Jó volt az élet a szocializmusban?
A '70-es évektől már jó. Annak, aki dolgozott.
Akkor is voltak persze gondok, problémák, de közel sem volt az a létbizonytalanság, ami manapság.
Aki meg a 8 óra munka mellett még mezőgazdálkodott a háztájiban, vagy bedolgozott valami vállalatnak, annak a legnagyobb gondja az volt, hogy mire költse a pénzt, mert nem mindig volt minden a boltokban. Ezért is épült faluhelyen egymás után a sok nagy ház, mert mire a gyerekek házasodtak, a szülők már megkeresték 1-2 újabb ház árát, de nem tudták elverni.
Úgy nagy vonalakban (bár ez erős sarkítás), a tisztességes embereknek jobb volt, mint ma, a tisztességteleneknek rosszabb, mivel akkor csak tizedennyi embernek volt megengedve a lopás, pl. a párttitkároknak, de ők sem nagyvállalatot lophattak, hanem a nagykutyák is legfeljebb csak nyaralót.
Gázolajat, benzint, szerszámot?
Abban biztos lehetsz, hogy az országban az összlopások értéke úgy is sokkal-sokkal alacsonyabb volt, mint ma.
Ezt mindenki csinálta, attól még nem voltak igazán tisztességtelenek.
De nézz meg egy statisztikát, hány betörés volt akkor, és hány most. A határban a fáról legrosszabb esetben eltűnt egy kiló barack. Most eltűnik az egész termés, télen meg a fa.
Ha a cigány ellopott egy tyúkot, a rendőrök agyba-főbe verték, és legközelebb meggondolta, mit tesz. Ma már a rendőr örül, ha nem őt verik agyba-főbe a százezres értékű lopásért. Vagy nem jelentik fel, amiért csúnyán beszélt a bűnözővel.
hát elég vegyes válaszok lettek:)
Én éltem akkor, és szerintem igenis jobb volt. Gyerekkorom pl, sokkal jobb volt, mint ma. MInden nyáron táborba mentem. Felnőttként is nem voltak megélhetési problémák, mint most, amikor egyik hónapról a másikra élünk
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!