Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit a véleményetek a fiatalok...

Mit a véleményetek a fiatalok szexuális felvilágosításáról?

Figyelt kérdés

Engem az háborít fel, hogy abszolút nincs semmi ilyesmi, míg a legtöbb normális országban már általános iskolai oktatásba be van építve a szexuális "nevelés", felvilágosítás is. Nálunk meg a legtöbb helyen középiskolás korban is leginkább tabuként kezelik és inkább "söpörjük a szőnyeg alá" kategória.

Anno nálunk a gimiben meghívtak két pszihológust, aki nagyon jó előadást tartott, tényleg abszolút nyíltan mindenről, ezt a fiatalok is észre vették, és ők is elő mertek jönni a netán kényesebb kérdéseikkel nyíltan. Na a szomorú az volt, hogy miközben a diákok élvezték nagyon, hogy végül is a legilletékesebbektől hallják a véleményeket rengeteg szexuális kérdésről, és csak öt perc kellett ahhoz, hogy felébredjenek a mindennapos tabuvilágból, és nagyon érdeklődően hallgassák az egyenes beszédet mind az orális szexről mind a homszexualitásról, és tulajdonképpen mindenről, pont ez volt a fantasztikus, hogy nem volt tabutéma, nos ezalatt a pedagógusok nagy része meg alig várta, hogy vége legyen az előadásnak, mert ők meg rendkívül kényelmetlenül érezték magukat. Valóban olyan lenne egy jó pedagógus, akinek ha netán a diák nekiszegez egy szexuiális témájú kérdést, akkor elpirul? Én nem tudom, miért nem lehet nyíltabban kezelni ezt, és nálunk is kötelező jelleggel bevezetni pl. akár ezt a módszert, hogy minden évben előadás pszichológusoktól egy délután erejéig. Már ez is sokat segítene. Mellesleg tényleg csak nálunk ekkora tabu ez a kérdéskör.

Mi a véleményetek? Bárki szerint van olyan érv, ami miatt ez hátrányos lehet a fiataloknak: Mert én nem találok... (sőt legtöbb országban külön tankönyv van a szexualitásról .... hát ezen is el lehetne giondolkodni)

Kriszti

2009. febr. 23. 09:55
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

0-val egyenlo a felvilagositas. Szerintem a szuloknek is, es az iskolanak is a feladata ez. De talan a szuloke nagyobb aranyban, mint a sulie.

Mennyi de mennyi kerdest lehet itt olvasni arrol, hogy a gyerek egyszeruen nem mer otthon szolni apro, piti dolgokrol, fel a szulotol. Fel. Nincs kommunikacio a csaladban, es orult tabukent kezelik ezt a nagyon fontos dolgot a csaladban. Ez a szex ugyanolyan velejaroja az eletnek, mint az eves, ivas, alvas, az alapveto szuksegletek. A gyerekemet felvilagositom, ha kell folyamatosan, egyfolytaban, es meg ovszert is fogok neki venni. Miert ne?

2009. febr. 23. 16:52
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Érdekesek ezek a tapasztalatok.

Az tény, hogy az oktatási rendszer úgy ..., ahogy van. Sikerült lezülleszteni teljesen az elmúlt pár évtizedben.

Viszont nekem szerencsém volt ezekszerint. Nálunk biológiaórán a tanár igen kimerítően elmagyarázott mindent. Több órán keresztül oktatta, és a végén még feletünk is belőle. Sőt, még dolgozatot is írtunk. Egyik kérdés valami olyan volt, hogy le kellett írni az egy ill. a kétpetéjű ikrek születésének szükségszerű előzményeit, a különbségeket, stb. Szóval elég kimerítő volt, és nem volt pironkodás meg hasonlók. Nevettünk néha, mert jó stílusban adta elő a tanár, de megértettük és felfogtuk, hogy miért is kell ez. Ezáltal természetessé vált. Ráadásul említette nem csak simán a biológiai hátterét, hanem a párkapcsolatit is. Egészen az erogén zónákig és az örömszerzésig jutottunk 12 éves korunkra.

Ezzel kb. egy időszakban ráadásnak az iskolaorvost is felkérték, hogy ő is tartson előadást. Ő már csak a "technikai dolgokat vette át velünk" (nem röhög, nem úgy! :D ), tehát olyanokat, mint a különböző fogamzásgátló szerek és eszközök, azok használata, bemutatása, mit kell tenni, ha mégis rosszul sül el, kihez kell fordulni, lányoknál nőgyógyászati dolgok, havivérzés, stb. És persze végig együtt voltunk fiúk és lányok, nem szétválasztva. Tehát a másik nem "viseltes dolgairól" is tanultunk.

Emellett nálam szülői szinten is teljesen természetes téma volt ez az én mindenkori életkoromnak megfelelően.

Csodálkoztam is, mikor olvastam több helyen, hogy ez nem mindenhol így működik.

2009. febr. 23. 17:46
 13/15 A kérdező kommentje:

Én is erről beszélek mint az egyik beíró, 2 pszichológus évenkénti vagy félévenkénti egy előadás keretében, ez bőven oké lenne. Ők nem elég kompetens személyek ebben?

Azért én meglepődök azon, megbocsássanak azon tanár kollegák, akiknek ez rosszul esik, hogy ha egy diák erről akar beszélni bármit, akkor elpirul. Szerintem keressen másik pályát ... nem tudom, én amikor még gimiben tanítottam, a srácok, lányok, tudták rólam, hogy velem lehet ilyenekről beszélni, és bizony sokszor beszéltek is. Akik meg prirultak csak egy ilyen kérdés hallatán, higgyétek el, a diákok jóval inkább poénkodtak ezen, hogy a tanárt jéé milyen könnyű zavarba hozni. Tehát én ezt a tabuként való kezelést abszolút nem értem, azt meg főleg, hogy még helyeseljük is. Egyébként mindig csak egy valamit felejtünk el, azaz hogy a tanár is ember, és bizonyára a tanár is él szexuális életet, na most akkor miért kellene neki álszenteskedni a diákok előtt? Hát volt olyan, ráadásul férfi kollegám, olyan kis szendeszűz kategória akit a legelső diák bármivel összezavart, hihetetlen egy fazon volt, és gondoljátok el, amikor 4-es srácok neki szegezték a kérdést órán, hogy "a tanár úr milyen gyakran szokta kiverni?"

Bocsánat! Én csak idéztem! Na most az a helyzet, hogy a mai tizenévesek egyre inkább nem szívbajosak, és én igen nagy problémának vélem, ha egy tanár nem tud ilyen helyzeteket kezelni.

(Persze azért játszottak vele, mert eleve a szexuális felvilágosító előaádson is ez a bizonyos tanár volt a legnagyobb zavarban és olyan ideges volt, hogy majd megőrült, hogy legyen már vége, csak egy gond van ezzel, hogy ezt a "gyerekek" persze azonnal észre vették. Meg is lett az eredménye ...

2009. febr. 23. 23:16
 14/15 A kérdező kommentje:

Igen, a 16:52-eshez:

Tényleg azért örülök, hogy vannak már nagyon nyitott családok, nekem van egy amolyan félig unokaöcsém aki 16 éves, na az szinte kicirrkuszolja az anyjától az óvszerre a pénzt minden hétvégére, sőt panaszkodik, hogy ne szórakozzon vele, hát egy hétvégére 3 nem lesz elég :-)

Úgyhogy ott tabu nem nagyon van, ellenben nagyon egészségesnek tartom, hogy ennyire nyitottak, szerintem sokkal kalsszabb szemnélyiség a kissrác, mint akár saját társai közül is pár, aki meg megkérdezni se mer semmit, vagy nincs is kitől ....

2009. febr. 23. 23:23
 15/15 A kérdező kommentje:

17:46-os:

Igen, bárcsak így lenne ez mindenhol, de bizony a prűdség tombol ezerrel még manapság is. És valóban igazad van. A tabuként való kezelés ott indul, hogy ketté választják a fiúkat és a lányokat. Ugyan miért ??? Úgyhogy örülök annak amit írtál.

2009. febr. 23. 23:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!