Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Kinek lenne a feladata az...

Kinek lenne a feladata az ingyenesen használható - közös - kulturális terek megteremtése települési szinteken?

Figyelt kérdés

(Lehet, hogy nem itt, ebben a kategóriában, van a legjobb helyen a kérdésem, de mindegy.)

Az ingyenességet rugalmasan kezelendőnek tekinteném, tehát a jelképes összegű befizetések a használatért még beleférnének.

Tudom, hogy vannak ilyen ifjúsági házak, kultúrházak, stb, de mintha ezek nagyon át lennének politizálódva. Szóval mintha élet és halál urai lennének a vezetőik.

Nem lehetne ezeket politikamentesen üzemeltetni, vagy létrehozni újakat, ahol nincs hatalomgyakorlás, befolyásolás a működtetést illetően?

#település #kulturális tér
tegnapelőtt 10:31
 1/9 anonim ***** válasza:
Piaci v közösségi megevalósításban gondolod kivitelezhetőbbenk+célszerűbbnek e kulturális tér létrehozását? Válaszod indokold.
tegnapelőtt 10:38
 2/9 A kérdező kommentje:

#1 Úgy, ahogyan ezeket a kultúrlétesítményeket az átkosban is megteremtették, tehát az állam kötelességének, feladatának érezte, hogy a kultúrával is törődjön. Most is van állam is, EU-is. Most, ha piaci alapon csinálsz valamit, akkor Te is döntesz arról, hogy ott mit lehet csinálni, tehát nem szabadon hozzáférhető mindenki számára.

Úgy lenne jó, mint pl ahogyan ezek a kihelyezett utcai edzőhelyek (street workout pályák) is vannak. Tudtommal azokat is bárki használhatja szabadon, ha jól tudom.

tegnapelőtt 11:02
 3/9 anonim ***** válasza:

Egyes vagyok. Ha jól értem, meg is válaszoltad magadnak a kérdést.

A piaci alapú működtetésről szóló résznek nincs valóságalapja. Pont a piaci működtetés az, ami világnézetileg semleges. De ez most mellékszál.

A street workout pályák létesítésének költsége nem nagy összeg egy önkormányzat büdzséjében, a fenntartási költsége gyakorlatilag zérus. Szemben egy kultúrház (nevezzük így összefoglalóan az általad hiányolt kulturális terek klf fajtáit) már látható tétel mindkét szempontból.

tegnapelőtt 11:09
 4/9 A kérdező kommentje:

Szerinted nem tudna jól - funkciójának megfelelően - működni pl egy kihelyezett konténerház nálunk magyaroknál? (Szerintem bekerülési költségeit tekintve hasonló lenne a kondiparkéhoz. Fenntartási költségeit meg meg lehetne oldani társadalmi munkában is.)

Mi magyarok egyből használhatatlanná tennénk egy ilyen létesítményt?

tegnapelőtt 13:15
 5/9 anonim ***** válasza:
Egy kultúrház oly sok minden funkciónak kell megfeleljen egyidejűleg, hogy mindezen funkciókat egy konténerház egyszerűségű épület (személyzet nélkül) nem tudná betölteni. Inkább a források megszerzésén törd a fejed, kérdező.
tegnapelőtt 13:20
 6/9 anonim ***** válasza:
Nálunk a faluház egész nap nyitva van. Van könyvtár is jelképes díjért. Nem látni ott senkit. Még a ráérőknek is jobban esik a dohánybolt előtt ácsorogni sörrel a kezükben.
tegnapelőtt 16:36
 7/9 anonim ***** válasza:

Kulturális tér megteremtéséhez kulturális közeg kell, ilyen igény kell a vezetés részéről. Csakhogy a mai vezetés nem ebben, hanem a rablásban érdekelt, ahol kultúrát lát, rombolja, életterét elveszi, ha kell, működtetőit lecsukja, ellehetetleníti. A településektől a pénzt elszívja, nemcsak a kultúrára szántat, a megélhetésre szántat is.

meg kell érteni, aki kultúrát akar, ahhoz előbb meg kell teremtenie a feltételeket. Türelmes magyarázattal, összefogással, azonos célért tömörüléssel, és ha már kellő erőre tett szert, eltakarít mindent, ami a kultúra útjában áll. Ez itt ma heroikus erőfeszítést követel, holnap pedig már az is kevés lesz.

tegnapelőtt 18:53
 8/9 A kérdező kommentje:

#5 Nyilván nem kultúrház méretű dologban gondolkoznék, mint ahogyan a kültéri kondipálya sem tornaterem, vagy sportpálya, stadion.

#6 Nálunk is hasonló a helyzet. Van x kocsma a faluban, de a fiatalok, az ottani italárak miatt, inkább az 1 db italbolt előtt ülnek. Ott élik a társasági életüket és isszák a legolcsóbban elérhető italokat.

A kultúrház, könyvtár szerintem nem tűrné meg a benti italozást. (Az átkosban, az előbbiben, még italt is lehetett venni a büfében, mindegy, akkor még bagózni is lehetett bent, más világ volt.)

A könyvtár nem opció, mert ott csendben illik/kell lenni.

Egy közeli nagyvárosban láttam egy ilyen valami helyet, megkérdezem tőlük, hogy miként működnek.

Nem tudom/értem, hogy a kultúrházak miért konganak az ürességtől, míg a hatalom vadász és székházaiban meg rendszeresen megy a dorbézolás?

tegnap 06:27
 9/9 anonim ***** válasza:
Nálunk nem a fiatalok ácsorognak a dohánybolt előtt sörrel a kezükben.
tegnap 19:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!