Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Cigányzene tényleg nem létezik?

Cigányzene tényleg nem létezik?

Figyelt kérdés

Én úgy hallottam hogy egy régi ismert zeneszerző(most nem jut eszembe a neve)azt mondta hogy cigány zene nem létezik!Csak régen a cigányok magyar zenét játszottak a kocsmákba és tévesen elterjedt hogy cigány zene!

Ez igaz?

A cigányoknak van egyáltalán valami kultúrájuk ami tényleg az övék?

2011. jan. 29. 14:57
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

én ezt nem értem, nem akarok belevinni politikát de hogy van az, hogy állandóan azt mondja mindenki hogy "de hát a cigány is magyar", most meg "a cigányzene az a magyar zenétől különálló"...na most akkor a cigány az mégse magyar? mindig úgy forgatjuk a szavakat ahogy az nekünk tetszik?

amúgy igen, van cigányzene, de ne a 19-20. századi nótákra gondolj, mert azok magyar zenék, csak cigányok játszották, de az eredetük magyar

2011. jan. 30. 00:15
 12/19 anonim ***** válasza:
Akkor a cigány Bihari János verbunkosai cigány zene vagy magyar zene? És a cigány Dankó Pista magyar nótái?
2011. jan. 30. 00:40
 13/19 anonim ***** válasza:
61%
Mind magyar zene, nem cigány folklór. Olyan egységes (minden országra kiterjedő)folklór ugyanis NINCS. Átvették a helyi táncokat, zenéket.
2011. jan. 30. 17:16
 14/19 anonim ***** válasza:
61%
Verbunkos egyébként nem más, mint katonai toborzásnál játszott zene. A huszárok kimentek a falvakba, táncoltak, énekeltek, zenéltek, leitatták a legényeket, aztán már vitték is katonának. Cigányokat biztosan nem.
2011. jan. 30. 17:18
 15/19 anonim ***** válasza:

A cigányoknál a hetvenes években is volt **élő** mesemondási környezet (tehát nem revitalizált, turisztikai hanem még az eredeti környezetbe ágyazott, hagyományos mesemondás, amit ráadásul nemcsak az öregek őriztek, hanem a gyerekek akkor még élőben átvettek az öregektől, és maguk is képesek voltak továbbadni, tehát akkor még a nemzedéki lánc mentén sem volt szakadás az áthagyományozási folyamatban). Nagy Olga néprajzkutató épp ezért gyűjtött erdélyi cigányok között.

Hogy a mesék mennyire eredetiek, arról tudtommal sok vita van: Vekerdi József is írt róluk, nagytudású gyűjtő volt, de véleményét más tudósok árnyalják. Úgy tudom, hogy a cigány népmese az a környező népektől jött, de olyan formában alakult át a sajátos életforma, és sajátos (a hetvenes években még élő) mesemondói környezet nyomán, ami sajátos vonásokat adott ezeknek a meséknek.

Az én sejtésem az, hogy a cigányok kultúrájában csak a nyelv indiai, viszont az életforma miatt rengeteg értékes dolog alakult ki **másodlagosan**. Pl. a cigány népi hiedelmek valószínűleg azért alakultak ki, amiért minden más kisnépnél is: az élet maga volt olyan bizonytalan, a közösségek meg olyan kicsik, hogy ez kedvezett a kisnépekre amúgy is jellemző hiedelemformák kialakulásának. Ezért szerintem a cigány antropológia kutatások nagyon értékesek.

Egységes cigány kultúra: a nyelvet leszámítva, a szerintem a cigány kultúra csak annyira egységes, mint pl, az északi népek kultúrája: ott az életforma miatt konvergens, párhuzamos jelenségek alakulhattak ki párhuzamosan (egyes mágikus hiedelmek stb.), de ezek nem valami közös ősi dolog továbbélése, hanem az életforma, a közösség kicsinysége, az egymásra utaltság, a természethez való sajátos viszony miatt váltak hasonlóvá.

Cigány kultúra: az antropológiai kutatások tudtommal értékes eredményeket hoznak ki a cigány kis közösségekkel való együttélésből (francia-, magyar-, és olaszországi kutatásokról hallottam), tehát biztosan létezik az egyes cigány közösségek kultúrája, és értékes is.

2011. okt. 18. 12:11
 16/19 anonim ***** válasza:
Persze tkp. csak a mesékről meg a nép hiedelmekről beszéltem, de a zenére is szerintem hasonló igaz. Vagyis szerintem van cigány archaikus, autentikus zene (ami más mint a kommerszebb réteg), és ennek az archaikus tétegnek szerintem saját értéke van, de szerintem ez nem Indiából jött, hanem magvát tekintve ez is a környező népektől, viszont szerintem másodlagosan olyan jelenségek alakultak ki emellé az egyes kis cigány közösségekben, ami nagy értéket ad a gyűjtőmunkának, és önálló értéked ad az autentikus cigány nép zenének. (Műfajváltás, kontextus megváltozása, más motívumokkal való keveredés, sajátos önálló környezet). Kovalcsik Katalin írt erről, de csak felületesen olvastam.
2011. okt. 18. 12:16
 17/19 anonim ***** válasza:

Amit ma "cigányzeneként" emlegetnek, az a XIX-XX. századi magyar kávéházakban értelmiségiek űltalírott MŰZENE. Nem cigányzene, nem is magyar népzene.

Ilyen a "Kecskebéka felmászott a fűzfára", vagy az "Akácos út" is, sok más mellett.

2011. okt. 19. 22:41
 18/19 anonim válasza:
Ez bonyolult. Sokak szerint nincs, sokak szerint van. Attól hogy egy független kisebbségi nép ,ország nélkül igen is lehet kultúrájuk. Ez attól függ hogy melyik rétegbe tartozik a romaságon belül. A szőke cigányoknál például kötelező a kalap, bajusz, és a hagyományos öltözet, a nőknél is. Cigány zene meg van. A különböző szűkített akkordok és a pengetési technika adja meg a MAGYAR cigány zenét. a Spanyolok kicsit másképp játsszák a roma zenét. Hallgass egy kis Gipsy Kingset és rájössz :)
2013. jan. 5. 17:57
 19/19 anonim ***** válasza:
A Fölszállott a pávában szereplő roma fiatalok kapcsán valaki a zsűriből megjegyezte, hogy a spanyol gitár az 1960-as évek óta a magyarországi cigányzene része. Akkor a nagy építkezésekről két hetente fekete vonatokon hazautazó munkások szereztek be spanyol gitárokat és énekeltek, táncoltak, zenéltek egész úton, Mátészalkáig is.
2013. jan. 5. 18:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!