Általános műveltség fontos?
Nem, én teljesen feleslegesnek tartom.
Ugyan ez a helyzet velem is, SOHA senki nem kért meg hogy vonjak akár négyzetgyököt, vagy hogy mondjam el az X verset. Mi értelme is lenne?
Kitanultam a szakmámat, és boldogan élek. :)
Kontra: Leélhetsz nélküle egy életet simán, boldog és sikeres is lehetsz.
Pro: Ez egy kulturális kód, ami elengedhetetlen a komplexebb kommunikációhoz és mindahhoz, ami azzal jár.
- Mikor adták ki az Aranybullát?
- Nem tudom.
- Nem tudod!? De hisz ezt mindenki tudja, az alapműveltség része.
- Na jó, tudom, 1222-ben, de most te válaszolj! Mi volt a tartalma? Miért volt jelentős? Miért jött létre és milyen hatása lett a későbbi korokra?
- (Cirip-cirip…)
> Általános műveltség fontos?
Akinek fontos, annak fontos. Azt, hogy tudod, hogy mikor volt az I. világháború az lehet hasznos, hogy elhelyezd időben a történeteket. Nem feltétlenül kell a pontos évszámot tudnod, de azért az nem árt, ha tudod, hogy később volt, mint a mohácsi csata. De ennél fontosabb, hogy milyen esemény mit követett, minek mi lett a következménye. És nem, nem az a fontos, hogy tudd az események pontos időpontját vagy akár sorrendiségét, de az lehet hasznos, ha van egy átfogó, még ha kissé homályos összképed arról, hogy mi miért történt. Azért lehet ez hasznos, mert könnyebben felismerhetsz párhuzamokat a jelenkor történéseivel, így könnyebb helyesebben megítélned a jelenkor történéseit és könnyebb helyes személyes álláspontot kialakítani. „Aki nem ismeri a történelmet, arra ítéltetik, hogy újra átélje azt". Ha van benned igény, hogy értsd és jól értsd a világot, akkor az aligha képzelhető el valamiféle alapműveltség nélkül.
Azt sem kell pontosan tudnod, hogy mondjuk mi a paraffinok kémiai képlete. De azért mégsem árt, hogy tudod, hogy valamiféle kőolajszármazékról van szó és nem egy olasz zeneszerzőről. Az sem árt, ha tudod, hogy a víz egy háromatomos molekula, és nem, nincs neki DNS-e.
Nem kell ismerned a verseket oda-vissza. De hasznos lehet. Pl. középiskolában engem különösebben nem fogott meg József Attila. Később, felnőtt koromban viszont pont olyan hangulatban megtalált egy idézet, rémlett, hogy talán mintha ő írta volna, meg is találtam, elkezdtem olvasgatni és mindez az épülésemre szolgált. Nem azért, mert valamiféle praktikus haszna volt, hanem mert abban az életkorban és élethelyzetben mélyen meg tudott érinteni. Meg ha ismersz jó verseket, akkor jobban fel tudod ismerni, hogy egy vers – vagy pl. dalszöveg – zseniális-e vagy pocsék.
Nem kell, hogy tudd fejből a másodfokú egyenlet megoldóképletét. Persze ha úgy adódik, azért lehet hasznos, ha felismered, hogy itt másodfokú egyenletről van szó, és esetleg lehet érdekes, hogy az ilyeneknek sokszor nem egy, hanem két megoldása van. Vagy lehet hasznos, ha kamatokról van szó, akkor marad benned valamiféle íze annak, hogy milyen csalóka is a kamatos kamat természete. De nem is ez az igazán fontos. A matematika oktatása arra jó, hogy megtanít egy egzakt világban arra, hogy hogyan juss el egy problémától az ismert összefüggések mentén egy megoldásig. Ha nem is voltál túl jó benne, akkor is nagy valószínűséggel hasznodra van mind a mai napig ezen készséged gyakorlása, hiszen a hétköznapi életben ha nem is egy egzakt világban és nem is teljességében ismert összefüggések mentén – amitől ez néha nehezebb is –, megoldásokat keresünk a problémákra.
~ ~ ~
> Ha igen, fejlesztem.
Nem biztos, hogy ez célirányosan kell tenni. Az is jó, ha egyszerűen csak mindennek egy kicsit mögénézel. Mondjuk ha hallasz egy idegen szót, rákeresel és megnézed mit jelent. Ha szembe jön veled egy történelmi eseménynek az emlegetése, akkor szánsz rá pár percet vagy fél órát, hogy kicsit utánaolvasgass. Római számokkal találkozol? Érdekes lehet megnézni, hogy hogyan is alakult ki a római számírás, minek miért az a jele, ami.
Én pl. kimondottan azért szeretek ide járni és válaszolgatni, mert vannak olyan kérdések, amik számomra is kérdések, eddig nem is tudtam valamiről, hogy nem tudom. De megpróbálok utánajárni, közben én is tanulok valamit. Vagy amit tudok, azt is megpróbálom még jobban megismerni. A válaszírás is hasznos, mert van egy csomó dolog, amiről azt gondolod, hogy tudod, de mikor értelmes mondatokban kellene megfogalmazni, akkor rájössz, hogy az ismereteid nem is olyan alaposak.
Utolsó:
Nem, nem tudja mindenki. Én sem tudom, és igazából nem is érdekel. :)
Egészen pontosan mire mész azzal, hogy tudod mikor adták ki az aranybullát?
Viszont tudok neked lencsét tervezni, ha szürkehályog műtétre lenne szükséged, és még pénzt is kapok érte.
Az Aranybulla mire is jó akkor?
Szerintem az emberek többsége pont így van vele, mint te, kérdező.
De ha zavar az, hogy keveset tudsz, akkor fejleszd magad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!