Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit gondoltok erről a Veszprém...

Mit gondoltok erről a Veszprém-megyei katasztrófáról?

Figyelt kérdés
Mi is érintettek vagyunk kicsit.. Mert a Marcalba is benn van meg nem lakunk messze..
2010. okt. 7. 13:52
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:
Mert tudom hogy sokan hajléktalanok lettek de ember életekbe is kerültek
2010. okt. 7. 14:29
 12/33 anonim ***** válasza:
100%
2004-ig a vörösiszap veszélyes hulladéknak számitott. A szocik érdekeltségébe sok ilyen üzem került, ezért, amikor hatalomra kerültek, 2004-től ezt megváltoztatták, és onnantól ez már nem a veszélyes kategória, ezért nincsenek olyan szigorú előirások! Ezért mondja szemrebbenés nélkül a vezérigazgató, hogy ez nem veszélyes!! Ez a legfelháboritóbb gátlástalanság, amikor már a törvényeket is a saját érdekükbe hozzák, nem törődve az emberéletekkel :(
2010. okt. 7. 14:40
 13/33 A kérdező kommentje:

"Köszönöm a részletes választ is! Régen volt kémia óránk és semmire nem emlékszem belőlük, akkor is kb nulla amit tanultunk :(

Igazából a radioaktivitástól én személyszerint nem tartok, egyrészt budapesti vagyok, másrészt nem atomkatasztrófa történt. Ha felrobbant volna Paks (amit kétlek, hogy megtörténne) akkor rettegnék. Amúgy a tévé is sugároz minimálisan pedig a szobában van.. legalábbis ha jól tudom :)

Viszont a magas pH érték miatt nagyon aggódom, mert egyrészt ökotudatos is vagyok, meg ugye felmerül az emberben ilyenkor hogy milyen hatásai lesznek a környezetre, a területen élőkre, meg a Dunára stb. Meg ugye a gipszes pH visszaállítást csak laboratóriumban tesztelték eddig. Kíváncsi vagyok mi lesz a végeredmény...

"

Mit gondoltok ennek az ember válaszáról?

2010. okt. 7. 14:44
 14/33 A kérdező kommentje:

Ezen nagyon kiakadtam:

"ENNYI MARHASÁGOT ÖSSZEHORDANI ALAPVETŐ KÉMIAI ISMERETEK HIÁNYÁBAN AZÉRT MÁR TÚLZÁS! MIÉRT KELL A KÉRDEZŐT FÉLREVEZETNI? EGYIK FELSZÓLALÓ SE MONDOTT KÖZEL SE IGAZAT KÉMIAILAG TELJESEN NONSZENSZ A HÁROM ÍRÁS.

A vörösiszap nem rádióaktív csak annyira amennyire a világon bármelyik ásvány! Semmiféle nehézfém ionok nicsenek benne mivel egyedül a nátronlúg ionos az összes többi alkotó vízben oldhatatlan. Az iszapot nem lehet közömbösíteni! A gipsszel csak a lúg pH-ját lehet csökkenteni mivel a gipsz CaSO4*2H2O részlegesen reakcióba lép a NaOH-al és kalciumhidroxid + nátriumszulfát keletkezik ami már nem olyan maró.

2010. okt. 7. 14:45
 15/33 anonim ***** válasza:
Borzasztóan sajnálatos, de egyben elképesztő is, hogy ilyen megtörténik csak úgy...üdv Abszurdisztánban. Egy mocskos, kizárólag a profithajszolásra beállt cég felelőtlensége (a tárolók nem ennyi iszap tárolására lettek tervezve) miatt több ezer ember veszíti el mindenét. Mert arról ne legyenek kétségeink, ha nem is lesz az egész környék lakhatatlan, de megmarad a nyoma jó darabig a katasztófának. Ezt sem tartom helyesnek, hogy az állam állja a károsultak (nem kis) költségeit. Nem vagyok ugyan jogász, de valahogy mindenképpen kötelezni kellene a céget, hogy téritsék meg a károkat. A fejesek meg közben újraindítanák minél hamarabb a termelést, meg pofátlanul lenyilatkozzák, hogy ártalmatlan az iszap. Hihetetlen, hogy egyeseknek ilyen a lelkiviláguk, ennyit érnek emberként.
2010. okt. 7. 14:48
 16/33 A kérdező kommentje:
De csak Devecsert öntötte el?? Mert láttam egy légi felvételt és ott jó vörös volt minden
2010. okt. 7. 14:53
 17/33 anonim ***** válasza:
51%

[link]

Szóval egy kb. 800 lakosú település Kolontár.

Ami nekem is nagyon felháborító (pedig már pesti vagyok), hogy a katasztrófa óta arról szóltak a hírek, hogy mikor fogja elérni a Dunát a szennyezés....Mintha a Duna-mentén valami felsőbbrendű lények laknának... Undorító! Természeti értékekről, természetvédelem alatt álló területekről is van szó! Én is helyeslem a terület kiürítését, az emlékhelyet tényleg megérdemelnék az áldozatok. Kárpótlásról, felelősségre vonásról, további megelőző intézkedésekről lemondani nem szabad! Nagy feladatot kapott most az új kormány. Remélem, tenni fogják a dolgukat!

2010. okt. 7. 14:55
 18/33 A kérdező kommentje:

Már nem mondja sem a tények,sem a Hiradó nem tudom miért! :( Majd este szerintem...

Amúgy szerintetek kb mennyi idős lehetek?

2010. okt. 7. 15:51
 19/33 anonim ***** válasza:
8?
2010. okt. 7. 16:27
 20/33 A kérdező kommentje:

8? Annyi idősen szerintem még nem tudtam volna így írni..

Meg hát sok osztálytársam nem is hatja meg ez az egész akkor egy 8 éves gyereket??

Tippeljetek csak..

Amugy honnan jött hogy 8?

2010. okt. 7. 16:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!