USA-ban miért utálják a négereket?
Nekem a kérdésről egy kis "szösszenet" jut eszembe.
Hat évvel ezelőtt egy gyerektáborban dolgoztam az USA-ban, New York államban, konyhai kisegítőként. Menő gyerektábor volt, jó drága, gazdag szülők gyerekeinek. Egész nyáron csak fehér gyerekeket láttam. Aztán volt egy hétvége, hogy jótékonysági alapon szegény gyerekeket szegény gyerekek voltak ott. Na, akkor csak színes bőrűeket láttam. (Fele fekete, fele "spanyol") Egyik, amerikai munkatársamat megkérdeztem, hogy hogy is van ez. Erre ő teljes természetességgel közölte: "Amerikában a szegények színesek".
Gondolom ott is ugyanez a helyzet, mint nálunk a cigányokkal. Több közöttük a szegény, vagyis több a bűnözés, több a deviancia...
7.es földrajz könyvemben találtam:
Lakosság jelentős többsége fehér. Mintegy 30 millió fekete is él az országban, akiket a bőrük színe miatt ma már jogilag nem ér hátrányos megkülönböztetés. Az egykori rabszolgák leszármazottjai néhány évtizeddek ezelőttig csak a számukra kijelölt járműveken utazhattak, és csak meghatározott iskolában tanulhattak, üzletekben vásárolhattak. Legalább egyharmaduk ma is nagyon rossz körülmények között, lepusztult városnegyedekben, gettóban él. Milliószám nyomorognak munkanélküliként, segélyekből.
Hát ezért:
TÉNY #31: Feketék tizenháromszor gyakrabban követnek el gyilkosságot, mint fehérek. Erőszakos bűntényt vagy nemi erőszakot tízszer gyakrabban. Ezeket a számokat az FBI jelenti, és évről évre módosulnak, de megbízhatóan mutatják az utóbbi évtized tendenciáját. (27) (6) (13)
TÉNY #32: Az igazságügyminisztérium jelentése szerint a 20 és 29 éves közti feketék közül minden negyedik van börtönben vagy fölfüggesztett büntetését tölti. (32) (6) (3)
TÉNY #33: Noha ők csak az USA lakosságának 12%-át teszik ki, ők követik el a megerőszakolások és erőszakos cselekmények felét és a gyilkosságok 60%-át az USA-ban. (32) (27) (6)
TÉNY #34: A fekete férfiak kb. 50%-át fogják börtönbe vetni komolyabb bűnök miatt életük során. (27)
TÉNY #35: 546-szor valószínűbb, hogy egy fekete megtámad egy fehéret mint az, hogy fehér feketét támad meg. (3) (32)
TÉNY #36: A fekete erőszakolók több mint fele fehér áldozatot erőszakol meg (54.9%), 30-szor olyan gyakran, mint fehérek választanak néger áldozatot. (2) (32) (28)
TÉNY #37: Az igazságügyminisztérium évi jelentése szerint fehérek az esetek 2.4%-ában követnek el erőszakot feketék ellen. A feketék ezzel szemben több mint az esetek felében. (3)
TÉNY #38: New York City-ben egy fehér esetében 300-szor valószínűbb, hogy fekete banda erőszakoskodik vele, mint az, hogy fehérek bandája erőszakoskodik egy feketével.
TÉNY #39: Sokan azzal érvelnek, hogy a feketék bebörtönzési aránya azt mutatja, hogy a rendőrségek a fekete bűnözést akarják elsősorban leküzdeni és ignorálják a fehérgalléros bűnöket. De a feketék arányukon felül követnek el fehér galléros bűnöket is. 1990-ben feketéket háromszor gyakrabban ültettek le csalás, hamisítás és sikkasztás miatt mint fehéreket.
TÉNY #40: Sokan azt hiszik, hogy a bűnözés a szegénység és az "előnyök" hiányának következménye. De Columbia kerülete, ahol a legmagasabb évi jövedelmek vannak és csak Alaszka mögött marad el az egy főre jutó jövedelemben, vezető helyet foglal el az országban szinte mindenfajta bűnözés területén, köztük rablásban, gyilkosságban, fokozottan erőszakos cselekményekben és gépkocsilopásban. D.C.-ben van a legszigorúbb fegyverellenőrzés, a legmagasabb rendőrségi kiadások, a legnagyobb számú rendőrség egy lakosra, a legnagyobb rendőrségi jelenlét és javító tisztek egy lakosra, és a legmagasabb bebörtönzési arány. Állandó lakossága 80%-ban feketékből áll. West Virginia, ahol a legalacsonyabb a bűnözés, szegény terület, és itt van az USA legtöbb munkanélkülije. Itt jut a legkevesebb rendőr egy lakosra. West Virginia lakosainak 96%-a fehér. (
"most szabadok, és sok mindent kivívtak maguknak. Savanyú a szőlő."
Segíts légy szíves, mit is VÍVTAK ŐK ki maguknak pontosan?
Szeretném ha konkrétan neveket mondanál, eseményeket.
"van olyan börtön is ahol a fehérek külön vannak a feketéktől"
"Na és?
A nők is külön vannak a férfiaktól."
És szerinted ez ugyanaz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!