Mit gondoltok erről a Veszprém-megyei katasztrófáról?
"Köszönöm a részletes választ is! Régen volt kémia óránk és semmire nem emlékszem belőlük, akkor is kb nulla amit tanultunk :(
Igazából a radioaktivitástól én személyszerint nem tartok, egyrészt budapesti vagyok, másrészt nem atomkatasztrófa történt. Ha felrobbant volna Paks (amit kétlek, hogy megtörténne) akkor rettegnék. Amúgy a tévé is sugároz minimálisan pedig a szobában van.. legalábbis ha jól tudom :)
Viszont a magas pH érték miatt nagyon aggódom, mert egyrészt ökotudatos is vagyok, meg ugye felmerül az emberben ilyenkor hogy milyen hatásai lesznek a környezetre, a területen élőkre, meg a Dunára stb. Meg ugye a gipszes pH visszaállítást csak laboratóriumban tesztelték eddig. Kíváncsi vagyok mi lesz a végeredmény...
"
Mit gondoltok ennek az ember válaszáról?
Ezen nagyon kiakadtam:
"ENNYI MARHASÁGOT ÖSSZEHORDANI ALAPVETŐ KÉMIAI ISMERETEK HIÁNYÁBAN AZÉRT MÁR TÚLZÁS! MIÉRT KELL A KÉRDEZŐT FÉLREVEZETNI? EGYIK FELSZÓLALÓ SE MONDOTT KÖZEL SE IGAZAT KÉMIAILAG TELJESEN NONSZENSZ A HÁROM ÍRÁS.
A vörösiszap nem rádióaktív csak annyira amennyire a világon bármelyik ásvány! Semmiféle nehézfém ionok nicsenek benne mivel egyedül a nátronlúg ionos az összes többi alkotó vízben oldhatatlan. Az iszapot nem lehet közömbösíteni! A gipsszel csak a lúg pH-ját lehet csökkenteni mivel a gipsz CaSO4*2H2O részlegesen reakcióba lép a NaOH-al és kalciumhidroxid + nátriumszulfát keletkezik ami már nem olyan maró.
Szóval egy kb. 800 lakosú település Kolontár.
Ami nekem is nagyon felháborító (pedig már pesti vagyok), hogy a katasztrófa óta arról szóltak a hírek, hogy mikor fogja elérni a Dunát a szennyezés....Mintha a Duna-mentén valami felsőbbrendű lények laknának... Undorító! Természeti értékekről, természetvédelem alatt álló területekről is van szó! Én is helyeslem a terület kiürítését, az emlékhelyet tényleg megérdemelnék az áldozatok. Kárpótlásról, felelősségre vonásról, további megelőző intézkedésekről lemondani nem szabad! Nagy feladatot kapott most az új kormány. Remélem, tenni fogják a dolgukat!
Már nem mondja sem a tények,sem a Hiradó nem tudom miért! :( Majd este szerintem...
Amúgy szerintetek kb mennyi idős lehetek?
8? Annyi idősen szerintem még nem tudtam volna így írni..
Meg hát sok osztálytársam nem is hatja meg ez az egész akkor egy 8 éves gyereket??
Tippeljetek csak..
Amugy honnan jött hogy 8?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!