Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért lenne tragédia, ha...

Miért lenne tragédia, ha beteljesedik egy vágy?

Figyelt kérdés

Amióta van közösségi média, azóta felütötte a fejét az önjelölt tanítósdi és az idézetmánia.

Ez sokszor szembe jön velem: "A világon csupán két tragédia van. Az egyik az, ha valaki nem tudja megszerezni azt, amit akar, a másik az, ha megszerzi." /Oscar Wilde/

Az illető szerző a XIX. század második felében, Írországban volt író, költő.

Eleve egy más korszak, más kultúra, de oké, ezen emelkedjünk felül. Azt sem tudom, hogy milyen szövegkörnyezetben íródott ez. De ezen is emelkedjünk felül.

Kérdésem: ha valakinek beteljesedik egy vágya, megszerzi, amire vágyik, az miért lenne tragédia? Lehet, hogy én vagyok furán huzalozva, de tényleg nem értem.

2023. jún. 18. 16:56
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha valaki - teszem azt - diktátor akar lenni.

Ha nem teljesül a vágya, az neki tragédia. Ha beteljesül a vágya, az nekünk tragédia.

2023. jún. 18. 16:59
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Mert ezzel elvész a késztetés.

Az illető beletesped a jóba, és ezután már nem csinál semmit.

2023. jún. 18. 17:42
 3/7 A kérdező kommentje:

"Az illető beletesped a jóba, és ezután már nem csinál semmit."

És az miért baj?

2023. jún. 18. 19:07
 4/7 anonim ***** válasza:
62%
Mert ha ezt mindenki megteszi, leáll a világ.
2023. jún. 18. 19:19
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Úgy gondolom, nem érted az idézetet. Nyilván számos ember van, akinek egyik se tragédia, sőt, mindegyiket meg tudja élni jól.

Azonban vannak emberek, akik a) elviselhetetlennek tartják, ha valami nem teljesül. b) ha teljesül, nincs újabb gondolatuk, ezért halálra unják magukat.

Igen baj, ha beletesped. Van olyan mondás is, könnyen jött pénz könnyen vész el. Kérdezz néhány lottó nyertest. Hatalmas öröm az ötös, aztán jön a gond, mikor minden szimpla titkos vágyát kielégítette. mert nem jut eszébe több, mert elfogy és utána keserves az élet. És legfőképp, mert roppant unalmas. Ez nem azonnal jön elő, hanem évek múlva. és ekkor már esély sincs váltani, és pokol az élet.

Sokan ezt akkor se értik, ha belekerültek és tényleg pokol. Akkor is valaki más a hibás.

2023. jún. 18. 23:57
 6/7 NTBS ***** válasza:

Fordítsd át a mindennapokra.

Jó-e ha egy pedofil, gyilkos megéli a vágyait.

2023. jún. 19. 07:31
 7/7 A kérdező kommentje:
A pedofilnak vagy az áldozatának?
2023. jún. 20. 08:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!