Ki mit gondol a diákokról szóló írásomról?
Én voltam az a 17 éves diák aki a tanárokról fogalmazott meg kritikát, hogy mit nem kéne engedni nekik. (Amit engednék, az nincs még kész)
Kidolgoztam a diákokról szóló verziót, mert ígértem a tanárokról szóló írásomban.
Tisztelettel megkérném azokat, hogy akinek ebben a témában nincs véleménye és az enyémre se kíváncsi, az kerülje el az írásomat!!!!
Tanárok: https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__tanarok-iskolatarsak..
Pár dolgot tisztázzunk, mielőtt elolvasnád az írásomat:
• Nyilván a saját tapasztalatomból írok, ezért nem tudom, hogy kinél mi a helyzet.
• Nem vagyok általános iskolás, ezért nem is erről lenne szó. (De, ugyanakkor nem zárja ki, hogy az általános iskolára is jellemzőek lennének)
• Én sem vagyok egy minta gyerek, de nem jellemzőek rám az alábbi pontok.
• Ha valamiről nem tudok vagy nem ilyen egyszerű, akkor kulturáltan tájékoztassatok!
Külön kiemelném, hogy ezek nem minősülnek szabályszegésnek, de mérhetetlenül elfogadhatatlannak tartom őket, ezért kezdtem el gondolkodni rajta
Amit nem engednék meg a diákoknak:
1. Indokolatlan késés
Indoklás: Nekem is voltak/vannak olyan osztálytársaim, akik szinte mindennap 2. vagy 3. órára érnek be azzal a kifogással, hogy elaludtak. Ez bizony kimeríti a lógás fogalmát.
Megvan ennek a következménye, de akik még tankötelesek, azok sokáig vissza tudnak élni ezzel a helyzettel.
Az ilyen diáknak a viselkedése rossz hatással is lehet az osztály hangulatára és a tanárok motivációjára.
Opciók:
I. Nem engedik be a diákot a portán, és így igazolatlan az összes órája.
Ha indokolt a késés (pl: orvosi vizsgálat, családi okok) akkor csak azzal az igazolással felmutatva mehet órára.
II. Ha nem küldhető csak úgy haza, akkor a többszöri figyelmeztetés után a szüleit behívják megbeszélésre
2. Az iskolai büféjében a fizetés halogatása
Indoklás: Valamelyik diáknak hetekig is eltart az ígérgetése, és ennek az lesz a következménye, hogy fogyóban lesz a készlet, ami veszélyeztetheti a büfé működését.
Opciók:
I. A büfés csak akkor adja ki az árut, ha a diák előre fizetett
II. A büfés szól a diák osztályfőnökének, aki majd értesíti a szülőket, hogy fizessék ki a gyerekük tartozását.
III. Ha nincs kedve vesződni ezzel, akkor nem szolgálja ki többé a diákot
3. Ridiküllel vagy más kézitáskával bejárás.
Indoklás: A lányoknál szokott előfordulni, hogy nincs rendes iskola táskájuk, hanem egy kicsi táskával vagy ridiküllel járnak, amikbe egyáltalán nem férnek bele a tankönyvek és a füzetek.
Nehezen tudom elképzelni, hogy a szülők "nem törődése" miatt nincs megfelelő méretű táskájuk.
Opciók:
I. A házirendben kötelezővé teszik a megfelelő méretű táskákat.
II. Ha a diák nem hajlandó új táskával jönni, akkor nem engedik be az iskolába.
4. A diák részvétele a szülőin
Indoklás: A szülői értekezleten az osztályfőnök általában ismerteti a szülőkkel a fontos dátumokat, határidőket, beadandó pénzeket, általánosságban beszél az osztályról.
A másik, hogy személyes információk is elhangozhatnak ott az osztály tanulóiról, ami csak az iskolára és a szülőkre tartozik.
Opciók:
I. Ha a gyerek mégis elkísérné az anyját/apját akkor neki várhatja meg.
3. Ostobaság a táska méretének szabályozása; ha nem fér el kényelmesen, az az ő baja, de hadd döntse már el, hogy neki milyen táska tetszik, mit szeretne használni. Értelmetlen korlátozás. Mintha kikötnéd, hogy nem jöhet sárga pólóban, mert csak.
4. Vannak indokolt esetek. Az én egyik osztálytársam kínai volt, mindig elment a szülőikre, ugyanis a szülei törték a magyart, így ő fordított helyettük. A szülők általában úgyis elmondják a gyerekeiknek, hogy mik történtek, szóval ha olyan az információ, úgyis kikerül.
Dehogynem. Te leírtad a véleményedet, én erre reagálva szintén leírtam az enyémet. Ezen nem kell se egyetérteni, se megsértődni.
3# "hadd döntse már el, hogy neki milyen táska tetszik"
Hazugságban élted az egész életedet, ha azt hiszed, hogy ez véleménynek számít
Általánosságban írtam, de örülök, hogy pont egy neked nem tetsző részt ragadtál ki. Huszonhárom éves vagyok, számtalanszor mentem általános iskolába kistáskával, de inkább tote bag-gel, mert nálunk voltak zárható szekrények, így ami nem kellett otthonra, bent hagytam, mert feleslegesen vittem volna haza, majd vissza. A tanáraink amúgy se szerették a kötelezően kiadott tankönyveinket, így általában nem is azokból tanítottak.
Számodra miért ennyire irritáló, hogy mások milyen táskával járnak iskolába?
5#
Ha az elejétől olvastad volna az írásomat, akkor láttad volna, hogy ne általános iskolával azonosítsuk az írásomat.
De, hát lusta vagy olvasni 🤷🏻♀️
A kínai osztálytársad meg a te személyes tapasztalatod, nem másé :D
Egy középiskolában még kevésbé lenne releváns a dolog, hiszen annyi idősen már bőven tud ilyen apróságokért felelősséget vállalni az adott diák. Továbbra sincs érthető oka, hogy mégis miért korlátoznád mások táskaválasztását. Teljesen irreleváns.
Te is a személyes tapasztalataid alapján írták ("Nyilván a saját tapasztalatomból írok"), így én is, akárcsak bárki más. Nem értem, miért próbálod ezt ellenem szóló érvként felhozni.
7# Most figyelj te agyas
"kicsi táskával vagy ridiküllel járnak, amikbe egyáltalán nem férnek bele a tankönyvek és a füzetek"
Talán ez?
"Nyilván a saját tapasztalatomból írok"
Nem azt akartam, hogy más is leírja a személyes tapasztalatát, mert nem érdekel.
Pont azért írtam, hogy elkerüljem ezeket.
Úgy látszik a legkonkrétabbnak kell lennem, hogy elkerüljek minden félreértést
Téged miért zavar, ha valakinek nem férnek el a tankönyvei és a füzetjei? Nem mindegy? Ismételten, ez az adott diák felelőssége, nem másé.
Az ember véleményét (amit te kérdeztél a te véleményeddel kapcsolatban) nagyban befolyásolják a saját tapasztalatai, így természetes, hogy egy ilyen szituációban azok is említésre kerülnek.
Én például nem engednék leérettségizni egy hozzád hasonló diákot, akinek a központozás sem megy. Több értelme lenne, mint mások táskáin problémázni.
Az iskola feladata a jogszabályi keretek között az oktatás végzése. Az általad érintett témák bizonyos aspektusai nem az iskolára, hanem más hatóságra tartoznak.
1. Ha a diák nincs ott az óra kezdetén, akkor hiányzik. Hogy aztán tudja-e valaki igazolni a hiányzásának az indokoltságát az egy másik tészta. Azzal önmagában nincs különösebb gond, ha a tanár mérlegel, egy-egy alkalmi késést nem jegyez be, vagy ha rendhagyó körülmények vannak, viszont ha a késés rendszeres, gyakori, akkor meg igen. Mindenesetre az iskolának ennyi dolga van a hiányzással, meg persze annyi, ami a törvényben meghatározott (többek között: pl. az első igazolatlan hiányzásnál értesíteni kell a szülőt, 10 igazolatlan óra esetén továbbá értesíteni kell a gyermekjóléti szolgálatot, 50 igazolatlan óra esetén a gyámhivatalt is, ami a családi pótlék fél éves megvonásával jár, intők, megrovás, fegyelmi büntetés, osztályozóvizsga stb…)
> Megvan ennek a következménye, de akik még tankötelesek, azok sokáig vissza tudnak élni ezzel a helyzettel.
Olyan nagyon sokáig nem. Azért ott van a kommunikáció a tanár és a szülő között is. Meg nem véletlenül ennyire szigorúan vannak szabályozva az igazolatlan órák.
> Nem engedik be a diákot a portán, és így igazolatlan az összes órája.
Tehát a diák ott van, be tudna menni az adott órára, de az iskola megakadályozza? Ebben az esetben nem a diák tagadná meg az oktatásban való részvételt, hanem az iskola. Most mi a cél? Hogy minél több órán jelenjen meg a diák, vagy hogy minél kevesebben?
~ ~ ~
2. A büfét nem az iskola üzemelteti, hanem az iskola pályázatát megnyerő vállalkozás. Az, hogy a vállalkozás fizetési haladékot – kvázi hitelt – ad, az az ő kockázata. (Nem tudom ez mennyire legális, mennyire nem.) De nem is nagyon értem, ez a felvetés miért annyira fontos. Mindenesetre ha érdemes ebben bármit is szabályozni, azt nem az iskolának kell, hanem a megfelelő jogszabályoknak.
~ ~ ~
3. Az iskola/tanár előírja, hogy milyen felszerelés szükséges az tanórán való részvételhez. Ha valaki rendelkezik a megfelelő felszereléssel, akkor teljesen mindegy, hogy iskolatáskában, hátizsákban, nejlonzacskóban vagy kézben vitte-e magával. Ha meg nem rendelkezik a megfelelő felszereléssel, akkor is mindegy, hogy amúgy milyen más eszközt hord magával (ridikült, prémsapkát, összecsukható fakanalat), esetlegesen szankcionálni azt kell, hogy nincs nála a megfelelő felszerelés és nem azt, hogy miben hozta vagy nem hozta azt el. Ha azt valamiféle közérdek nem indokolja, pl. nem ütközik az általános ízlésbe, akkor miért ne lehetne egy diáknál ridikül? Persze, ha nincs nála a munkafüzete, kapjon érte megfelelő szankciót, de ettől még miért ne lehetne nála mellesleg ridikül?
~ ~ ~
4. A szülői értekezlet alapvetően az az alkalom, amikor a szülők és az osztályfőnök találkoznak. Hogy egy diák – szükséges esetben – részt vehet-e rajta vagy sem, azt hadd mérlegelje a tanár. Adott esetben lehet, hogy semmi problémát nem jelent, mert tényleg csak roppant unalmas dolgokat kell megbeszélni, adott esetben meg felvetődhetnek olyan problémák, amik esetén aggályos lehet egy diák részvétele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!