Az amerikaiak hogyan tanítják a nebulóiknak töriórán azt, hogy kiírtották az indiánokat?
A pokrócos történet igaz, vírussal fertőzött pokrócokkal is tizedelték őket, az egyik South Park epizódban fel is dolgozták ezt.
Egyébként ott az igazság, h történelemkönyvet a győztesek írják.
Nekünk se nagyon tanítják honfoglaló őseink kalandozó hadjáratainak vérengzéseit.
Egyébként meg kicsinyes írigységet érzek a kérdésben.Mintha a mai Amerikaiak tehetnének a gyarmatosító (most figyelj!) EURÓPAIAK elmebajáról!
Gondolkodj már egy kicsit,könyörgöm!
A pokrócok nem véletlenül voltak himlővel fertőzöttek.
A Rézbőrű naplóban azt olvastam, hogy a gyarmatosítók egyetlen olyan háborút sem vívtak az indiánok ellen, ahol ne lett volna indián szövetségesük! :(
Afrikában legtöbb esetben egy-egy "király" adta el a saját népét, vagy egyik néger törzs az általa leigázott másik néger törzs tagjait adta el rabszolgának a gyarmatosítóknak. :( Tehát sajnos nem ilyen egyszerű a képlet hogy gonosz fehérek, ártatlan indiánok, s feketék. Sokáig én is ezt hittem, de nem így volt.
Ahogy elnézem, az első, és az utolsó (előttem lévő) válaszolón kívűl senki nem válaszolt a kérdésre.
Tehát a kérdés nem arról szólt, hogy mennyi indiánt és ki írtott ki, meg hogy az még angol volt-e, vagy már nevezhető amerikainak, hanem arról, hogy oktatják-e ezt.
De nem baj, hiszen ugye sokkal jobb megint erről beszélni, hiszen fajelmélet meg más nemzetek szapulása van benne... :S
Érdekes egy kérdés amúgy. Hiszen azért elég fura lenne, ha a rabszolgaságot kihagynák az okításból egy olyan suliban, ahol mondjuk minden 5. gyerek fekete.
De azért indiánból, indián származásúból is van jócskán még. Fura egy érzés lehet egy indián gyereknek, amikor rákérdez a tanártól, hogy "akkor hogy is volt az?". :)
Igazából - ha jól tudom - említik a dolgot, de csak éppenhogy. Jöttek az angol/francia gyarmatosítók, háborúk voltak (nem szimpla öldöklések), majd megegyeztek egymással a fehérek és az indiánok (hogy lehessen ünnepelni a hálaadást is :D ), majd jött az észak-dél konfliktus, végül pedig pár lázadó indián törzset vertek le. És onnantól már nincs gond. (Bár ez a "lázadó indián törzs" kérdéskör azért necces lehet.)
Szerintem nem dramatizálják túl ezt a kérdéskört. Valahogy tényleg annyira oktathatják, mint a mi kalandozásainkat Európában. Mentünk, öltünk, jöttünk. Jártunk erre is, arra is, győztünk is, meg nem is, a végén kikaptunk, és nem mentünk többet. Ennél többet csak az tud, aki utánaolvas. Szerintem ott is így van ez. (Bár nem jártam amcsi iskolába; csak voltam kint, szóval nem 100%, hogy így van.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!