Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szerintetek, hogyan derül ki...

Szerintetek, hogyan derül ki az, hogy valaki nemzetiségi?

Figyelt kérdés
Gondolva arra, hogy nem csak magyar, hanem más nemzethez tartozó, hogyan ébred rá valaki, illetve milyen jelei vannak szerintetek? Kösz!
2024. júl. 19. 12:19
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
54%
A nemzetiség egy adott állam területén az államalkotó nemzethez vagy nemzetekhez képest kisebbségben élő etnikai csoport.
2024. júl. 19. 12:44
 2/13 anonim ***** válasza:
3%
Úgy érted, cigány?
2024. júl. 19. 12:53
 3/13 A kérdező kommentje:
Nem teljesen...
2024. júl. 19. 13:13
 4/13 anonim ***** válasza:
27%
Hanem?
2024. júl. 19. 13:16
 5/13 hollófernyiges ***** válasza:
67%
Hát úgy hogy az anyukája, apukája azt mondja neki, hogy Gretchen, mi nem csak magyarok vagyunk, hanem németek is.
2024. júl. 19. 13:52
 6/13 anonim ***** válasza:
12%

Több dolog utalhat rá:

* Bőrszín, cigányoknál... habár vannak teljesen fehér bőrű cigányok is.

* Az utcán, boltban hallod, hogy egy idegen nyelven beszélnek maguk között.

* Az iskolában, munkában egy szokatlan keresztnévvel találkozol. Utánanézel, és nincs a magyar nevek között, hanem valamelyik nemzetiségi névlistán.

* Az egyik osztálytársad nyelvvizsgázik/érettségizik egy olyan nyelvből, amit az iskolában nem tanultatok.

2024. júl. 19. 19:45
 7/13 anonim ***** válasza:
54%
A szülőktől nagyon hamar megtanulják a gyerekek, hogy ők egy kisebbséghez tartoznak, és az is, hogy melyikhez.
2024. júl. 19. 19:47
 8/13 anonim ***** válasza:
26%
Ha megkérdezed tőle. Máshogy nem nagyon fogod megtudni, hogy valaki pl sváb-e vagy román-e
2024. júl. 20. 15:01
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Én huszonévesen tudtam meg, hogy részben román származású vagyok. Az asszimilálódott nagyapám már magyarul beszélt, nem volt román nemzetiségi identitása. A családnevünk magyar volt. A felsőfokú tanulmányaim során kezdtem gyanakodni. A nagyapám szülőhelyéről kiderült, hogy nagyrészt román falu. A vallás volt a leggyanúsabb: görög katolikus. A legérdekesebb dolgok most jönnek: megkérdeztem nagyapámat, letagadta. A nagyapám halála után a testvére viszont büszkén vállalta, hogy a család román származású, román népdalokat tanított nekem és román nyelvet alapszinten. Kiderült, hogy a dédszüleim otthon még románul beszéltek, de a gyerekeiket erre már nem akarták megtanítani. Ennek ellenére azok értették a román nyelvet. Apám elmondta, hogy a nagyapám már magyar akart lenni és szégyellte, hogy románnak született. Ezért nem beszélt erről soha és őt se tanította román nyelvre. A magyar nagymamám tudta, hogy román a férje. Később elváltak és a magyar nagymamám, aki szintén jól beszélt románul, mert erdélyi volt, próbálta apámat egy kicsit románul tanítani.

Az a vicc, ha nem megyek olyan szakra, ahol ezt tanulom, talán ma se tudnék arról, hogy egynegyed részben román vagyok.

Ez nem ritka. Olvastam nem egy olyan történetet, ahol valaki felnőttként tudta meg, hogy zsidó ősei is vannak, mert a holokauszt annyira traumatizálta a túlélőket, hogy sokan azt az utat választották, hogy ők többé nem akarnak zsidók lenni. Emiatt a gyerekük elől is eltitkolták a származást.

2024. júl. 20. 17:38
 10/13 A kérdező kommentje:
Konkrét arra gondoltam, ha érdekel a zsidó kultúra, akkor esélyes az, hogy a felmenőim között van zsidó? Vannak más etnikumú felmenőim is, az is kulturális érdeklődés után derült ki.
2024. júl. 21. 08:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!