Miért vannak a vidékiek ennyire Budapest ellen?
Úgy beszélnek egyesek Pestről mintha valami élhetetlen szar lenne, miközben azért 2 millióan csak túlélik valahogy a mindennapokat. Itt van minden, ha hajnali 2kor akarsz KFC-be menni, akkor mész, nem is kell kocsival, mehetsz 6-os villamossal, így benzin pénzt is spórolsz. Mindig találsz nyitva boltot, nagyon sok szórakozási lehetőség van, nem beszélve a munkalehetőségekről. Ha nem különleges munkád van, hamar találsz új helyet, ha a jelenlegi nem tetszik. És még sorolhatnám.
Fültanúja voltam egy olyan beszélgetésnek, ahol egy vidéki ember megkérdezett egy kisgyereket, hogy pesti vagy vidéki gyereknek jobb lenni (honnan tudná, hiszen ő mindig pesti volt). És a felesége mondta hogy VIDÉKI VIDÉKI. Pestről nem tudsz kijönni a dobozból. Ezt mondta hogy dobot :D Gondolom arra gondolt, hogy társasházban laknak és nem kertesben. Én is társasházban nőttem fel és nem érzem a kertes hiányát, sőt soha nem is akarok kertesbe költözni. Jó gyerekkorom volt. A kertben nem játszottam, de a játszótéren, parkban, otthon vagy mások lakásán igen. Én nem is érzem rossznak a levegőt, ha valaki ezzel jönne, nem is minden kerületben van, de gondolom én hozzá vagyok szokva.
Csak az a különbség, hogy én megértem azt is, ha valaki a vidéket szereti, nem beszélek le róla senkit és főleg nem mondom, hogy rossz ott felnőni.
Amúgy meg nem véletlenül jön fel Pestre a legtöbb fiatal egyetemre és aztán itt is telepszik le.
Ezért, amiket írsz :D
Képzeld vidéken is vannak gyorséttermek és tömegközlekedés is! Én is ehetnék ilyen szart éjjel 2-kor is. Sőt, van, amelyikhez még tömegközeledés sem kell, mert gyalog is elérhető.
Nem Budapest a világ közepe.
Szerintem ez csak az orbáni hergelés miatt van. Meg kell osztani lehetőleg minél több "csoportot", és egymás ellene fordítani, hogy semmiképp ne a kormányra haragudjanak, mindenki inkább utálja egymást.
Ezért van a Budapest -vidék ellentét,
Jobb oldal -bal oldal ellentét,
magyarok - EU országok,stb.
Ez egy régi szemétség, csak működik. Az embereket nagyon könnyű megvezetni, megosztani.
A sok buta szűklátókörű ember miatt van. Mindenhol akad belőlük, nyimván pesten is. Sok vidékinek az a kép alakult ki, amikor a butább réteg azt hiszi, hogy ő attól okosabb és intelligensebb lesz, mert pesten lakik.
Én éltem Bp.-en. Nekem konkrétan azokkal a kollégákkal volt problémám, akik odajöttek a pampáról, és pl. engem néztek hülyének, amikor mondom, hogy hátha egyik villamos megelőzi a másikat, mert az már nem fért bele a borsónyi agyukba, hogy Bp.-n van olyan, hogy 2 sínpár párhuzamos utcákban fut több kilométeren, majd találkoznak, és közös vonalon menne tovább.
Tipikus esete, amikor a szar a polcra kerül, akkor már lekvárnak gondolja magát.
> Úgy beszélnek egyesek Pestről mintha valami élhetetlen szar lenne
Hogy mi élhető és mi nem, azt mindenki a saját, megszokott környezete alapján ítéli meg. Én pl. győri vagyok, ami Budapestről nézve vidék. Innen nézve meg sok embernek a falu az, ami *A* vidék, mi a város vagyunk.
Minden érmének két oldala van. Az, hogy hajnali 2-kor el tudsz menni a KFC-be, annak az a pozitívuma, hogy tényleg van rá lehetőséged. A negatívuma meg az, hogy azon az áron tudsz elmenni, hogy van tömegközlekedés, hogy a kereslet miatt érdemes nyitva tartania, ami viszont azzal jár, hogy hajnali 2-kor nagyobb forgalom, zaj van, mint egy vidéki kisvárosban szombat délután. (Nyilván ez Budapesten is kerület függvénye azért.)
Neked ott a 6-os villamos, amivel könnyen el tudsz menni a KFC-be. Nekem meg nincs szükségem rá, mert 10 perc sétányi távolságra van.
Megint kerület függvénye persze, de Budapest belsőbb kerületeihez képest én meg le tudok menni hajnali 2-kor sétálni úgy, hogy viszonylag csend van, nem állít meg senki, nem kell kerülgetnem embereket. Egy kisvárosban, faluban meg ki tudsz ülni a kertbe a tücsökciripelést hallgatni.
> Ha nem különleges munkád van, hamar találsz új helyet, ha a jelenlegi nem tetszik.
Ennek az érmének is van másik oldala. A munkáltató is hamar talál új dolgozót, ha a munkád nem tetszik.
~ ~ ~
> Fültanúja voltam egy olyan beszélgetésnek, ahol egy vidéki ember…
Van az a budapesti, aki egyetért azzal, hogy Budapest élhetetlen. Van, aki ezért el is költözik onnan, vagy tervezi az elköltözését.
Van az a vidéki, aki szerint Budapest sokkal több lehetőséget kínál mindenféle területen. Van, aki ezért oda is költözik, vagy tervezi azt.
Ők a csendesebbek, ezért ők kevésbé tűnnek fel.
Viszont a lenézés mindkét oldalról megvan.
Van az a budapesti, aki szerint majd' minden vidéki suttyó, műveletlen igénytelen paraszt. Meg van az a vidéki, aki szerint a budapestiek többsége semmihez nem értő, beképzelt sznob. Egy vidéki betondzsungelnek látja Budapestet, egy budapesti meg sárdagonyának a vidéket. Nyilván ezek mind-mind szélsőséges meglátások, és mindenkit a másik szélsősége irritálja.
~ ~ ~
> Miért vannak a vidékiek ennyire Budapest ellen?
vs.
> Csak az a különbség, hogy én megértem azt is, ha valaki a vidéket szereti, nem beszélek le róla senkit és főleg nem mondom, hogy rossz ott felnőni.
Ez is érdekes kérdés. Te, mint budapesti a budapestieket sokszínűnek látod, a te véleményed cizellált. A vidékiek meg egy homogén masszának tűnnek neked, akik úgy en bloc Budapest ellen vannak.
Ez érthető persze, de vedd észre, hogy ez úgy hat egy vidéki számára, mint ahogy számodra hatna az, ha találkoznál egy kérdéssel, hogy „Miért vannak a budapestiek ennyire a vidék ellen?”, amiben van egy olyan kijelentés, hogy „Csak a különbség annyi, hogy én megértem azt is, ha valaki Budapestet szereti, nem beszélek le róla senkit és főleg nem mondom, hogy rossz ott felnőni”. Ha úgy olvasod, ezt is tud arrogánsnak tűnni.
~ ~ ~
> Amúgy meg nem véletlenül jön fel Pestre a legtöbb fiatal egyetemre és aztán itt is telepszik le.
Ugyanúgy nem véletlen, hogy sok budapesti meg az agglomerációba, vagy vidékre költözik. Amúgy ebben van életkori sajátosság is. Tizen-huszonévesen érték az, ha egy pezsgő éjszakai élettel rendelkező városban/városrészben élsz. Mert az életkorból fakadóan ez a szempont magas prioritást élvez. 30–40 évesen meg már annyira nem akarsz éjszakai életet élni, de mondjuk van egy gyereked. Mindjárt felértékelődik a tisztább levegő, a nyugalom, a természet közelsége, a biztonság, amely szempontok alapján meg lehet, hogy a vidék – mondjuk egy hangulatos kisváros – felé billen a mérleg.
~ ~ ~
De ahogy írtam, minden érmének két oldala van. Budapestnek is megvannak a maga hátrányai és megvannak az előnyei, megvannak a veszélyei és megvannak a lehetőségei is. Ahogy egy vidéki nagyvárosnak is. Meg ahogy egy vidéki kisvárosnak is. Meg ahogy a kis falunak is. Nyilván a magad választása esetén a hátrányokkal már megtanulhattál együtt élni, így az előnyeit, lehetőségeit fogod inkább hangsúlyozni. A másikban meg ezek hiányát fogod inkább látni, és az előnyeit fogod jelentéktelenebbnek vélni.
Mert nem szeretik a emberek a zajt, a koszt, a pörgést általában.
Azt sem, hogy rengeteget kell utazni, hogy a város egyik feléből a másikba egy órát is elbuszozol, lejárod a lábad, büdös van, sok a csöves.
Magsasak az árak, drága az albérlet.
Ehhez képest egy vidéki életnek megvannak ezek az előnyei - meg vannak más hátrányai is persze. De vidék nem egyenlő a faluval, ez is egy sztereotípia azért. :D
Sokan többre becsülik a csendet, időben lefekvést, élhető léptékű települést, saját magadnak megtermeled az élelmiszert, ilyesmi.
Plusz van - illetve volt, most már azért csak kikopik, hiszen felhígult a lakosság - egyfajta budapesti arrogancia, amivel lenézik a vidéket s a vidéki embereket.
üdv: Egy vidéki, aki nagyon szereti Pestet, főleg azokat a dolgokat, amiket fent felsorolt. :)
#5 Fun fact, hogy 15 évesen olyan este 10 körül a Batyi parkban voltam két barátnőmmel, egy férfi elővette az álló f.aszát és elkezdett felénk jönni. El tudtunk rohanni szerencsére.
De ez csak érdekesség, értem amit mondasz és felpontoztalak téged és a 6ost is :D
8. Ilyen a 90-es években is volt vidéki városban (megyeszékhelyen).
Mi leköptük a faszát és otthagytuk.
9. Pont ez a kommented mutatja, hogy mennyire tipikus közönséges vidéki vagy.
Én már a fél világot bejártam, de sosem jutna eszembe kollektívan csoportokat begyöpösödöttnek minősíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!