Nek tek mi a véleménye tek azokról az emberekről, akik nem hordanak magukkal személyi iratokat?
Engem rendkívül bosszant. A személyi arra való, hogy az embernél legyen, és igazolhassa magát vele akármikor, akárkinek. 11.-es gimnazista vagyok, megesik, hogy például jelentkezünk valami iskolai rendezvényre. Kéri a tanár, hogy vigyük ki a személyinket, hogy a számát leírhassa róla egy lapra. Több mint a fele osztálynak nincs ilyenkor ott.
Legutóbb kocsmázni mentünk négyen, egész héten arra készültünk, erre kiderül, hogy az egyik gyereknél nincsen személyi, így már az ajtón sem engedtek be.
A jogosítvány hiánya is zavaró. Apámat pár éve 8000 forintra büntették, mert nem volt nála a jogosítványa egy rutinellenőrzésnél. Kicsit úgy gondolom, megérdemelte.
Ha rajtam, múlna, én törvénybe rögzíteném, hogy akit igazoltat a rendőr, és nincs nála személyi, azt be kell vinni, és ott a rendőrségen valahogy kideríteni, hogy ki is ő.
Mondhatjátok, hogy túlreagálom, de az a gond ezzel, hogy akármikor akármi történhet, amikor nagyon jól jön, ha nálad van. Ha valami baleset ér, a kórházban honnan tudják, ki vagy? Ha a szórakozóhelyen razzia van, és mindenkit igazoltatnak?
Én ha elindulok otthonról, mindig zsebrevágom a telefonomat, a lakáskulcsomat, és a pénztárcámat. A pénztárcám tartalmazza a diákigazolványomat, a személyi igazolványomat, a lakcímkártyámat, a jogosítványomat, a bankkártyámat, és a TAJ kártyámat. Mondjátok már meg, mi olyan nehéz ebben, hogy a pénztárcáját az ember mindig mahához vegye, mielőtt elmegy otthonról? Azt is kevesen tudják, hogy a személyi igazolvány, és a lakcímkártya kizárólag EGYÜTT érvényes. Engem már igazoltattak a rendőrök, autóban is, emiatt még sosem kaptam semmilyen büntetést.

Igazat adok neked, szerintem is tartsa magánál az ember. Én 25 vagyok, mikor cigit veszek, a mai napig igazoltatnak, mert (ezek szerint) nem nézek ki annyinak. :)
A személyinek nem sok értelme van otthon, a fiókban.
Annyit jegyeznék meg,ha nem veszed tolakodásnak, hogy nagyon rossz dolog, ha az irataidat a pénztárcában tartod. A pénztárca az első, amit ellopnak tőled bárhol, bármilyen körülmények közt, épp elég fejfájást fog okozni a pénzed és bankkártyád hiánya, hát még ha az irataidat is ellopták, és pótolni kell őket... Hogyan teszel bármiylen jogi lépést nélkülük? Pl rögtön feljelentést se tudsz btenni a pénztárca miatt... :) Szóval nagyon veszélyes dolog, az irataidat a kártyád és pénzed mellett tartani.
Lehet írószerben venni pár száz forintért irattartó könyvecskét, akkora, mint a kártyaalakú igazolványok. Vegyél olyat és abba pakolj bele mindent. Sokkal nagyobb biztonságban vannak külön :)
De ez csak egy tanács, ha nem értesz egyet, akkor nem kell megfogadni.
25/N

akit elkapnak és nincs nála semmi igazolvány,azt keményen büntessék meg.
én mindenhova magammal viszem a pénztárcát,de anélkül egy lépést nem teszek,még a wc-re is azzal megyek.most lehet h hülyének nézel,de ha nincs nálam,akkor megörülök. még a szomszédba is magammal viszem.

Igazad van, teljes mértékben.
Bár a mostani törvények szerint, ha két tanú igazolja a személy kilétét, akkor azt el kell fogadni. Viszont, ha nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani, hogy ki is ő valójában, akkor bizony most is beviszik és ott derítik ki a személyazonosságát.
A jogosítványra viszont ez nem vonatkozik, annak mindig ott kell lennie, ha az illető vezet.

szerintem meg egyáltalán nem szükséges, az csak egy darab műanyag szar! nekem mondjuk általában mindig benne van a kabát zsebemben, de ha nem lenne benne simán otthon hagynám, annyira nincs eszemben..
21/F

Az Első válaszoló a számból vette ki a szót! :-)
Nekem is ez ugrott be, hogy VEDD KÜLÖN AZ IRATAIDAT A PÉNZTÁRCÁDBÓL! Még a bankkártyát is tanácsos máshova tenni.
Nemcsak a lopás miatt. Hanem mert az iratok ritkán kellenek, a pénztárca meg egy nap sokszor is akár. És ha bárhol fizetsz, állnak sorban mögötted, te is rohanós helyzetben vagy, stb. Ekkor könnyebben bekövetkezik a véletlen, hogy ottfelejted, kiesik a kezedből, nem veszed észre, hogy leejted, stb.
Én nyáron hagytam így el a sajátomat, benne minden kártyaméretű igazolványom, tagsági kártyák, stb. (Szerencsére becsületes megtaláló volt, és egy ismerősöm telefonszáma volt benne, így rögtön utolértek. De ez a ritkább...)
Tehát jobb, ha csak a pénz van "kitéve". Pénztárcába meg írj cetlire nevet+telszámot, és becsületes megtaláló akkor is megkeres.
Na de az igazi kérdésedre:
Ha melóhelyről átgyaloglok a 2 utcára levő tescóba, nem viszek igazolványt általában. Ha falun csak kisétálok a határba, vagy biciklizek egyet, akkor se, általában. Mert idegesítő, ha nincs jól zárható zsebem, és csak emiatt kistáskát kell magammal vigyek. Az úgy korlátoz.
Persze mindig a fejemben van olyankor, hogy mi lenne, ha most járna erre egy rendőr, és valamiért igazoltatna....?
Hát igazad van, kellene magunkkal hordani, én is erre törekszem!

ehh, nekem egyszer az egész táskámat lenyúlták, azóta inkább nem hordok magamnál személyit. :/
bár diákigazolvány szokott lenni nálam, mert kell a bérlethez.

Nem mindig van nálam a személyim. Például ha kutyát sétáltatni megyek a partra, sose viszek semmit, csak kulcsot, kutyát és pórázt. Mert ugye a táska csak útban van, a zsebemből meg félek, hogy elhagyom.
De ha biciklizni megyek, akkor övtáska, és bele az iratok. (csak, ha kutyával megyek, főleg nyáron, én is megfürdöm a folyóban, és nem szívesen hagynám ott őrizetlenül kedves szarka barátainknak az irataimat)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!