Ki ismeri ezt a dalt?
Sziasztok!
Van egy dal, amit még az iskolában tanultam. Állandóan eszembe jut a dallama, nem hagy nyugodni.
Igazság szerint csak az első verssorra nem emlékszem.
Az interneten megtaláltam ezt a dalt, de az első sora - Serkenj fel kegyes nép - szerintem nem így van.
Talán valaki segítene?
.................
Mosolyog az hajnal
Aranyos szárnyakkal
Repdes, mint egy angyal
Ennyit tudok belőle
Valószínűleg igazad van.
Ha Kodály Zoltán gyűjtötte, akkor ez lesz az eredeti.
Köszönöm válaszod
"Ha Kodály Zoltán gyűjtötte, akkor ez lesz az eredeti."
Nem feltétlen.
Ez egy népdal, amire az a jellemző, hogy nincs állandó szövege. Folyamatosan változik, az éneklők kénye-kedve szerint, ahogy jobbnak találják, vagy ahogy emlékeznek rá. Aki hallja, az már így fogja megtanulni, és lehet, hogy ő is változtat rajta, ha mondjuk úgy látja, hogy nem annyira jön ki így a dallam.
Mindent összevetve, a népdaloknak sok változata van, minden faluban máshogy tudják. Kodály leírta az egyiket, de ettől még volt száz másik változat.
Hm. Most elgondolkodtattál.
Az az igazság, hogy emlékszem erre a népdalra, de a "kegyes nép" kifejezés nem mond nekem semmit, olyan erőltetettnek találom.
Valahogy gyerekkoromban nem hiszem, hogy így énekeltük volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!