Az emberek mikor fejezik már be az erdélyizést és kezdik el a román állampolgárokat románoknak hívni?
Vigyázat!
Egy mélyen kishitű emberrel van dolgunk. keményen dolgozik, hogy olyan kérdést tehessen fel, amire reményei szerint sokan reagálnak. És mikor eltelik bizonyos idő, büszkén kijelenti magáról de főleg magának, hogy győzött. Nem is "én" hanem harmadik személyként, a "kérdező". Ilyen mértékű kishitűséggel ritkán találkozni.
Egyébként például én Magyarországon számos településen magyar állampolgárokat szerbnek, románnak, svábnak, cigánynak örménynek stb. nevezek az illető nagy megelégedésére. Jól ismerek egy kisvárost, ahol az ott lakók büszkén ötnemzetiségű településnek nevezik városukat. Mind az öt nemzetiség saját bált rendez. Mindenkinek. Oszt mind magyar állampolgár, de ez senkit se érdekel. Ott az a jó, hogy az ember végre normális helyne érzi magát. nem úgy, mint itt.
Az eredeti kérdezőnek:
Te nem érezted azt, amikor kiírtad ezt a kérdést, hogy ezzel súlyosan megsértesz nagyon sok embert?
Elmondom az én álláspontomat. Erdélyi vagyok és eléggé tisztában vagyok az ezt illető viszonyokkal. Akármennyire próbálsz szembemenni a tényekkel és megformálni egy alternatív, illuzórikus, képzeletbeli világot, Erdélyben a mai napig kb. 1.2 millió, magát magyar nemzetiségűnek valló ember él. A nemzeti hovatartozás kérdése és az állampolgárság két külön fogalom. Az a baj, hogy te egy buborékban látod a dolgokat és fogalmad sincs, hogy mi a realitás az erdélyi magyarokkal kapcsolatban. Volt pár tapasztalatod és abból levontál egy nagyon agyhalott következtetést és ezt egy olyan provokatív kérdés formájában gyúrtad össze egy gyűlöletmasszává és nyomtad ki erre az oldalra, ami hagy néhány kívánnivalót maga után. Azt javaslom, hogy menj el Erdélybe, tölts el ott egy erdélyi magyar városban legalább 1 hónapot és utána gondold át mégegyszer a kérdésedet. Mégis milyen alapon hívsz te egy magyar anyanyelvű, magát magyarnak valló, magyar szokásokkal és identitással rendelkező embert románnak?
Az amit te tapasztaltál akár a barátnőd kapcsán, akár mással kapcsolatban az erdélyi magyarokról, az csak egy töredéke az összképnek. Ha hiszed, ha nem, Erdélyben a mai napig vannak magyar többséggel rendelkező városok, falvak, nem is kevés... A szórványban élő magyarok is tartsák magukat a magyar identitásukhoz. Annak ellenére, hogy nehéz dolguk van és egyre jobban megy az asszimiláció, még mindig az a jellemző, hogy tartsák magukat a nemzeti identitásukhoz. És ez a többség. Nyilván nehéz megtartani az identitásodat egy idegen országban, de ha tetszik, ha nem, van aki tartja magát ehhez. Ez van! Csak egy példa, ha már szóba hoztad Kolozsvárt... Kolozsvárral kapcsolatban az a helyzet a hogy 1940-ben Észak-Erdély visszatérésekor szinte 90%-os magyar lakossággal rendelkezett. Az hogy utána olyan szintű betelepítések mentek végbe, hogy ezek az arányok gyakorlatilag megfordultak, arról nem az ottlakó magyarok tehetnek. Én ismerek kolozsváriakat, elég sokat ahhoz, hogy tudjam mi a helyzet ott. Az van, hogy nagyon neveltetésfüggő, hogy ki milyen módon áll hozzá a dolgokhoz, de a többségre még mindig az jellemző, hogy tartják magukat a magyar identitásukhoz.
Egy másik kérdés: Az ország három részre szakadása során, a törökvész alatt, ami csaknem 150 évet tartott, az akkor török uralom alatt élő magyarok is feladták az identitásukat és töröknek kellett nevezni őket? Törökök lettek? Megsúgom: nem!
Én elsősorban azt javaslom, hogy:
1. Szégyelld magad, hogy a határontúli nemzettársaidat lerománoztad!
2. Tanulj magyarságtörténelmet és hozd magadat legalább alapműveltségi szintre!
3. Menj el Erdélybe több magyar városba és tölts el ott egy hosszabb időt és utána gondold át mégegyszer, amit kiírtál!
4. Gondolkodj, mielőtt kiírnál egy ilyen jellegű kérdést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!