Szerintetek mik a társadalmilag leghasznosabb munkák tevékenységek?
Mindig is fontosnak tartottam hogy társadalmilag értékes munkát végezzek, de az élet nem így hozta. Nem volt könnyű hátterem, konoly egészségügyi problemaim voltak. Könyvelő letttem, egyébként szeretem.
Rossz érzéssel tölt el hogy úgy érzem, a társadalmilag hasznos munkákat lenézik. Nem becsülik meg anyagilag, emberileg, túlhajszolják őket. Senki nem értékes munkára vágyik, inverz világot élünk.
Az Orvosokat, ápolókat még sokat megbecsülik. De a legfontontosabb az életben az élelmiszer, otthon, fűtés. Ezeket betanított munkások végzik többnyire kényszerből. Senkit nem ismerek aki növény vagy állatot termelne, villanyszerelő, vízszerelő, kőműves akarna lenni. Ezeket én is gyűlölném. Olyat sem ismerek, aki az állami infrastruktúrában akarna fizikai munkát végezni pl. villamos energia termelés, szemét szállítás, villanyhálózat karbantartása, tömegközlekedési eszközök karbantartása és vezetése, asztaltozás, stb...
A ruhák, cipők is fontosak. Elég puritán vagyok, de fontos hogy ne fázzunk. A tisztálkodás, higiénia. Ezeket a termékeket kb. indiai rabszolgák állítják elő pedig ezek nélkül télen megbetegednénk. Az ipar sem egy megbecsült szektor.
Őszintén nem értem kik és hogyan termelik meg azt amiből fenntartjuk magunkat. A korrupció egy másik téma, de alapból kik végzik ezeket a munkákat? A mezőgazdaságot, ipart, egy csomó mindent nem is lehet városban csinálni. Vidékre meg ugye senki nem vágyik.
Úgy érzem valami nagyon nem stimmel. Ebben az értelemben a munkaerőpiacnak én is rossz oldalán állok (pedig a könyvelő erősen hiányszakma). Az ismerőseim főleg szórakoztató iparban, bankszektorban, tőzsdén, irodában tevékenykednek. Akik látszólag csinálnak valamit azok is csak továbértértékesítéssel, szolgáltatás értékesítéssel foglalkozó cégek fogaskerekei.
Talán csak az én közegem ilyen. Meg a médiában ezt látom. Úgy érzem a mai értékrend nem fenntartható. Mikor jutunk el oda hogy jobban megéri rabolni mint termelni? Már most sem értem miből termeli meg ez az Ország a szükségleteit.
Persze a valóság nem ezt igazolja vissza. Lehet bármilyen elméletem, ha egyszer a gyakorlat működik. Többségünknek van fűtött fedél a feje felett, tud mit enni, van miben járnia, nem mezitláb jár télen, tud mit enni, kap valamilyen szintű oktatást és orvosi ellátást, van telefonja, internete, hűtője, pc-je...
Egyszerűen nem fér a fejembe hogy működik. Tényleg ilyen brutálisan hatékony a termelés? Elég ha ezerből egy foglalkozik ilyesmivel? Vagy én nem látom át.
Generalizált szorongás szindrómám van. Néha ráfeszülök ilyesmire, hogy egy érték nélküli világban vagyok egy értéktelen ember. Közben a piac erre rácáfol.
Nektek mi a véleményetek?
Most írtál egy kérdést amire mást válaszolnék mit a magyarázatra.
Minden munka hasznos társadalmilag. Minden munka kiszolgál egy igényt, vagy valamilyen szükséget. A mostani életünk nem hirtelen lett olyan amilyen. A gazdaság és a minden napi életünk működése, lépésről lépésre jött létre. Kereslet, igények- kínálat, szolgáltatás. Persze ez ettől még egy érzékeny szerkezet. Kicsit sem jó most jelenleg a helyzet. A félelmed amúgy valós. Egy gazdasági, társadalmi összeomlás simán bekövetkezhet egy nagyobb járvány, háború vagy globálisabb katasztrófa esetén. Ilyen esetben valóban fontosabb egy orvos vagy egy farmer vagy alapszükségletet teremtő munkás mint egy könyvelő. De a jelenlegi világban a te munkád is fontos.
Amúgy azt cáfolnám, hogy bizonyos általad felsorolt dolgokat senki se szívesen csinálná. És azt is, hogy senki nem vágyik vidékre. Mi számít vidéknek? Az egész országban van mezőgazdasági termelés.
Nagyon egyoldalúan látod a dolgot.
Azt mondod pl. hogy az élelmiszer alap, ezért az a fontos, aki megtermeli. Ok, de hogyan jut el az asztalodra? Logisztika rengeteg részből áll, ahol minden területhez kell szakember a fuvarozótól az informatikusig, aki a fizetési terminált üzemelteti.
(És igen, a könyvelés is idetartozik)
Egy valakit kivennél a kirakósból, és Te éhes maradnál, a fizikai munkás által megtermelt áru meg menne a kukába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!