Nem probléma, hogy sok népcsoportnak nincs nemzetállama?
Nekem nem probléma, nekik igen... :)
Sok dolog van a világban, ami nem igazságos. Egy csomó nyelv és népcsoport eltűnt már a történelem során. Sok szempontból jobb lenne ha nem lennének államhatárok, de az emberiség jelenleg még nem érett meg erre. A mai körülmények között nem lenne jó egyik pillanatról a másikra megszüntetni az államhatárokat.
Szóval te a nyugati imperialista, az erősebb kutya baszik elvet vallod. De szerintem a világ ennél összetettebb. Nem csak az erősebb kutya kultúrája, világnézete, nyelve, történelme értékes, hanem az egész emberiségé, és egyik népcsortonak a történelmét, hitvilágát sem szabadna elfeledni, csak mert gyarmatosítva lett, vagy be lett olvasztva egy másik, többségben lévő népcsoportnak kikiálltott állam határai közé.
Amit leírtál világos, valóban ennyi az egész, ahogy megfogalmaztad, a kérdés nem is efelé irányult, hanem jó-e az, hogy ez így ennyi? Én értem hogyan voltak képesek államokat alapítani, de pont ez a probléma szerintem, hogy nem a nemzetállam kellene hogy meghatározza bizonyos népcsoportok etnikai hovatartozását.
Most már nem lesz elfeledve, mert feljegyzik az etnográfusok. Persze ez nem nagy vigasz, de ez is valami. A történelem során rengeteg nép tűnt el teljesen nyomtalanul.
Nem jó így, de mit tehetünk? Progresszív irányból folyik egy támadás a nemzetállami keretek ellen, de ez még egyetlen kihalófélben lévő népen vagy kultúrán sem segített. Sajnos tényleg az van, hogy amelyik népben van akkora belső erő, hogy fenn tudja tartani a nyelvét, kultúráját, az fennmarad, akiben nincs, az beolvad. A nemzetállami keretek ebben nyilván segítenek, de az sem garancia. Az írek például hiába lettek független nemzetállam, nem tudták megmenteni a nyelvüket. Erőltetik, de ténylegesen feléleszteni nem tudják. És nagy valószínűséggel így fognak járni a belaruszok is.
Nem, simán a realitást nézem. Se kivitelezhető, se fenntartható nem lenne egy rendszer, ami entikum alapján szelektálja az embereket.
A nemzetállam egy 19. századi, európai ideológia.
Indiában pl. sokkal fontosabb, hogy hindu vagy muszlim vagy, mint hogy árja vagy dravida.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!