Hogyan lehet az, hogy a hétköznapi, általános
erkölcsök- ( például, hogy nem ölünk meg másik
embert) -a háborúkban mind elfelejtődnek?
Figyelt kérdés
egy átlagos ember, hogyan képes erre, hogyan képesek erre embertömegek? megtenni olyasmit, amit elítélnek? úgy vélik maga a háború fogalma feloldozás a bűnök alól? hiszen ki akar háborút, a legtöbben nem értenek hozzá, csak abba a helyzetbe csöppenek bele, hogy háború van. és azt csak úgy elfogadják és hirtelen képesek lelőni másokat? azért nem értem, mert ha én ma ilyen helyzetbe kerülnék, nem tudom elképzelni magamról, hogy bántanék valakit. hanem megtagadnám a parancsot, vagy ilyesmi.
2009. jan. 10. 20:07
1/10 anonim válasza:
"Ha egy ember megölsz, gyilkos vagy. Ha százezreket, hódító"... Valahogy így van.
2009. jan. 10. 20:20
2/10 anonim válasza:
Nem valószínű, hogy megtagadnád. Nem azért, mert esetleg gyilkos típus vagy, szó sincs róla. Ez sima pszichológia. Ott és akkor teljesen más közeg van, belesulykolják az emberbe, hogy magadat (hazádat stb.) kell védened, és hogy az ellenség az nem férfi, nő vagy akár gyerek, hanem "ellenség" és azt likvidálni kell. Ha elégszer és elég szuggesztíven elmondják ezt az embernek, gondolkodás nélkül megtesz szinte bármit. A katona, amelyik háborúban van és fegyver van a kezében, nem Kovács János vasutas/pék/szívsebész többé, hanem Kovács János honvéd/tizedes/ezredes és öl, ha azt kívánja a helyzet, vagy a felettese... emberek vagyunk, a katonaságnál pedig a pszichológia a legfeljettebb tudományág.
2009. jan. 10. 21:25
3/10 A kérdező kommentje:
köszi szépen, igazad lehet:)
2009. jan. 10. 22:00
4/10 anonim válasza:
Csatlakozom a kérdés feltevőjének gondolatához. Én sem ölnék embert, ha abba a helyzetbe kerülnék.
2009. jan. 11. 13:25
5/10 anonim válasza:
Nem beszélve arról, hogy a seregben a manipuláció "művészete" is igen fejlett szinten van! Ha kell különféle kábítószerekkel tompítják az egyén/katona agyát! Erre háború idején nagyon sok példa van a legnagyobb hadseregeknél is.
Egy angol katonai "nagyvezér" mondta egyszer egy őszinte pillanatában, hogyha mindent elmondtunk volna a katonáknak, úgy őszintén a háború okairól, céljáról, akkor senki sem maradt volna ott!!!
2009. jan. 11. 14:38
6/10 anonim válasza:
Egyébként ahhoz, hogy ne legyél a hatalmasok egyszerű eszköze, bábja, nagyon komoly elhatározás kell!
Ez nem megy olyan egyszerűen. Mert amikor összeterelnek egy ringbe az ellenfeleddel, és azt mondják, hogy vagy te, vagy ő, akkor már elég késő nemet mondani!
Azt előtte kell, és hitbéli meggyőződésből, mert annélkül ez nem megy.
Amúgy egész biztosan nem fogjuk elkerülni mi sem a nagyobb konfliktusokat, még lesz benne részünk nekünk is, a hatalmak gondoskodnak róla!
2009. jan. 11. 14:47
7/10 A kérdező kommentje:
csak sajnos tényleg, az ember hiába mondja, hogy ő nem tenné meg, abban a helyzetben nem tudhatjuk biztosra, hogy mit csinálnánk. pl, hogy hősök, vagy gyávák lennénk -e. és az ilyen dolgok, hogy ki milyen is valójában pont háborúkor, vagy katasztrófa esetén derülnek ki. köszönöm az eddigi válaszokat
2009. jan. 11. 16:12
8/10 anonim válasza:
Vagy te ölöd meg őt vagy ő téged ennyire egyszerű
2009. jan. 11. 16:26
9/10 anonim válasza:
Amennyire én tudom (történelem órán mondták)közvetlen lövésbe haltak bele a legkevesebben a háborúk során. Tehát az emberek nagy része még háborúban sem képes szemtől szembe lelőni valakit.
2009. jan. 13. 18:13
10/10 anonim válasza:
"hogy hősök, vagy gyávák lennénk -e."
Azért ez nem olyan egyszerű! Aki itt "hős", az amott háborús bűnös! Ezt ne felejtsd el.
És lehet, hogy nem az a gyávábbik, aki meg meri tagadni a gyilkolást! A történelem nem is olyan régen eljátszotta ezt párszor, még élnek hál' istennek oolyanok, akik tudnak róla beszélni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!