Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Létezik vajon olyan irányzat,...

Létezik vajon olyan irányzat, hogy misztikus realizmus?

Figyelt kérdés
Irodalomban vagy bárhol máshol? A mágikus realizmusban a valósághű elemeket mágikus dolgok egészítik ki. A misztikus realizmusban a miszticizmust kell akkor elvileg valósan ábrázolni.

tegnap 15:25
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Igen, irodalomban és festészetben létezik az ún. mágikus realizmus.
tegnap 18:24
 2/11 A kérdező kommentje:
Arról én is írtam. De a miszticizmus és a mágia egészen más dolgok.
tegnap 18:29
 3/11 anonim ***** válasza:
Fogalmazd meg pontosabban a különbségeket.
tegnap 18:42
 4/11 anonim ***** válasza:
Ismerős a kifejezés irodalomból.
tegnap 19:51
 5/11 anonim ***** válasza:

Nem tudom, irányzat van-e, valaki szerint egyes művekben megfigyelhető, pl.: [link]

De ez inkább filozófiai fogalom.

tegnap 19:53
 6/11 A kérdező kommentje:
A mágia a varázslatossággal, sokszor az okkultizmussal van összefüggésben. A misztikum spirituális attitűd, vallásos jellegű, a földöntúliság megélése.
tegnap 22:08
 7/11 anonim ***** válasza:

“A misztika vagy miszticizmus a misztikus tapasztalatok felé vezető gyakorlatok és gondolkodásrendszerek; az Istennel vagy az Abszolúttal való eggyé válás, de utalhat bármilyen eksztázisra vagy megváltozott tudatállapotra, amely vallásos vagy spirituális jelentést kap.

A misztikus tapasztalatok, jelenségek vagy élmények azok, amelyekben a túlvilágból való vagy egyszerűen egy természetfeletti elem nyilatkozik meg, éspedig érzékelhető módon, hogy azok alanya azokról tapasztalati úton-módon tudomást szerez.”…

tegnap 22:26
 8/11 2*Sü ***** válasza:

> Létezik vajon olyan irányzat, hogy misztikus realizmus?

Nincs, a mágikus realizmus lefedi ezt.

> A mágikus realizmusban a valósághű elemeket mágikus dolgok egészítik ki.

Igen, de itt a mágia tágan értelmezendő. A lényege a mágikus realizmusnak, hogy valósnak, természetesnek mutat be, fest le olyan jelenségeket is, amit mi nem valósnak, fantáziának, természetfelettinek, csodának, vagy legalábbis roppant valószínűtlennek neveznénk. Nem csak kimondottan a mágiához kapcsolódó, hanem bármilyen transzcendens jelenség lehet ilyen.

tegnap 22:59
 9/11 anonim ***** válasza:

"A mágia a varázslatossággal, sokszor az okkultizmussal van összefüggésben. A misztikum spirituális attitűd, vallásos jellegű, a földöntúliság megélése." Oké, köszi a kiegészítést, kedves Kérdező.

Úgy tűnik, a klf műnemek nem tesznek olyan éles határt a két kifejezés közé, mint te. Nincs mese, olyasmit kell alkotnod, amiben a mágikusság jobban kifejeződik, mint a misztikusság! Hajrá!

ma 06:14
 10/11 A kérdező kommentje:
Persze, ha én írok pár művet, amiket megfogalmazásom szerint misztikus realizmusban alkottam, arra a kritikusok és elemzők vagy az utókor irodalomtörténészei szimplán azt mondják csak mágikus realizmus. Nem tudom, hogy a földöntúliságot, a misztikát, a spiritualitást, amiket Szabó Lőrinc is megfogalmazza néhány versében elég szépen, hogy lehet a mágiához, a varázsláshoz, a hókuszpókuszoláshoz sorolni?
ma 09:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!