Mi a véleményetek a kapitalizmusról, s úgy általában a "rendszerváltásról"? A többi lent.
Először is NINCS TÖKÉLETES gazdasági rendszer.
"miszerint a kapitalizmus jobb lehet mint a szocializmus"
Már hogyne lenne jobb? A kommunizmus, szocializmus összeomlott, egyszerűen működésképtelen volt. Míg a kapitalizmus most is áll. Kisebb-nagyobb rendszerszintű egyensúlytalanságok mindig is voltak benne, de ettől eltekintve működik.
"egy szebb-jobb jövőbe vetett bizalmunkat"
Pont ezért nem műdködik a kapitalizmus magyarországon, ill. csak annak torz fajtája. Itt nem szabad a jövőben bízni, a jövőről GONDOSKODNI kell, azért tenni, dolgozni kell!
"Ezek azt mondják,hogy a kapitalizmus mindenki számára lehetővé teszi azt hogy gazdag lehessen,vagy legalábbis azt,hogy jólétben éljen."
Ilyet senki nem mondott! Olyat igen, hogyha keményen teszel érte akkor boldogulsz. Másrészt ez a rendszer tette lehetővé az életszínvonal széles rétegekben történő emelését. De nem mindenhol, csodát ugyanis ne várjunk, szegények mindig is voltak és lesznek is.
Az a baj, hogy Magyarországon nem adtak KÉZIKÖNYVET a kapitalizmusról! Itt a kapitalizmus a szocializmus lightot jelenti. Ilyen nincs. Magyarországon mindenki elvárja, hogy az állam kinyalja a seg.gét. Ahhoz, hogy Magyarországon működjön a kapitalizmus, ahhoz a fejekben kell változásnak történnie. Ja és még valami, Amerikában - bár nem kedvelem azt a helyet - nem nyomorognak annyian mint állítod. Az USA-ban nem fordulhat olyan elő, hogy munkanélküli kisebbségieket segélyeznek, ahelyett, hogy munkára "ösztönöznék" őket. Ott aki nem dolgozik, az éhendöglik. A kapitalizmus azért is emberi, mert az emberi természetre alapoz, ellenben a kommunizmussal: a természetben amelyik állat nem gyors, fürge, stb.. az áldozat lesz. Ezt nem kell szeretni, de ennél jobb úgysem lesz. Az ember már csak ilyen.
A komment megírásának időpontja: ma 16:46
Szerintem nagyon rosszul látod.
"pont az szenved hátrányt,aki tisztességesen,becsületben éli az életét"
Ez azért így nem teljesen igaz! Lehet Magyarországon így látszik, mert itt ez a módi, de nálunk nem csak vadkapitalizmus van.
"s hiába lóg ki a belem,annyit,s annyira húzom az igát(-feltételezem többedmagammal együtt),mégis mit tesz Isten,gondol egyet a rohadt kapitalista-kizsákmányoló-bunkó,nem biztos hogy azt rúgja ki,aki egész nap a farát vakarná ha megtehetné,hanem esetleg engem,mert valami miatt kiszúr,mert esetleg a seggnyaló galerijének nem tetszik,hogy húzóemberként esetleg azért nem teljesül a norma,mert van pár ember aki hajt mint az ökör, míg a többi esetleg csak lébecol,vagy mert jön egy leépítés,és "jóesetben"3-azaz három hónap után ismét munkanélküli vagyok,ki a Jó Isten tudja meddig"
Válság esetén "természetes" dolog a leépítés, a költségek csökkentése. Tudom akit kirúgnak azt ez nem vígasztalja. De azt viszont kétlem, hogy tehetséges embereket rúgnának ki. A legtöbb multinál van egyénre levetítve teljesítményértékelés meg egy csomó minden. De mondom, ne Magyarországból indulj ki! Itt a munkakultúra sincs meg a kapitalizmushoz.
"Így azt hiszem nem lehetséges jólétet építeni,becsületes úton valószínűleg nem."
Attól függ mit értesz alatta. Jólétet úgy tényleg nem lehet építeni, hogy mondjuk a suliban sza.rtál tanulni. Bár abban igazad van, hogy ennek ellenére egy becsületes megélhetést a fizikai munkának is biztosítania kellene. Külföldön ez így is van. De azt is jelenti a kapitalizmus, hogy VERSENYEZNED kell, mert a VILÁGBAN farkastörvények uralkodnak. El kell adnod magad, jobban kell teljesítened, mint a többinek. Ez erről szól.
"Gondoskodnék én a jólétről,ha lenne hol,vagy ha én is olyan lennék,mint sokan mások akik csak lopni-csalni-embert ölni-öletni-hazudni-sikkasztani,s az egészet más(-ok)ra kenni tudnak,mert legalábbis idehaza a becsületesen élő-dolgozó,vagy dolgozni akaró embernek nincs nagy jövője!!"
Ez hülyeség! Jó ötletekkel is meg lehet gazdagodni. Vegyül például a Google-t, a Facebook-ot, stb... Vagy, hogy emberközelibb példát mondjak: a múltkor hallottam egy 16 éves milliárdos srácról! Tudod, hogy gazdagodott meg? Az egyes internetes cégek szoftvereit csomagban(természetesen a legnépszerűbbeket pakolta egy kupacba) kínálta olcsóbban. Bejött neki.
Magyarorszagon vadkapitalizmus van, mert a kapitalizmushoz szukseges demokracianak idore van szuksege (tobb generaciora), hogy normalisan mukodjon. Azert latod igy a dolgokat.
Nincs olyan orszag, politikai vagy gazdasagi rendszer, ami gazdagsagot garantalna. Max. mobilitast tud az egyes retegek kozt garantalni, de a szerencsedet neked kell megcsinalni mindenhol. Soha nem lesz tarsadalmi es gazdasagi egyenloseg sehol, bar a kapitalizmus nem is erre torekszik, hanem arra, hogy a munkaddal, erofesziteseddel aranyos legyen a dijazasod. Szoval aki nem dolgozik, az soha nem fog jol elni a kapitalizmusban sem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!