Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért ilyen ikonikus fontosság...

Miért ilyen ikonikus fontosságú a "100 év magány című regény?"

Figyelt kérdés
Megnéztem a sorozat első részét, és egyelőre nem tudom hová tenni. Elég sokat olvastam (ezt a regényt pont nem), és zavarban vagyok. Bennem van a hiba biztosan.

tegnap 20:49
 1/5 anonim ***** válasza:
0%
NEM ikonikus fontosságú, inkább elég jelentéktelen
tegnap 20:58
 2/5 A kérdező kommentje:
Azért egy irodalmi Nobel-díjat nem osztogatnak ész nélkül... Plusz szinte minden listán fent van, ahol a fontos regényeket listázzák.
tegnap 21:17
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

A sorozat nem tudom, hogy milyen lett, még nem láttam, bár a Netflix nem éppen megbízható, ha (klasszikus) könyveket kell adaptálnia, így nem fűzök hozzá sok reményt.

Szerintem a regény zseniális, bár az tagadhatatlan, hogy nem tud mindenki ráhangolódni, mert több helyen elég kacifántos és kaotikus (bár nekem részben ez is tetszik benne).

Egyrészről egyszerűen egy jól megírt könyv, amit jó olvasni és ami fontos témákat (pl. elitizmus, család, magány, az idő múlása) dolgoz fel érdekes és megközelíthető módon.

Másrészről a műfajában (azaz a mágikus realizmusban) alapműnek számít, ugyanis a műfaj számtalan jellemzőjét ez alapozta meg a továbbiakban. Ugyanolyan műfajmeghatározó könyv, mint amilyen a sci-fi terén Mary Shelley "Frankenstein" műve.

Harmadrészről a korában, azaz az 1960-as években fontos részévé vált a latin-amerikai boom-nak, ami egy irodalmi mozgalom volt Dél-Amerikában az 1960-as és 1970-es évek alatt, azzal a céllal, hogy megreformálja a térség irodalmát, hogy annak nemzetközi ismeretséget szerezzen, illetve eszközként is használták, hogy társadalmi és politikai kérdésekben alkothassanak kritikát. (Volt mellette még egy esztétikai és stílusbéli kísérletezés is.)

Negyedrészről (részben az előbbihez kapcsolódva) meg tudta szólítani az olvasókat, akik igazán magukra ismerhettek a könyv bizonyos karaktereiben.

tegnap 21:21
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
tegnap 21:26
 5/5 anonim ***** válasza:
3. Azt olvastam több helyen is, hogy nagyon jó sorozatot csinált a Netflix. Az imbd-n 8,6-ra van értékelve a sorozat. [link]
tegnap 21:32

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!