Ha a "lájk" szó bekerülne a magyar helyesírási szótárba akkor milyen szófajú lenne?
Szerintem egyértelműen főnév lenne. A lájkol meg az ige. Mint a rag, ragoz.
És igen, belekerülhet, de még azért az pár év.
Nem vagyok egy nyelvész, de szerintem a már már alig használt abcúg és abcúgol tökéletes példa.
Abcúg: főnév. Nem tetszés kifejezése.
Abcúgol: ige. Ócsáról, nem tetszését fejezi ki.
Ugyanúgy külföldi eredetű... (német Abzug - távozzon) teljesen hasonlóan alakult ki, mint a lájk-lájkol.
(Az, hogy én is remélem, hogy nem lesz belőle magyar szó, az egy teljesen más tészta. :) )
Első vagyok, én sem vagyok nyelvész, de ha minden igaz, az leszek.
Fura, de pici gondolkozással belátható, hogy semmi baja nem lesz a nyelvnek attól, hogy belekerül egy ilyen szó. A gyerekeinknek már fel sem tűnik.
Ahogy nekünk sem tűnnek fel olyan kifejezések, amiket a szüleink, nagyszüleink borzadva hallottak. Mi már beleszülettünk, nekünk így természetes. Eddig már sokezer szó került be a magyar nyelvbe, sokról már nem is tudjuk, hogy 100-200 éve azt sem tudták, mi az. Mégis megmaradt a nyelvünk, és nem lett semmi baja. Ugyanígy a lájktól sem lenne :)
ma 09:40
Egy szóval sem mondtam, hogy baja lesz ettől a nyelvnek. Sőt! Pont azt mondtam, hogy ez tök egyéni vélemény és teljesen más lapra tartozik. (Egyszerűen nem lájkolom :) ezt a szót.. ugyanúgy ahogy pl. az abcúg is ritka renda egy szó szerintem. :) )
Nomeg -szerintem- az egész nyelv alakulásának ugyanolyan szerves részei a "maradiak", akik szerint folyamatosan romboljuk szép magyar nyelvünket és ez naaaagyon csúnya dolog :)...
mint azok, akik gyakorlatilag egyáltalán nem hajlandóak olyan szót használni amit a nagyszüleik is megértenének. :D
Ettől szép az egész. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!