Hogyan változtak időben a magyarországi keresztnév-adási szokások?
Minap kint jártam a temetőben. Kicsit szétnéztem, és azt láttam hogy a régebbi sírokra "hagyományos" magyar keresztnek vannak írva. István, Sándor, Ferenc, József, Péter, stb.
Ilona, Mária, Erzsébet, Gizella, Piroska, stb.
Mikortól, és hogyan kezdtek el ezek a tipikus nevek veszíteni népszerűségükből, és párhuzamosan ezzel, "modernebb" keresztnek divatba jönni?
Ha korábbra visszamentél volna, akkor láthattad volna, hogy régebben is voltak "divatnevek", egy-egy településen egy ideig ugyanazok a nevek voltak használatban, utána elkezdett néhány új név bekerülni, késöbb ezek lehettek az elterjedtebben, amíg nem váltották le újabbak.
A mai divatos nevek akkoriban kezdtem elökerülni, amikortól lehetségessé vált nem magyar neveket is adni, illetve késöbb az állítólagos ösmagyar (amik nem is azok) nevek is divatba jöttek, majd a becenevek egy része is anyakönyvezhetövé vált.
Rengeteg ma megszokott név ezelött 30-40 évvel még különlegesnek, furcsának tartották, ma meg mások ilyenek.
Akkoriban az embereknek fontosabb volt az egyház. A katolikusok pl. olyan neveket választottak, aminek van védőszentje.
Ha régi anyakönyveket nézel, oda az 1840-es évek előtt nem magyarosan, hanem latinul írták be a keresztneveket. Pl. Mihály -> Michael, György -> Georgius, Pál -> Paulus.
A katolikusok többnyire közismert, internacionális neveket választottak, amiket egyszerű fordítgatni.
100 éve is voltak giccses divatnevek, amiket szinte csak abban az időben adtak, utána már nem nagyon.
Pl. Eulália, Apollónia, Alojzia, Jozefa
Folyamatosan, es nem csak ket csoport van, hogy "tipikus" es "modern". Pl. a 70-es evekben (mondjuk 1970-tol) a legnepszerubb nevek a Krisztina es a Zoltan volt, emellett Tamas, Peter, Zsolt, Attila, Andrea, Edit, Erika, Beata stb. volt. Ma mar furcsak. Raadasul akkor meg sokan csinaltak azt, hogy automatikusan a szulo keresztnevet adtak, tehat Eva es Laszlo gyermeke Laszlo es Eva lett. Azutan, talan 20 evvel kesobb jottek divatba a magyarosabb nevek, Csenge, Emese, Levente, es amit kulfoldi utjaikon vagy filmekbol megszerettek a szulok (Fanni, Regina, Norbert, Alexandra). Mivel altalaban a szulok izlese hatarozza meg, ezert folyamatosan valtozik.
Vannak statisztikak arrol, hogy melyik nevet melyik evben hany kisbabanak adtak, ott jobban latszik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!