Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hogy éltek az emberek vidéken...

Hogy éltek az emberek vidéken a tanyákon az emberek a tizennyolcadik század közepén, és végefelé?

Figyelt kérdés
Próbáltam felállítani a családfámat, és csak az 1800-as évek közepéig sikerült visszamennem. Kiderült, hogy nem volt az őseim között se nemes, de valószínűleg olyan sem, akinek lett volna valami mestersége. Főleg tanyákon éltek az alföldi pusztaságban, és földet műveltek és állatokat tartottak, vagy elmentek napszámba. El kezdtem belegondolni, hogy milyen életük lehetett abban az időben. Vajon mit csináltak a munkán kívül? Télen hogy teltek a napjaik, és hogy közlekedtek, mikor esett a hó? Azt felfedeztem, hogy szinte minden családnál nagyon sok gyerek született, 8-9 fő is többnyire, viszont nagy volt a gyermekhalandóság. Így 8-9 gyerek közül 2 gyerek legalább elhalálozott 5 éves kora előtt. Az biztos, hogy nem volt áram, és petróleum lámpával, vagy gyertyával világítottak. De amúgy is kis ablakú alacsony belmagasságú szobák voltak a tanyaépületeikbe. Biztos nagyon össze kellett húzniuk magukat, és lehet gyakran éheztek. Lehet többen aludtak egy ágyban, főleg a gyerekek. Gondolom a kútról hozták a vizet, és lavorból mosakodtak. És a kályhán melegítettek vizet a mosáshoz. Fura belegondolni, hogy a mai világhoz képest mennyi mindenük nem volt, és mégis lehet boldogabbak voltak mint ma sok család, mert azt kellett megszokniuk ami volt, illetve azzal kellett beérniük. Lehet, hogy mert sokan voltak egy családban, volt kisebb, nagyobb, mégnagyobb gyerek is, nem unatkoztak. Lehet a sötétben beszélgettek, vagy énekelgettek, amíg el nem aludtak. Majd korán keltek másnap, és indult a munka a gyerekeknél is, ha nem jártak iskolába. Bár nem tudom tudtak-e iskolába járni vidéken a tanyavilágban is?

okt. 11. 21:49
 1/1 anonim ***** válasza:

Lavórban mosdás, kályha- a tanyavilágban ezek zömmel 100 évvel később jelennek meg.

Vödör víz a mosdáshoz, kemence a fűtéshez.

Sokkal-sokkal alacsonyabb volt a komfortigény.

Iskolázás elvileg kötelező (4 osztály), az egyházak büntetik is a szülőt, aki nem járatja a gyereket. De ha kellett a munkás kéz, akkor nem ment és kész, főleg a lányok.

A napi életritmusuk a természetes fényhez igazodott, jóval korábbi ébredés, korai lefekvés.

A kikapcsolódás valóban az éneklés, beszélgetés, mesélés volt. Farsangban, esküvőn ereszd el a hajamat. Bár az egyház erre is figyelt.

Játékok a nagy fantáziának köszönhetően minden, amit találtak: faág, kukoricacsutka.

okt. 12. 11:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!