TIteket is ennyire idegesít az hogy: "lájk"?
Engem abszolút nem idegesít, szerintem találó :D
Aki egyetért, lájkolja :D
Kedves utolsó! Akkor szerinted mondjuk -hasamra csapok- a diszkó szó miatt is forognak? Vagy a latin szavakkal, kifejezésekkel mi a helyzet?
Egyszerűen átvesszük a szavakat a többiektől, de ez természetes folyamat. A lájk szóval is csak az a baj, hogy az idősebb, maradibb elmék nem tudják elfogadni, hogy nyelvünk változik. 10 év múlva kiröhögik azt, aki nem használja a lájk szót...
Az első válaszoló voltam...
"Ezt hívják nyelvujításnak. Sok idegen szót használunk, ami nem magyar eredetű. Pl.: garázs (gépjármű telephely), bojler (forróvíztároló), Ha visszamegyünk ötszáz évet, olyan szavakkal találkozhatnánk pl.:egy tárgyra, amit ma már senki nem használ."
Ez nem nyelvújítás. A nyelvújítás az, amikor a meglévő szókészletünkből ötletes módszerekkel új szavakat alkotunk: cső+orr=csőr, rovátkolt+barom=rovar, híg+anyag=higany, könnyű+elméjű=könnyelmű, vizsgál-ál=vizsga, szem+üveg=szemüveg, zsongani->zongora. Ne téveszd össze a nyelvújítást, hazaszerető nyelvészek fáradságos munkáját a külföldi szavak ész nélküli átvételével és nevetségesen oda nem illő módon való beillesztésükkel. Magyar ember kerüli ennek a szónak a leírását. Mondanám, hogy ha már ennyire ész nélkül vesszük át a hülye amerikai kultúrát, akkor beszéljünk rögtön angolul, de a többség sosem fog annál tovább jutni, hogy egyes szavakat tanuljon meg és "menőzzön" velük, mert ennél egy nyelv megtanulásához több kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!