszűrnek néhány kisebb-nagyobb neurotikus embert, és akkor? Ezzel még nem szűrik ki a munka igazi kerékkötőit, a mindenféle dörzsöltebb módon lógós embereket. Vannak pszichológiai tesztek (az említett cégnél is volt), de azok azért az komolyabb fajsúlyúak és több szempont alapján készülnek, mint amit az iwiw képek megnézése nyújtani tud (amit én láttam, az a teszt legalább négy-öt független készséget mér).

Mindenesetre ha az iwiw képek nézegetését előszűrésként használják (vagyis már be se hívják a kétes eseteket), azzal szerintem azt érik el, hogy néhány jó C programozót majd csak a konkurencia vesz majd fel, hiszen máshogy eleve nem is tud bizonyítani a felvételi eljárás során. Egy igazán komoly lógóst, csalót, pszichopatát pedig szerintem úgysem lehet csak a profilképei alapján kiszűrni. A napiszar is tele van mindenféle ártalmatlan neurotikussal, míg azt nem látom, hogy valódi pszichopaták bármivel nagyobb arányban kikerülnének, mint a népességben levő természetes hányaduk. Szóval szerintem ez a mérce HR-szempontból nem hatékony, ez a szűrési szempont nem ad jó bejóslást a munkahelyi képességekre nézve, ezért aztán szerintem nincs is piaci értéke a cég számára. Én is szakmai teszt alapján szűrnék, ha meg személyiségtesztre is szükség lenne, arra meg külön szakembert vennék fel, azt szerintem nem lehet laikusra bízni. legalábbis olyan munkaterületen, ahol valóban fontos a tehetségek megtalálása (IT).

2011. márc. 30. 12:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!