Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Nem probléma, hogy sok népcsop...

Nem probléma, hogy sok népcsoportnak nincs nemzetállama?

Figyelt kérdés
Szerintem jobb lenne ha a népcsoportokat nem nemzetállamok, hanem mondjuk etnikum szerint csoportosítanánk. Nem igazságos szerintem, hogy van olyan népcsoport amelyiknek van nemzetállama, így az a népcsoport, nyelvjárás valószínűleg sokkal tovább fent fog maradni, míg a nemzetállammal nem rendelkező népcsoportokról meg fog feledkezni egy idő múlva a történelem, el fognak tűnni. Például ha a cionista zsidók kikényszeríthettek maguknak egy államot, ezzel az erővel például a cigányok is kikényszeríthetnének maguknak egyet. Nem lenne jobb ha nem lennének államhatárok, hanem csak etnikumok, közösségek?

júl. 11. 10:47
 1/7 Mansour ***** válasza:

Nekem nem probléma, nekik igen... :)

Sok dolog van a világban, ami nem igazságos. Egy csomó nyelv és népcsoport eltűnt már a történelem során. Sok szempontból jobb lenne ha nem lennének államhatárok, de az emberiség jelenleg még nem érett meg erre. A mai körülmények között nem lenne jó egyik pillanatról a másikra megszüntetni az államhatárokat.

júl. 11. 11:35
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Az államok soha semmilyen csoportnak nem jártak csak úgy. Állama annak lehetett aki képes volt megalapítani, fenntartani és adott esetben megvédeni azt, ennyi az egész.
júl. 11. 12:12
 3/7 A kérdező kommentje:

Szóval te a nyugati imperialista, az erősebb kutya baszik elvet vallod. De szerintem a világ ennél összetettebb. Nem csak az erősebb kutya kultúrája, világnézete, nyelve, történelme értékes, hanem az egész emberiségé, és egyik népcsortonak a történelmét, hitvilágát sem szabadna elfeledni, csak mert gyarmatosítva lett, vagy be lett olvasztva egy másik, többségben lévő népcsoportnak kikiálltott állam határai közé.

Amit leírtál világos, valóban ennyi az egész, ahogy megfogalmaztad, a kérdés nem is efelé irányult, hanem jó-e az, hogy ez így ennyi? Én értem hogyan voltak képesek államokat alapítani, de pont ez a probléma szerintem, hogy nem a nemzetállam kellene hogy meghatározza bizonyos népcsoportok etnikai hovatartozását.

júl. 11. 13:00
 4/7 Mansour ***** válasza:
100%

Most már nem lesz elfeledve, mert feljegyzik az etnográfusok. Persze ez nem nagy vigasz, de ez is valami. A történelem során rengeteg nép tűnt el teljesen nyomtalanul.

Nem jó így, de mit tehetünk? Progresszív irányból folyik egy támadás a nemzetállami keretek ellen, de ez még egyetlen kihalófélben lévő népen vagy kultúrán sem segített. Sajnos tényleg az van, hogy amelyik népben van akkora belső erő, hogy fenn tudja tartani a nyelvét, kultúráját, az fennmarad, akiben nincs, az beolvad. A nemzetállami keretek ebben nyilván segítenek, de az sem garancia. Az írek például hiába lettek független nemzetállam, nem tudták megmenteni a nyelvüket. Erőltetik, de ténylegesen feléleszteni nem tudják. És nagy valószínűséggel így fognak járni a belaruszok is.

júl. 11. 15:01
 5/7 anonim ***** válasza:

Nem, simán a realitást nézem. Se kivitelezhető, se fenntartható nem lenne egy rendszer, ami entikum alapján szelektálja az embereket.

júl. 11. 15:09
 6/7 Gál Gábor 2024 ***** válasza:
100%

A nemzetállam egy 19. századi, európai ideológia.

Indiában pl. sokkal fontosabb, hogy hindu vagy muszlim vagy, mint hogy árja vagy dravida.

júl. 11. 18:47
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
A Svájcban élő rätorománok évszázadok óta elvannak nemzetállam nélkül. Ez igazából akkor gond, ha diszkriminálják a nemzetállam nélküli népeket. Többnyire diszkriminálják.
júl. 14. 09:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!