Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hallottál már róla, hogy a...

X0 kérdése:

Hallottál már róla, hogy a programozók 0.-tól sorszámoznak?

Figyelt kérdés
Én már 8.-ban is 0.-tól sorszámoztam

jan. 29. 19:45
A kérdező szavazást indított:
Igen, programozó vagyok
Nem, programozó vagyok
Igen, programozó ismerőse vagyok, nem programozó
Nem, programozó ismerőse vagyok, nem programozó
Igen, nincs programozó ismerősöm, én se vagyok az
Nem, nincs programozó ismerősöm, én se vagyok az
3 szavazat
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Vannak olyan programnyelvek, ahol például tömböt lehet 0-tól sorszámozni, másokban 1-től.
jan. 29. 21:27
 2/7 2*Sü ***** válasza:
100%

> Hallottál már róla, hogy a programozók 0.-tól sorszámoznak?

Természetesen a programozók is 1-gyel kezdik a sorszámozást, pl. elsőként (és nem nulladikként) az első (és nem a nulladik) sört isszák meg.

A programnyelvek zömében valóban 0 az első index – mondjuk egy tömb/lista esetén –, és nyilván egy programozó programozás közben így is gondolkodik. De egyrészt ez nem minden programnyelvben van így, másrészt a programozó is csak a programozás tevékenységén belül gondolkodik így, a hétköznapi életben ugyanúgy 1-gyel kezdi a sorszámozást.

(Ha még szigorúbban nézzük, akkor a programozó tulajdonképpen nem sorszámot ad meg, hanem a tömb/lista első eleméhez képesti offsetet adja meg.)

jan. 29. 21:34
 3/7 A kérdező kommentje:

Vannak programozók akik 0.-tól sorszámoznak, nem csak programozás közben, hanem akár mindig: 0. oldal, 0. alkalom, stb. Nyilván nem mind, én 0.-tól szoktam sorszámozni: 0. hossz úszáskor, 0. helyezett egy versenyen, 0. doboz, stb.

Igen, a legtöbb programnyelven a tömbök, vagyis sorozatok sorszámozása 0.-tól kezdődik, például, Assembly, C, C++, C#, Rust, stb. Vannak programnyelvek melyekben szabadon megválasztható, akár 2.-tól is kezdhetem, ilyen a Pascal, ebben az index nem csak egész lehet hanem logikai, karakter is. Az ritka hogy fixen 1-gyel kezdődik, talán a Fortran olyan. A memóriacímek viszont 0.-tól kezdődnek, DOS-on van is értelme a 0 címnek: van ott adat, át is lehet írni, modernebbekben általában már nem.

jan. 29. 21:45
 4/7 2*Sü ***** válasza:
100%

> Vannak programozók akik 0.-tól sorszámoznak, nem csak programozás közben, hanem akár mindig: 0. oldal, 0. alkalom, stb. Nyilván nem mind, én 0.-tól szoktam sorszámozni: 0. hossz úszáskor, 0. helyezett egy versenyen, 0. doboz, stb.

Vannak mentálisan sérültek, meg vannak, akik valamiféle különcködésként, divatként így tesznek, de a programozók 99%-a a hétköznapi életben – ahogy az általános és megszokott – sorszámként azt nevezi meg, amilyen mennyiségig a sorba vétellel eljutott. A 2. kecske azért a második, mert a megszámlálásával 2 lett a megszámolt kecskék száma.

Ha valaki megkérdezi, hogy ki volt az első barátnőd, akkor sejtésem szerint te sem azon kezdesz gondolkodni, hogy „oké, a nulladikat tudom, de ki is volt az első?”. Első alatt sejtésem szerint te is a elsőt érted.

És azért, mert ezt tanultuk csecsemőkorunk óta, meg ez a konszenzus is a társadalomban, mire az ember programozni kezd tanulni, addigra erősen rögzül ez a koncepció. Maximum apró kivételek vannak az életben, mikor más a helyet és ott is inkább látens módon jelenik meg a nem 1-gyel induló sorszám koncepciója (pl. az életkor ilyen, 1 évessé a gyerek akkor válik, ha egy egész év letelik, addig 0 éves. Bár ezt így nem mondjuk, helyette más egységgel fejezzük ki az életkort, pl. 2 hónapos, 3 hetes stb… Meg ha szigorúan nézzük, akkor ez sem sorszám, hanem az teljes egészében leélt évek darabszáma).

> Vannak programnyelvek melyekben szabadon megválasztható, akár 2.-tól is kezdhetem, ilyen a Pascal

A Pascal érdekes cucc. Ott is van alapértelmezett indexelés és az 0-val kezdődik. (Pl. dinamikus tömb esetén.) Viszont a stringek kezelhetők tömbként, ahol az első karakter az 1-es indexet kapja. (a 0. bájt ugye a string hosszát tárolja).

> Az ritka hogy fixen 1-gyel kezdődik, talán a Fortran olyan.

Továbbá: COBOL, Lua, MATLAB, Smalltalk, AWK

Vagy ami kicsit élőbb és elterjedtebb, az XPath is 1-től indexel:

(//element[@attr="val"])[1]

, illetve a CSS-ben is ez jelenik meg:

li:nth-child(1) { … }

Vagy pl. a legtöbb nyelvben, így a scriptnyelvekben is a parancssori attribútumok 1-től számozódnak, amibe jól belepasszol az, hogy a 0-ás indexű attribútum maga a program/script neve, ami nem valódik attribútum.

De igen, mivel a mai nyelvek zömében olyan nyelvekből kölcsönöznek logikát, szintaktikát, amiben 0-ás indexelés van, így a ma használt nyelvek döntő többsége ilyen, pár régi, ma már nem túl jelentős nyelv van csak, ahol 1-es indexelés van.

jan. 29. 22:43
 5/7 A kérdező kommentje:
4-es: az a praktikusabb, így azt használom, nem érdekel ha különcködésnek veszik: az a különcködés amikor az a cél, nem az, amikor nem érdekel, hogy a többség milyet használ vagy hogy mit szól hozzá. Ha más mond nekem valamit, tudom hogy 1.-től sorszámoz.
jan. 30. 10:40
 6/7 2*Sü ***** válasza:

A kérdés, hogy mikor megkérdezik tőled, hogy mondjuk melyik az angol ábécé 5. betűje, akkor mi játszódik le a fejedben:

A) Az angol ábécé ötödik betűje az E betű.

B). „Ötödiket mondott, de mivel nem programozó, így igen nagy valószínűséggel a negyedikre gondolt, az angol ábécé negyedik betűje meg az E betű, hiszen az A a nulladik, a B az első, a C a második, a D a harmadik és az E a negyedik”.

Magyarán neked minden alkalommal – teljesen hétköznapi, programozáshoz egy kicsit sem kapcsolódó élethelyzetekben – le kell-e tudatosan „fordítanod” azt, hogy mások mit értenek ötödik alatt, és átfordítanod tudatosan, hogy ez számodra a negyediket jelenti?

Mert ha igen, az már-már súrolja a mentális zavar kategóriáját.

jan. 30. 12:43
 7/7 A kérdező kommentje:
6-os: tudok 1.-től is sorszámozni... Így nem kell lefordítanom.
jan. 30. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!