Ugyanúgy viselkedsz a gazdag barátaiddal, mint a kevésbé jómódúakkal?
Az attól függ, hogy ők hogyan viselkednek velem szemben!
Az "Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten" elvet gyakorlom! A legnagyobb tisztelettel viselkedek a nálam szegényebbel szemben, ha tőle is ezt kapom, de elküldtem már az anyjába dúsgazdag képviselőt is!
Picit gyanús, hogy két éve egyfolytában kitérnek a személyes találkozás elől... pedig ugyanúgy beülnék egy gyorsétterembe, nincs igényem csilivili helyeken pöffeszkedni. Persze megsértődhetnék, hogy miért kerülnek, de 6-8 éves barátságokat nem rúgnék fel nyomós ok nélkül. Tény, hogy vannak programok, amiket nem tudnának kifizetni, de ilyenekre nem is invitáltam őket, de ezenkívül mit tehetnék? Őrület, hogy együtt nőttünk fel, most meg én lettem a mumus...
Köszönöm a válaszokat, és ha valakinek van ezzel kapcsolatos tapasztalata, kérem, hogy ossza meg velem, fontos lenne tudnom, hogy mit várnak tőlem...
Igen, bár nem nagyon vannak gazdag barátaim. De nálam az dönt, hogy valaki mit hord vagy mennyire gazdag. Általános iskolás koromban voltak igazán gazdag barátaim, és csak azért maradoztunk el egymás mellől, mert másik városba mentünk később iskolába, ők külföldre, ott is maradtak.
Ellenben te, gondolom én, nem költöztél külföldre, nem értem a barátaidat.
Hát ez nem egy egyszerű dolog és a jelenség tényleg valós. Egyszerűen arról van szó, hogy egy hirtelen jobb módba csöppenő ember életvitele, igényei az elején még nem, de idővel és folyamatában minőségileg változik. Ez a változás egyúttal "társadalmi", értékrendi szakadékot teremt, aminek az oka általában a másik fél (a többi ember). Oka egyrészt anyagi, másrészt az emberi féltékenység (nekem miért nincs ennyi), kisebbségi komplexus (mit szól majd, ha én nem tudok elmenni, mert nincs rá pénzem?), megfelelési kényszer (inkább nagyzolok, vendéglátózok, üres laptoptáskával mászkálok).
Lásd az egyszerű példát, te elkezdesz manikűröshöz járni, iszappakoltatni, nívós vendéglátóegységekbe mész, aztán ezekről mesélsz is, sztorizgatsz. Aki ezt hallja, és egyébként nem teheti meg, annak ez kellemetlen. Tudja ő, hogy nem hivalkodni akarsz vele, de mégis kellemetlen. Idővel a napi rutinod az ő havi keresetével ér fel és ez hosszú távon komoly ellentétet képez.
Természetesen ez nem mindenkire igaz, nem akarnék általánosítani, de tapasztalatom szerint ez az átlagos. Aki mégis melletted marad, az vagy elég érett mentálisan, hogy a köztetek lévő anyagi különbségek ellenére egyenlőként kezeljen önmagával, vagy a rosszabb, érdekből teszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!