Mire fizetem az egyházadót?
Az egyház adót, az egyház fenntartására fizeti az ember, amit a saját egyházadhoz kell fizetned! Többnyire nem is kötelező, nálunk legalábbis nem vasalják be az emberen, de azért illik kifizetni! Ezekből tartják fenn a helyi templomot, szerveznek egyházi programokat, stb... A mi papunk pl ingyen temet! Csak akkor kér egy jelképes összeget, ha másik faluba, városba kell mennie, akkor is csak az útiköltség miatt. Az más kérdés, hogy az idősebbek általában kéretlenül is kifizetik neki azt, hogy eltemette szerettüket. Én nem járok templomba, a családom sem, de katolikus iskolába jártam, így tisztelem az egyházat, és nem sajnálom tőlük ezt a pénzt, mert tudom hogy a közösség céljait szolgáló dolgokra lesz elköltve, nem pedig állambácsi zsebébe vándorol ahogy bármilyen más adó!
Sokkal inkább felháborítónak tartom azt, hogy a sírhelyeket meg kell vásárolni, nem is akármilyen összegért. Dédnagypapámat nem is ismertem, lejárt a 25 év, fizetni kell, nem is keveset. Rajtam kívül már nincs aki megváltsa a helyet, fogalmam sincs honnan szedjek össze ennyi pénzt néhány hónap alatt, viszont jóérzésű ember hogyan is hagyhatná, hogy kiássák valamelyik ősét? Hiába nem ismertem, azért tisztelem annyira hogy ezt nem tudnám ennyiben hagyni! Ahol gondozzák a sírokat és a temetőt ott még megértem, és úgy gondolom, hogy jobb érzéssel ki is fizetném. Rendben tartják az egész temetőt, kigazolják a sírokat és környéküket, ősszel lesöprögetik, összehúzzák a leveleket stb. A hozzátartozóknak szinte nem is marad semmi munka csak annyi hogy csendben megemlékezzenek, viszont nálunk, minden a családra hárul ilyen téren, és akkor még 60-70 ezreket elkérnek...
Szia!
Sajnos Magyarországon az a helyzet, hogy többszintesek az egyházszervezetek, így amit például az állam hitéleti támogatás jogcímen kifizet az egyházaknak az a valóságban a gyülekezeti szintekre sosem jut el. Így a gyülekezetek kénytelenek magukat eltartani az adományokból és az un. "egyházadóból" vagy szebben "egyházfenntartói járulékból"...
Többek közt én ezért is léptem, és kerestem olyan közösséget, akik nem fogadnak el állami támogatást, a tagok maguk tartják el a teljes egyházszervezetet. Itt nincs költsége a temetésnek, vagy eskövőnek, de még a keresztségnek sem. Sőt. Mindhárom alkalommal vannak lelkes kórustagok, zenei szolgálatok, és szerető testvérek. Lehet így is csinálni...
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!