Ki ismeri ezt a dalt?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Van egy dal, amit még az iskolában tanultam. Állandóan eszembe jut a dallama, nem hagy nyugodni.

Igazság szerint csak az első verssorra nem emlékszem.

Az interneten megtaláltam ezt a dalt, de az első sora - Serkenj fel kegyes nép - szerintem nem így van.

Talán valaki segítene?

.................

Mosolyog az hajnal

Aranyos szárnyakkal

Repdes, mint egy angyal

Ennyit tudok belőle

2023. ápr. 6. 13:26
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Ismerem :)

[link]

2023. ápr. 6. 13:39
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy a fejedben nagyon hasonlít egy másik népdalra, azért gondolod, hogy nem ez az első sora.... (előző voltam)
2023. ápr. 6. 13:41
 3/6 A kérdező kommentje:

Valószínűleg igazad van.

Ha Kodály Zoltán gyűjtötte, akkor ez lesz az eredeti.

Köszönöm válaszod

2023. ápr. 6. 14:22
 4/6 anonim ***** válasza:

"Ha Kodály Zoltán gyűjtötte, akkor ez lesz az eredeti."

Nem feltétlen.

Ez egy népdal, amire az a jellemző, hogy nincs állandó szövege. Folyamatosan változik, az éneklők kénye-kedve szerint, ahogy jobbnak találják, vagy ahogy emlékeznek rá. Aki hallja, az már így fogja megtanulni, és lehet, hogy ő is változtat rajta, ha mondjuk úgy látja, hogy nem annyira jön ki így a dallam.

Mindent összevetve, a népdaloknak sok változata van, minden faluban máshogy tudják. Kodály leírta az egyiket, de ettől még volt száz másik változat.

2023. ápr. 9. 08:41
 5/6 A kérdező kommentje:

Hm. Most elgondolkodtattál.

Az az igazság, hogy emlékszem erre a népdalra, de a "kegyes nép" kifejezés nem mond nekem semmit, olyan erőltetettnek találom.

Valahogy gyerekkoromban nem hiszem, hogy így énekeltük volna.

2023. ápr. 9. 10:28
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm válaszod.
2023. ápr. 9. 10:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!