Gondolkodtatok már azon, hogy hova tart a világ? Lehet, hogy 18 éves lányként más kéne, hogy érdekeljen, de sokszor eszembe jutott már ez a téma. Mi lesz így?
csak nem te is? :)
egyebként ebben is van vmi, de szerintem ez azért már kezd eldurvulni... mondjuk igen, valószínű, hogy 40-50 évvel ezelőtt ugyanezt mondták volna. de akkor még bőven volt hova... és most? hol lesz ennek a vége?
lesz egy nagy "BUMM", aztán kezdődik előlről?
Hát nem tudom, aki csak azt sugallja, hogy minden az anyákon múlik, az túloz.
Egyrészt rengeteg technikai újítás olyan módon, áttételesen változtatja meg az életünket, értékrendünket, hogy csak utólag vesszük észre, ha egyáltalán.
Másrészt a közgazdaságtan jelenlegi főáramú paradigmája mindent profittá akar változtatni, az emberiség ennek csak eszköze. Persze e mögött is emberek vannak, s az ő értékrendjük. Kérdés, hogy mitől várjuk a boldogságot, milyen módon akarjuk előállítani a jó társadalmat?
Ma a közgazdaságtant valami természetfeletti csodaként szemléljük, amely a végtelen gazdagságot, tehát az anyagi boldogságot ígéri mindenkinek. Illetve inkább azt sugallja, hogy Te akkor vagy igazán ember, akkor élsz helyesen, ha a legtrendibb termékeket veszed meg. A gyerekekre ez különösen hat, főleg hogy alkalmazott pszichológusok és egyéb igen képzett és tehetséges emberek készítik a reklámokat, amelyek általában arra nevelnek, hogy mindig vegyél újat, a régit dobd el, különben elmaradott vagy (arról néma csönd van, hogy ennek mekkora környezeti és társadalmi ártalom van a másik oldalán). Ez egy világkép, egyfajta "meghatározása" az emberi boldogságnak. Jellemezhető a sebességével, az ingergazdagságával is, amihez képest az emberi beszéd (tanár, szülő) lassú és szürke.
Egyébként a közgazdaságtan újabb irányzatai foglalkoznak a kérdéssel, hogy vajon nagyobb fogyasztás nagyobb boldogságot jelent-e, asszem Happiness economics -nak hívják e tudományt.
Az emosokról keveset tudok, nemrég fedeztem fel, hogy van ilyen kategória, akkor néhány blogot megnéztem, azok között némelyiken volt igény arra, hogy értékes életet éljen az illető. A kinézet az meg egy dolog, mi szakadt farmerban jártunk, és most egész tűrhető rendes ember lettem azért, bár anyám ájuldozott anno ettől. :)
A fiúk nőiesedése sok mindentől lehet, van egy elég meredek magyarázat is, amiről keveset beszélnek főműsoridőben: A műanyag csomagolóanyagok formálhatóságát elősegítő anyag könnyen kioldódik, s ha sok jut belőle az emberi szervezetbe, az azért rossz, mert hasonlóan viselkedik, mint a női hormon. A fiúkat nőiessé teheti, a lányoknál méhen kívüli menstruációt okozhat. Tralala.
Egy hasonló hatású bájos kukorica védő vegyszer nyomán sok hermafrodita kétéltűt találnak egyesek.
Ezt nálam tudományosabban elmondja Darvas Béla (MTA) a virágot Oikosnak című könyvében.
Rácz József legfontosabb kutatója a deviáns kultúráknak Magyarorszgáon, a lakótelei fiatalokat is vizsgálta, nagyon érdekeseket ír, érdemes olvasni. Csak egy példa: A legtöbb szegény családból származó fiatal érzi, fél attól hogy nem lesz esélye hogy elérje azt az életszínvonalat, amit elégségesnek vél, ezért mindenféle módon lázad és rongálja ezt, mivel hogy ha neki vélhetően nem lesz jó, hát másnak se. - Na ez csak az én interpretációm, tehát tessék elolvasni! Ha ez így van, akkor ez azt jelenti, hogy drága kapitalizmusunk, ami a versenyt helyezi középpontba csak a győztesekkel foglalkozik, sőt még velük is csak nagyon szűklátőkörűen, hisz nem foglalkozik azzal, hogy ha valaki kiemelkedik a többi közül, akkor a többi alul maradott egyre jobban fogja veszélyeztetni az ő többletét, s többletéből egyre többet kell költenie saját biztonságának megőrzésére.
A GDP növekedésére úgy szoktak hivatkozni, mint a Mennybe vezető útra, az alábbi szöveg nem ezt teszi:
Hogy miért egyre nehezebb munkát találni, azzal kapcsolatban érdemes elolvasni Gyulai Iván tanulmányát:
A végére egy kis jó:
Találtam egy tök jó könyvet: Kristen Nicholson-Nelson: A többszörös intelligencia címmel, ami a gyerekek fejlesztéséhez ad feladatokat, ötleteket. + fejlesztok.hu + kornyezetineveles.lap.hu
Nem olvastam el a hozzászólásokat, csak azt szeretném jelezni, hogy bárcsak lenne egy ilyen értelmes barátnőm.
36ff
Utólag vettem észre, hogy 2009-es kérdés. :D Úgyhogy meglepett a kedves kérdező reakciója, hogy még olvassa a hsz-eket e kérdésénél. :)
Hmmm... azért azt hozzáteszem: 10 évvel fiatalabbnak szoktak nézni engem, mivel "gyermekarcom" van. :) Ha gondolod, nálam nyitva a kapu. :) Bár ritkán találok még 23 éves kor előtt is lelkileg, szellemileg kellően érett hölgyet úgy általában is, sajnos (pláne társnak nehezen jött össze eddig ilyen), de , mondom, te már 18 évesen is nyitott szellemiségűnek tűntél ezek szerint (pozitív értelemben) szóval ez esetben az életkor köztünk ne jelentsen akadályt... ;) Ha szabad vagy, és tennél egy próbát, klikkants mail írásra a hsz-emen. :) Ha úgy érzed. :) (Itt privizni nem szoktam, nem biztos, h észreveszem, de az email-t néhány napon belül igen.)
Üdvözlet a hölgynek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!