Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit a véleményetek a fiatalok...

Mit a véleményetek a fiatalok szexuális felvilágosításáról?

Figyelt kérdés

Engem az háborít fel, hogy abszolút nincs semmi ilyesmi, míg a legtöbb normális országban már általános iskolai oktatásba be van építve a szexuális "nevelés", felvilágosítás is. Nálunk meg a legtöbb helyen középiskolás korban is leginkább tabuként kezelik és inkább "söpörjük a szőnyeg alá" kategória.

Anno nálunk a gimiben meghívtak két pszihológust, aki nagyon jó előadást tartott, tényleg abszolút nyíltan mindenről, ezt a fiatalok is észre vették, és ők is elő mertek jönni a netán kényesebb kérdéseikkel nyíltan. Na a szomorú az volt, hogy miközben a diákok élvezték nagyon, hogy végül is a legilletékesebbektől hallják a véleményeket rengeteg szexuális kérdésről, és csak öt perc kellett ahhoz, hogy felébredjenek a mindennapos tabuvilágból, és nagyon érdeklődően hallgassák az egyenes beszédet mind az orális szexről mind a homszexualitásról, és tulajdonképpen mindenről, pont ez volt a fantasztikus, hogy nem volt tabutéma, nos ezalatt a pedagógusok nagy része meg alig várta, hogy vége legyen az előadásnak, mert ők meg rendkívül kényelmetlenül érezték magukat. Valóban olyan lenne egy jó pedagógus, akinek ha netán a diák nekiszegez egy szexuiális témájú kérdést, akkor elpirul? Én nem tudom, miért nem lehet nyíltabban kezelni ezt, és nálunk is kötelező jelleggel bevezetni pl. akár ezt a módszert, hogy minden évben előadás pszichológusoktól egy délután erejéig. Már ez is sokat segítene. Mellesleg tényleg csak nálunk ekkora tabu ez a kérdéskör.

Mi a véleményetek? Bárki szerint van olyan érv, ami miatt ez hátrányos lehet a fiataloknak: Mert én nem találok... (sőt legtöbb országban külön tankönyv van a szexualitásról .... hát ezen is el lehetne giondolkodni)

Kriszti

2009. febr. 23. 09:55
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
81%

A legnagyobb baj a szülöknél kezdödik hogy még egy modern nyílt szülö is a szönyegalá söpri azzal hogy "ah az én gyerekem többet tud már a sexröl mint mi, ezek mindent megbeszélnek egymás között"

pedig ez nem igaz. A fiatalok mert állandóan azt mondják hogy d.gni meg b@szni az nem azt jelenti hogy részleteket is tudnak. A legtöbb 12-15 éves lánynak alig van fogalma a menstruáció miért is jön és mit is jelent. Hogy hogyan van ténylegesen a megtermékenyítés és miért nem lehet pl orális sextöl teherbe esni, de még is betegséget lehet vele össze szedni.

már a szülöknek kellene 10 éves korban egy elö felvilágosítást aztán egy igazán felvilágosítást 14-15 évesen.

pl én annak idején visitottam 6-8 évesen anyunak hogy mondja el mi is az a libress de azt mondta majd késöbb. aztán mikor kb 10 évesen elmondta teljesen letaglózozz hogy pfujj vérezni kell minden hónapban. és ami megint ledöbbentett hogy ször nö az intim helyeken is. anyukám nekem semmit nem mondott el a mensin kívül. igaz adott egy könyvet legalább amiböl olvashattam.

2009. febr. 23. 10:06
 2/15 anonim ***** válasza:
61%
ami nincs, arról elég nehéz véleményt alokotni...
2009. febr. 23. 10:42
 3/15 A kérdező kommentje:

Igazad van, valóban ez is egy nagy hiba, csak tudod arra ez fokozottan érvényes, aki hivatásszerűen a fiatalokkal foglalokzik, és mégis képtelen kezelni ezt a témát. Hát nézd, a szülőket nem tudod megváltoztatni, mindenki jön ahonnan jön, de akkor legalább az iskolában kapja meg mindenki ugyanazt az információmennyiséget erről a területről.

És valljuk meg olyan nag ykiadást se jelentene pl. minden gimnázuimnak ha évente egy napot erre áldoznának és egy napra meghívnának két pszichológust ... tehát itt magyar körülmények között, pénzhiányra hivatkozva, jó, hát nem vezetik be a tananyagba, de azt ne mondja senki, hogy egy gimnázium nem tud egy napra két pszichológust megfizetni évente. Máris hatalmas ugrás lenne a jelenlegi helyzethez képest. De tovább megyek, szerintem ha akarnák, akár ingyen is találnának olyan elszánt pszichológusokat akik vállalnák ezt.

2009. febr. 23. 10:45
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Az a véleményem hogy egy kalap szar. De most tényleg. Engem két osztálytársam világosított fel, elsőben. xD De most vagyok 14 és a suliban még 1x sem esett szó a felvilágosításról...Jó-jó BIOSZból majd venni a fogjuk a szaporodást de az nem ugyanaz. Amit ott elmond a tanár annak a nagy részét már úgyis tudom.

Szüleim úgy oldották meg 11 évesen a "felvilágosítást" hogy vettek egy könyvet amiben minden benne van és érthetően leírnak mindent. Szinte az összes kérdésemre választ kaptam...

Jó lenne ha a sulikba hívnának valakit aki elmondja... Az öcsém 11 éves, azt mondta hozzájuk mentek az orvosiról egyetemisták és Ők tartották a felvilágosítást (a fiúknak és a lányoknak külön, de a fiúkhoz MÉG nem ment senki mert aznap valamiért nem tudott elmenni az aki nekik tartotta volna a felvilágosítást)...Ezt elég jó ötletnek tartom.

2009. febr. 23. 10:46
 5/15 anonim ***** válasza:
76%

én pedagógus vagyok. Kedves diákok, nem olyan egyszerű a dolog, mert ami nicns benne a pedagógiai programban arra nem lehet pénzt kérni....és miért nincs benne, mert valóban vannak prűd kollégák... ez hosszú .

én javasoltam , de lelőttek( sajnos belülről elég romlott a rendszerünk és erről nem az egyes tanárok tehetnek úgy án blokk) . Azt tanácsolnám, hogy annyi diákjog van, meg diákönkormányzat, még szavazást is , meg aláírásgyűjtést is kezdeményezhettek, hát legyen ez egy téma, amiért harcoltok. Remélem sikerül.

2009. febr. 23. 13:27
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos nálunk is tabutéma volt ez az egész... Amikor megjött, alig voltam tisztában ezzel a menzesz dologgal!

Iskolában, ahogy írták már, csak 'szaporodásról' tanultunk, de az is túlzás. Középiskolában a biológiatanárnő tartott olyan órákat viszont, amikor névtelenül beletehettük egy kalapba a kérdéseinket, és ő válaszolt rá mindeki előtt, így nagyon sok kérdésre választ kaptunk! Ezt jó ötletnek tartottam!

Furcsán nézem ma is azokat a fiatalokat, akik elég 'buta' kérdéseket tudnak feltenni itt, és nincsenek tisztában alapvető ismeretekkel! Persze még mindig azt mondom: inkább kérdezzenek, ha mást nem, hát itt, minthogy baj legyen!!!

Mikor megemlítettem Anyumnak, hogy fogamzásgátlót szeretnék felíratni, nézett is, mert annak előtte soha ilyenekről nem beszéltünk. Tehát felelősségteljes ember lett belőlem, mindentől függetlenül, de én nagy valószínűséggel nem így fogom nevelni a gyerekem!

Üdv: 21/L

2009. febr. 23. 13:49
 7/15 anonim ***** válasza:
99%

Kedves Tanár kolléga.!

A legnagyobb baj,hogy van ilyen tantárgy, de heti fél tanórában nem lehet tartani. Ezért blokkosítva tanítják az egészségtant már 5-6 osztálytól. Az pedig,hogy egy fél évig hetente egyszer szó van a témáról édes kevés.

S a felvilágosítás nem 10 éves korban kezdődik hanem korábban, már oviban is lehet dolgokról beszélni. Ez pedig nem az óvónő feladata hanem a szülőé. Szóval lehet itt vitatkozni.

De amire nem adnak lehetőséget, hogy oktassuk azt nem igen fogjuk tudni oktani. A baj az,hogy én is csak egy szakos vagyok és nem fognak ennyi óraszám mellett alkalmazni, még óraadónak sem.

Egészségtan tanár.

2009. febr. 23. 14:03
 8/15 anonim ***** válasza:
52%
hát, engem senki sem világosított fel annak idején, se iskolában , se otthon, amikor itthon megpróbálták akkor egyszerűen közöltem velük hogy tudok mindent:D nagy kő esett le szüleim szívéről:D Azt teljesen fölöslegesnek tartom hogy iskolai tárgyat csináljanak belőle, mert úgyis csak szórakoznának az órán...
2009. febr. 23. 15:18
 9/15 anonim ***** válasza:
98%

A sulikban van egy tanterv, elsősorban ahhoz kell alkalmazkodni. Ha valami nincs benne, az nincs. Ez az egyik.

Másik, a szülőknek is feladata ez, sőt, nekik előbb feladatuk, mint a pedagógusoknak, mégis 2 végletet ismerek (a kivétel előtt tiszteletem), egyik, aki pirul, a másik pedig, aki a gyerek szeme láttára éli szexuális életét (igen, ilyent konkrétan tudok).

Harmadik, a mai huszonéves generáció előtti generációt még másképp nevelték, és a szexualitás nagyon sokáig volt tabu téma. Ha valakinek neveltetéséből adódóan nehéz erről beszélni, akkor nem fog tudni egyik pillanatról a másikra átállni (anyut még a menstruációról se világosította fel a saját anyja, úgy ment haza iskolából első alkalommal, és anyu számára is sok értelemben véve tabu maradt a szexualitás, illetve végletekbe esik, így inkább vele erről nem beszélgetek).

Olyan emberek kellenének (a szülőn túl, mert elsődlegesen ez a szülő feladata már pici korban, amikor a gyerekek elkezdenek rájönni, hogy mijük van), akik számára ez nem okoz nehézséget, ugyanakkor nem poénkodják el, és a diákoknak se hagyják elpoénkodni.

2009. febr. 23. 15:50
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Eleve az egész társadalomnak váltania kéne. Ha már egy 12 éven felüli filmben lehet erőszak, és egy 16 éven felüliben már durva, goromba erőszak is - miért kell 18 éven felüli ahhoz, ha egyáltalán embert meztelenül fél másodpercnél tovább lehet látni? De szeretkezni (nem dugni) még úgy sem!

Nem úgy lenne a természetes, ahogy természetes?

2009. febr. 23. 16:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!