Az angol vagy a német arrogánsabb nép?
Ez a kérdés azért baromság ahogy van, mert:
1. először is nem is létezik olyan hogy "nép", ez csak egy fogalom aminek nincs a valóságban megfelelője. Picit is megbolygatod, széthullik. Pl kör sincs a valóságban, csak az ideák világában. Ki tartozik bele pl a magyar népbe? Minden ember másokat venne bele, nincs konszenzus. Van aki a romákat beleveszi, van aki nem. És mi van a félromákkal? Negyed? Nyolcad? Honnantól szamít a magyar népbe? Mi van a "magyarosított nevűekkel"? Zsidó magyarokkal? Határon túliak? Pl Amerikába emigrált magyarok gyereke akinek csak amerikai állampolgársága van de tökéletesen beszél magyarul? Ő beletartozik? És Fekete Palkó? Vagy egy kínai aki magyar állampolgárságot szerzett? Vagy a gyereke aki ide is született? Ezekre szinte mindenki másképp válaszolna. Van aki már a másik pártra szavazót is kizárná a magyar nép fogalmából, van aki "csak" a külföldön letelepedőket.
Az én nagyszüleim közül csak egy született Magyarországon, az is most már Románia. Én viszont magyarnak születtem, a nagyszüleim születési országaiban soha nem is jártam. Én magyar vagyok vajon?
Az olyan "népek" mint az angol, még ennél is bonyolultabbak, mert nagyon durván keveredtek össze-vissza, nagy fokú a bevándorlás, vannak afrikaiak vagy indiaiak akiknek már a dédnagyszülei is Angliában születtek. Pláne hogy ott még keményebb történelem van a skótokkal, írekkel, welsziekkel, már a királyi családjuk is német eredetű :)
A német is hasonló, meg hát az osztrákot, német svájcit belevennénk-e? Miért igen és miért nem?
Szóval hogyan is tudnánk bármit mondani egy népről amikor azt se tudjuk biztosra hogy egy néphez ki tartozik?
2. Még ha meg is tudnánk egyezni abban hogy ki tartozik egy néphez, sőt még abban is megegyezünk hogy a nép embereinek 80%-ára kell igaznak lenni egy sztereotípiának, hogyan tudnánk megmondani hogy pl "arrogáns"-e ez az ember, a másik meg nem? Vannak viselkedések szituációkban, amiket sokan arrogánsnak neveznének, de lehet hogy sokan nem.
3. Még ha ebben is sikerülne megegyezni, mennyi ilyen viselkedés után neveznénk egy embert arrogánsnak? Ha az idő 51%-ában arrogáns? Van aki a haverjaival úgy viselkedik, de a családjával nem. Ő arrogáns?
4. Az emberek folyamatosan változnak, fejlődnek, tapasztalnak. Egy ember lehet fiatalkorban arrogáns, de később nem.
5. Ha kialakul az emberben egy sztereotípia, hajlamos azt mindenhol igazolva látni. Olyan "szemüvegben" jár. Ha a németekről pl ezt gondolod, minden megnyilvánulásukban az arroganciát véled felfedezni, akire meg sehogy se illik rá, azt elkönyveled kivételnek ami erősíti a szabályt. Még ha több is van belőlük mint az arrogánsakból. Ezt hívják megerősítési torzításnak.
Szóval az ilyen sztereotípiák teljességgel valótlanok minden esetben, a fent felsorolt okokon túl még sok más miatt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!