Az eredeti, Shakespeare féle Rómeó & Júlia fent van valahol a neten, szandarab vagy film formájában?
A Leonardo Di Caprio-s verzió az eredeti szöveggel készült emlékeim szerint, csak a képi világ lett egy kicsit modernizálva.
Egyébként bármilyen Shakespeare darab filmes verziója a BBC gyártásában a leghűbb általában, a helyedben biztos rákeresnék, hogy a Rómeó és Júlia elérhető-e (sokat le is szinkronizált az MTV, a Dunán vetítették egy időben a késő esti programban). Én annó többet is láttam, nincs kizárva, hogy minden darabot megcsináltak, de a híresebbeket biztosan.
Ott kezdődik a dolog, a darabot Shakespeare korában, illetve halála után is átdolgozták. Tehát nincs igazán "eredeti".
Színdarab formájában lehet nagyjából hiteles adaptáció, és erről felvétel.
A film viszont film, ez körte és alma esete: Shakespeare nem film forgatókönyvet írt. Vannak feldolgozások, melyek közelebb állnak ahhoz, amit eredetinek gondolunk (pl. [link] de sosem 100%.
Én találtam egy 1606-os felvételt a Globe csatornáján. Nem az eredeti premierről készült, de talán megteszi:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!